Armagnac

Armagnac alebo armaňak je najstarší vínny destilát (brandy) príbuzný koňaku vo Francúzsku a pravdepodobne aj na svete. Jeho korene možno nájsť v Gaskoňsku na juhozápade Francúzska na území Armagnac na úpätí Pyrenejí. Vyrába sa tam od 15. storočia až dodnes, ale jej liečivé vlastnosti vyzdvihuje už teológ Vital du Fours v roku 1340.

Oblasti výroby armaňaku

Od roku 1909 sa armagnac smie vyrábať len v troch oblastiach Gaskonska, pričom každá časť Gaskonska dodáva armagnacu inú chuť. 57 % produkcie sa vyrába v regióne Bas-Armagnac. Výsledné destiláty sú veľmi elegantné a vysoko cenené. Druhou oblasťou je Tenareze, známa svojou vápencovou pôdou, vďaka ktorej je výsledné brandy plnšie, ťažšie a zemitejšie. Haut-Armagnac predstavuje len malú časť celkovej produkcie.

Ako sa vyrába Armagnac

Armagnac sa destiluje iba raz. Vyrába sa postupnou destiláciou z vína, vďaka čomu si zachováva niektoré svoje vône a chute. Na rozdiel od koňaku sa destiluje v destilačných zariadeniach, z ktorých mnohé sú ešte stále poháňané kotlami, ktoré sa ručne ohrievajú nepotrebnými stĺpmi viniča. Tento destilačný prístroj pozostáva z medených dosiek, v ktorých víno pomaly perlí, až kým obsah alkoholu nedosiahne 55 %. Potom sa opäť skondenzuje do tekutého stavu. 

Región Armagnac leží južne od Cognacu a má slnečnejšie a suchšie podnebie, čo ovplyvňuje aj hrozno. Odrody vína, ktoré sa tu pestujú, sú tiež odlišné. Armagnac sa vyrába najmä z odrody Bacco, ktorá je zodpovedná za jeho výraznú komplexnosť, ale aj z odrôd Folle Blanche a Ugni Blanc. Tieto odrody sa pestujú v piesočnatej pôde pri vyšších teplotách. Stolové víno Baco nie je chutné. Keď sa však premení na vyzretý destilát, je to skutočný skvost. Obsah alkoholu v armaňaku nesmie presiahnuť 63 %. Na kontrolu kvality dohliada agentúra BNIA.

Ako chutí armaňak?

Jedinečný charakter armaňaku je založený na piatich kľúčových faktoroch: pôda, podnebie, odroda hrozna, proces destilácie a zrenie. Podľa veku najmladšej použitej zložky sa Armagnac delí do nasledujúcich kategórií:

  1. Armagnac s tromi hviezdičkami (najmenej 1 rok zrenia v sude)
  2. VO, VSOP, Reserve Armagnac (minimálne 4 roky)
  3. Extra, Napoleon, XO, Vielle Reserve Armagnac (minimálne 5 rokov)

Armagnac by sa dal prirovnať k sladovej škótskej whisky - jednotlivé druhy whisky sa od seba tiež veľmi líšia. Pri armaňaku veľmi záleží na tom, odkiaľ pochádza. Staršie značky Armagnacu s robustným, zemitým profilom so silnými trieslovinami a charakteristickou korenistou chuťou pochádzajú z oblastí Bas-Armagnac a Tenareze. Mladšie značky sa svojou chuťou podobajú koňaku. Ich vôňa je ovocnejšia, ľahšia a menej komplexná. V chuti možno badať stopy vanilky, ovocného sadu a nádych drevitého korenia.