Ak ste milovníkom kvalitných liehovín s horkou chuťou, nemali by ste vynechať gin - obľúbený nápoj z bobúľ borievky a rôznych bylín.

Gin je neutrálny destilát, ktorý je ochutený zmesou bylín a korenín (označovaných ako "botanicals"), v ktorej dominuje borievka. Základnou surovinou na výrobu neutrálneho destilátu je zvyčajne obilie, ale môže sa vyrábať z hrozna, cukrovej trstiny, ryže, zemiakov. Spracovaním a následnou destiláciou týchto surovín sa vyrába vysokoalkoholický destilát, ktorý môže dosahovať až 96 % obsahu alkoholu. S týmto destilátom už pracujú jednotliví výrobcovia. Konečnú chuť ginu potom určujú použité rastlinné zložky, spôsob ich spracovania a spôsob ich kombinácie s neutrálnym liehom. Množstvo a jednotlivé druhy sú zvyčajne tajným receptom každého výrobcu, ale používajú sa od 4 (Tanqueray) až po 47 druhov (Monkey 47).

Výroba ginu

1) NAMÁČANIE = MACERÁCIA

Prvý a najbežnejší spôsob výroby ginu sa nazýva "steeping", pri ktorom sa vybrané rastlinné látky macerujú priamo v liehu pred tým, ako sa uskutoční pomalá destilácia. Vďaka tomuto spôsobu výroby možno giny po destilácii ešte aromatizovať, pridávať ovocné arómy a farbivá - výsledkom sú veľmi obľúbené (nielen) ružové giny. Najznámejším takto vyrábaným ginom je Hendrick's, do ktorého sa po destilácii pridávajú esencie uhoriek a ruží.

2) RACKING = DESTILÁCIA PAROU CEZ SITO

Druhý spôsob výroby sa označuje ako "racking" - pri ňom sa zmes botanických látok umiestni do medeného koša umiestneného na samom konci destilačného zariadenia. Alkoholová para prechádza cez tento kôš plný botanických látok a uvoľňuje jednotlivé arómy a chute.
Táto metóda sa používa na výrobu ikonického ginu v modrej fľaši - Bombay Saphire.

3) COMPOUNDING = MIEŠANIE

Tretia a najmenej používaná metóda sa nazýva "compounding", pri ktorej sa neutrálny lieh mieša za studena s esenciálnymi olejmi a trestou bylín a korenín.

V našom portfóliu výrobkov nenájdete džin vyrobený týmto spôsobom.

Druhy ginu

London Dry

Najznámejším a najpoužívanejším typom ginu je London dry. Je to tradičný suchý, čistý a svieži gin, ktorý nesmie obsahovať viac ako 0,1 g cukru na 1 liter celkového množstva liehu. To však neznamená, že jeho výroba musí byť geograficky spojená s Londýnom.