Váš košík je prázdný
Tequila je silný regionálny nápoj, ktorý sa získava destiláciou fermentovanej šťavy z agáve. Pravá tequila sa vyrába len z druhu agáve nazývaného Weberova modrá agáve, ktorá optimálne dozrieva 8 až 10 rokov. Tequila má zvyčajne 38 až 40 % alkoholu.
Väčšina tequily pochádza z okolia mesta Santiago de Tequila v mexickom štáte Jalisco, ktoré sa nachádza na úpätí sopky Tequila, asi 60 km od Guadalajary.Nie je náhoda, že "tequila" znamená sopka.História tohto mexického skvostu siaha do 16. storočia, keď španielski conquistadori zistili, že pôvodná mexická pálenka je slabá a jej kvalita príliš závisí od druhu agáve. Našťastie už poznali proces destilácie, ktorý zvyšuje objemové percento alkoholu.
Pravá tequila sa vyrába z modrej agáve, púštneho sukulentu, ktorého latinský názov "agave tequilana" vás neprekvapí. Aby sa liehovina mohla nazývať tequila, musí obsahovať najmenej 51 % agáve. Nájdeme však aj čisté, 100 % kusy, aj značky, ktoré zvyšných 49 % dopĺňajú trstinovým alebo kukuričným destilátom. Tie sú dostupné pod názvom mixto tequila a bývajú lacnejšie.
Výrobný proces sa začína zberom agáve. Tento púštny sukulent rastie v mexických štátoch až do výšky 2 metrov a keď kvitne, môže dosiahnuť výšku 5 metrov. Cieľom je dostať sa k jadru agáve, ktoré sa nazýva piña. Vzhľadom na jej veľkosť a mohutné mäsité listy nie je jej zber určite fyzicky jednoduchou úlohou.
Zrelé plody sa musia spracovať - pražiť v malých dávkach v peciach, potom rozdrviť a šťavu nechať kvasiť. Potom nasleduje destilácia v medených kotlových destilačných zariadeniach na koňak alebo whisky. Tequily sa zvyčajne destilujú dvakrát, iba Sierra Tequila prechádza trojitou destiláciou.
Existuje niekoľko druhov tequily, ktoré sa líšia vekom a farbou.
Vo všeobecnosti sa mladšie odrody hodia najmä do miešaných nápojov - určite poznáte tequilové koktaily ako Tequila Sunrise, Siesta, Paloma alebo Margarita. Staršie odrody je lepšie vychutnávať čisté. Mladé tequily však nie sú výnimkou, pretože sa dajú popíjať samostatne, a nájdete aj vyzretejšie kúsky, z ktorých sa pripravujú lahodné tequilové drinky.