Ovocné pálenky

Ovocná pálenka je nielen slivovica, ale aj hruškovica, čerešňovica alebo marhuľovica. Ochutnajte kvalitné ovocné brandy od miestnych výrobcov alebo siahnite po brandy z Talianska, Nemecka či Švajčiarska.

Keď sa povie ovocná pálenka, mnohým sa ako prvá vybaví slivovica. Existuje však oveľa viac druhov. Medzi ďalšie pálenky patria hruškovica, jablkovica, malinovica, třešňovica, meruňkovica, či vínovica. 

Najlepšie brandy od renomovaných výrobcov

Pálenky, teda destiláty z kôstkového a iného ovocia, majú v Čechách a na Morave, podobne ako v alpských krajinách, dlhú tradíciu. V našej ponuke nájdete české pálenky od výrobcov, ako sú Rudolf Jelínek, Anton Kaapl a Golem. Nájdete tu aj prémiové ovocné brandy z Nemecka a Švajčiarska alebo talianske brandy od renomovaných výrobcov Ziegler, Etter a Jacopo Poli. Odporúčame vám ochutnať aj farbené brandy, ktoré dozrievajú v drevených sudoch a vďaka tomu získavajú jedinečnú farbu.

Ako sa brandy vyrába

Výroba brandy prebieha v špecializovaných páleniciach alebo si môžete ovocie vypáliť doma. To si však vyžaduje skúsenosti a znalosti. V opačnom prípade hrozí riziko otravy metylalkoholom. Prvá fáza výroby brandy sa nazýva pálenie. Počas tohto procesu sa ovocie rozdrví a vznikne "kaša". Ak sa pálí ovocie, ktoré neobsahuje toľko vody, v tejto fáze sa pridáva voda. Cukry, ktoré neskôr využívajú kvasinky, sú v tejto fáze najprístupnejšie. Pri výrobe kvalitných ovocných destilátov sa používajú jemné vínne kvasinky, ale môžu sa použiť aj liehovarnícke kvasinky. V procese kvasenia sa jednoduché cukry premieňajú na oxid uhličitý a etanol. Kvasením (alkoholovým kvasením) sa však nevyprodukuje požadované množstvo alkoholu, a preto je potrebné pristúpiť k ďalšej fáze, ktorou je destilácia. Tá prebieha približne dva týždne po kvasení a zabezpečuje dosiahnutie požadovaného obsahu alkoholu v liehu. Destilácia sa môže vykonávať v rôznych destilačných zariadeniach a zvyčajne je dvojstupňová. Ideálna koncentrácia alkoholu sa uvádza 47 %. Ak sa objaví zákal, destilát sa filtruje alebo číri. Destilát by mal dozrievať, aby sa dosiahla harmonická chuť. Zrenie môže prebiehať v sklenených demižónoch alebo drevených sudoch.