Rumy, trstinové destiláty

Zabudnite na lacné náhrady. Ak rum, tak z Karibiku! Diplomatico, Don Papa, Dos Maderas, Ron Zacapa a mnoho ďalších kvalitných karibských značiek rumu nájdete v našom e-shope.

Karibik je právom označovaný za kolísku alebo domov rumu. Pokusy o jeho výrobu sa uskutočnili už v 17. storočí, ale spočiatku nie veľmi úspešne. Prvé zmienky o ňom ho opisujú ako hrozný, dokonca pekelný nápoj. Od momentu zdokonalenia výrobného procesu sa karibský rum stal veľmi obľúbeným medzi námorníkmi, pirátmi, robotníkmi a otrokmi. Postupom času sa rum stal jednou z hlavných ingrediencií vyrábaných v miestnych kolóniách. Začal sa vyvážať do celého sveta a výrazne ovplyvnil miestne hospodárstvo. Veľká časť svetovej produkcie sa dodnes vyrába v Karibiku.

Pôvodné karibské rumy vďačia za svoju chuť osvedčeným receptúram a dlhoročnému zreniu v dubových sudoch. Zaujímavé je, že každý ostrov má svoje vlastné postupy a rumy chutia inak. Rumy zo španielsky hovoriacich ostrovov, ako je Kuba, Haiti alebo Dominikánska republika, sa vyznačujú jemnejšou chuťou, z ktorej pochádza biely karibský rum. Zatiaľ čo na anglicky hovoriacich ostrovoch, ako sú Barbados, Trinidad a Jamajka, nájdete výraznejšie rumy a častejšie sa tu vyskytujú tmavé karibské rumy. Najviac výrobcov karibského rumu majú Jamajka, Kuba, Portoriko a Barbados.

Výroba karibských rumov

Základom karibských rumov je cukrová trstina a odroda cukrovej trstiny ovplyvňuje výslednú chuť. Väčšina výrobcov používa na výrobu rumov melasu, ale niekedy sa používa aj šťava z cukrovej trstiny. Okrem odrody cukrovej trstiny ovplyvňuje chuť rumov aj miesto pestovania, klimatické podmienky a čas zberu. Ďalším krokom je fermentácia, ktorá zahŕňa pridanie kvasiniek a vody do základnej suroviny. Môžu sa použiť umelé alebo prírodné kvasinky, čo vedie k výraznejšej chuti. Treťou fázou je destilácia. Zvyčajne sa používajú destilačné kolóny, ale pre silnejšie rumy sa používajú alembické destilačné prístroje. Odkiaľ získavajú destiláty svoju charakteristickú chuť a vôňu? Tie sa získavajú počas procesu zrenia v dubových sudoch, zvyčajne po bourbone alebo whisky. Minimálna doba zrenia rumov v niektorých krajinách je dva roky. Potom sa destilát filtruje - tým sa odstránia zvyšky a nečistoty a získa sa jemná chuť a vôňa. Posledná fáza patrí Master Blenderom. Tí zmiešajú niekoľko rôznych ročníkov a druhov rumu, aby vytvorili novú, jedinečnú chuť. Výsledný rum sa potom plní do fliaš a distribuuje na predaj.

Druhy rumov

Výroba rumov si nevyžaduje použitie jasne definovaných postupov, ako je to v prípade iných druhov tvrdého alkoholu. Na jeho výrobu možno použiť širokú škálu surovín, kombinácií a postupov. Preto nie je možné rozdeliť rumy na niekoľko druhov. Jedna z klasifikácií je založená na farbe, prímesiach a obsahu alkoholu. 

Podľa farby možno rumy rozdeliť na svetlé (biele, blanco) rumy, zlaté rumy a tmavé rumy. Svoju farbu získavajú podľa miesta zrenia - tmavšie odtiene sa zvyčajne dosahujú vnútorným vypálením a niekoľkými dekantáciami, zatiaľ čo svetlé rumy zrejú v jednom nevypálenom sude. Ďalším typom sú aromatizované rumy, ako napríklad kávové rumy alebo rumy s príchuťou exotického ovocia. tieto rumy sa odporúčajú, ak s pitím rumu ešte len začínate, a to aj preto, že obsahujú menej alkoholu. Ak už máte s pitím rumov bohaté skúsenosti, môžete vyskúšať silné rumy s obsahom alkoholu nad 50 %, zvyčajne do 75 %.

Karibské rumy sa preto môžu podávať samostatne alebo ako súčasť miešaných nápojov, napríklad Cuba Libre, Mojito alebo Daiquiri. A ktoré karibské rumy by sme vám odporučili? Vašej pozornosti by nemali uniknúť rumy ako Dos Maderas, Pyrat, Centenario, Don Papa, Depaz, karibský rum Diplomatico alebo Ron Zacapa. Vyskúšať môžete aj niektorú zo súprav na ochutnávku karibských rumov.