Aj zo zvyškov sa dá pripraviť lahodný nápoj - grappa je toho dôkazom. Presvedčte sa sami!

Čo je grappa

Grappa je aromatický vínny destilát s obsahom alkoholu od 37,5 % do 60 %. Táto talianska špecialita je pomenovaná podľa miesta svojho pôvodu - mesta Grappa v regióne Veneto, Bassano del Grappa. 

Väčšina Grappy sa vyrába destiláciou čerstvého matolina (vylisovaného hrozna) alebo zvyškov hrozna. Grappa je dôkazom toho, že aj zo zvyškov sa dá vyrobiť lahodný nápoj. Stačí vedieť, akú odrodu hrozna použiť, a starostlivo ju spracovať. Dnes sa grappa vyrába s rovnakou starostlivosťou ako napríklad gin, vodka alebo whisky.

Chuť grappy ovplyvňuje jej pôvod (terroir), použité odrody hrozna (môže byť jedno- alebo viacodrodová) a sudy, v ktorých odpočívala. Grappa sa rozdeľuje do nasledujúcich kategórií podľa doby zrenia:

  • Bianca grappa (biela) - plní sa do fliaš krátko po destilácii, je číra, suchá a čistej chuti.
  • Affinata grappa (zrelá) - zrelá v sudoch až 12 mesiacov
  • Vecchia grappa (stará) - zrenie v sudoch 12 až 18 mesiacov
  • Riserva grappa - zrenie v sudoch dlhšie ako 18 mesiacov

Môžeme sa stretnúť aj s označením Aromatika (grappa z výrazne aromatickej odrody hrozna) alebo Aromatizzata (ochutená grappa obsahujúca esencie z ovocia alebo bylín).

Ako piť grappu?

V Taliansku sa Grappa podáva ako digestív po večeri, pretože je výborná na trávenie. Kombinácia grappy a espressa, nazývaná caffé correcto, nie je výnimkou. 

Zaujíma vás, z čoho sa grappa pije? Najlepšie si ju vychutnáte z vysokého úzkeho pohára s mierne rozšíreným hrdlom. Rovnaký pohár sa používa aj na koňak alebo brandy. Dávajte si však pozor, aby ste naliali len do tretiny pohára, aby ste neboli zahltení silnou arómou. 

Doprajte si Grappu Paganini, Grappu Moscato alebo kvalitnú grappu z talianskej pálenice Jacobo Poli alebo z vinárstva Bottega.