Vyberte si z našej širokej ponuky kvalitných značiek whisky. Či už dávate prednosť škótskej, írskej, americkej, kanadskej alebo japonskej whisky, u nás si môžete vybrať zo širokej ponuky.

Whisky je jednou z najobľúbenejších liehovín na svete, no napriek tomu nevieme, odkiaľ pochádza, a jej pôvod je opradený legendami.

Whisky alebo whiskey

Oba názvy sú správne. Ak hovoríme o nápoji vyrábanom v Írsku, ide o írsku whiskey. Podobne používame názov americká whiskey. Ak sa vyrába v Kanade alebo v Škótsku, správne je kanadská whisky a škótska whisky.

Výroba whisky

Výroba whisky je pomerne zložitý proces a treba poznamenať, že tento proces sa môže v jednotlivých liehovaroch mierne líšiť - tradičné liehovary si tento proces odovzdávajú z generácie na generáciu. Výroba škótskej whisky sa tiež líši od výroby írskej whisky.

Základnými zložkami írskej a škótskej whisky sú jačmeň, pramenitá voda a kvasnice. V americkej whisky sa zvyčajne používa viac ako 50 % kukurice, zatiaľ čo kanadská whisky sa vyrába najmä z raže. Kvalita použitých surovín je veľmi dôležitá a zodpovedá kvalite výsledného nápoja. Ďalšími faktormi, ktoré ovplyvňujú kvalitu whisky, sú: zdroj tepla použitý na sušenie sladu, tvar a materiál suda, sud použitý na zrenie whisky, podnebie, teplota a vlhkosť v pivnici. 

Postupy výroby whisky

Vlastné výrobné postupy zahŕňajú prípravu sladu - tu sa musí škrob obsiahnutý v jačmeni rozložiť na cukor maltózu. To sa dá dosiahnuť vložením jačmeňa do vody, kde sa nechá naklíčiť. Druhým krokom je sušenie a praženie naklíčeného jačmeňa plného maltózy. V ďalšom kroku sa pražený jačmeň naseká a namočí do horúcej vody, aby sa uvoľnila maltóza. Tento cukrový roztok je tak pripravený na kvasenie, pri ktorom vzniká alkohol. Po tejto fáze však whisky obsahuje len 5 - 10 % alkoholu. Štvrtým krokom je destilácia v medených kadiach, pri ktorej sa získava vyšší obsah alkoholu. Aby mohla byť whisky označená ako škótska, musí prejsť dvoma destiláciami, čím sa dosiahne obsah alkoholu 70 %. Írska whisky sa niekedy destiluje trikrát, pričom niekedy dosahuje až 85 % obsahu alkoholu. Whisky potom dozrieva v dubových sudoch, ale ešte predtým sa zriedi na tzv. sudovú silu. Pred konečným plnením do fliaš sa whisky naposledy riedi na minimálne 40 %.

Druhy whisky

  • Škótska whisky - škótska whisky sa považuje za jednu z najlepších whisky na svete. Škótsku whisky možno rozdeliť na štandardné zmesi (blended whisky) a prémiové zmesi (premium whisky). Miešaná whisky je zmes desiatich až päťdesiatich jednosladových a obilných whisky. Zreje 3 až 5 rokov a patrí sem napríklad Teacher's Highland Cream. Prémiová whisky je miešaná whisky s vyšším podielom starších whisky, pričom najmladšia whisky v zmesi zreje najmenej 12 rokov. Medzi najznámejšie patria Chivas Regal, Ballantine's a Johnnie Walker. Veľmi výrazné a silné whisky vyrába napríklad liehovar Laphroaig na škótskom ostrove Islay. Za zmienku stojí aj tradičný liehovar Glenfiddich. Ponúka 5 druhov škótskej whisky, ktoré sú ošetrované rôznymi spôsobmi a ktorých podstata a jedinečnosť spočíva v ich inovatívnej, ale tradičnej destilácii a zrení.
  • Írska whiskey - okrem názvu "whiskey" sa írska whiskey od škótskej whiskey líši tým, že sa zvyčajne destiluje 3-krát, suší sa na horúcom vzduchu, a nie na rašelinovom ohni a skladuje sa v dubových sudoch tri roky. Preto je jemnejšia, sladšia a jej chuť nie je taká výrazná. Medzi svetoznáme írske whiskey patria Kilbeggan, Tullamore Dew a Bushmills whiskey, ktorá sa vyrába v najstaršom fungujúcom liehovare v Írsku. Medzi prémiové whisky patria Connemara Peated Single Malt a Kilbeggan Single Grain 8 YO. Limitovaným, reprezentatívnym a superprémiovým variantom je Kilbeggan 21 YO.           
  • Americká a kanadská whiskey - Kanadská a americká whiskey je najčastejšie blended, zmes vybraných whiskey vyrobených z rôznych druhov obilia. Na rozdiel od bourbonu, čistej americkej whiskey vyrobenej z minimálne 51 % kukurice, má jemnejšiu chuť a často v nej možno nájsť náznaky karamelu. Kanadské whisky Club a Black Velvet sú za rozumnú cenu a vďaka svojej jemnosti sú vynikajúcou voľbou pre ženy alebo ako základ do miešaných nápojov. Najznámejšia je whiskey Tennessee, ku ktorej patrí najpredávanejšia americká whiskey na svete Jack Daniel's.
  • Japonská whisky - výroba whisky v Japonsku sa začala v 20. rokoch 20. storočia. Pri jej zrode stáli Shinjiro Torii a Masataka Taketsuru, ktorí otvorili prvý liehovar v Japonsku a začali vyrábať whisky na základe umenia, ktoré sa naučili v Škótsku. Pri výrobe japonskej whisky sa kladie dôraz na znalosť procesu a kvalitu. V súčasnosti je v Japonsku niekoľko liehovarov, ktoré vyrábajú single malt a blended whisky, pričom väčšina z nich má podobný charakter ako škótska whisky. Japonská whisky je často oceňovaná na súťažiach po celom svete.