Cognac (koňak)

Koňak je kráľom medzi brandy pochádzajúcim z Francúzska. Nechajte sa očariť jeho ovocnou chuťou a vôňou!

Cognac (slovensky koňak) je najvznešenejší a najprestížnejší destilát, pomenovaný podľa francúzskeho mesta Cognac, kde vznikol. Často sa označuje za kráľa brandy a je obľúbený najmä pre svoju ovocnú chuť a vôňu. Koňaky sa vyrábajú najmä z odrody Ugni Blanc a pestujú sa v šiestich licencovaných apelačných oblastiach. Ideálne klimatické podmienky, dvojstupňová destilácia a až 60 rokov zrenia v limousinskom dubovom dreve sú základom výroby koňaku, kráľa všetkých destilátov.

História koňaku

Oblasť okolo Cognacu bola vysadená viničom už v 3. storočí nášho letopočtu. V polovici 12. storočia sa miestne vína dostali na kráľovský dvor v Paríži, ale o storočie neskôr sa na tento región zabudlo. Až na konci 15. storočia Ľudovít XI. udelil vinohradníkom z oblasti Charente právo páliť prebytočné vína. V súčasnosti sa odborníci prikláňajú k názoru, že koňak pochádza od Holanďanov, ktorí zistili, že je lacnejšie prepravovať víno destilované v Charente ako ho posielať na destiláciu do Holandska - ľahšie sa prepravovalo a znížilo sa daňové zaťaženie. Pôvodne sa liehovina po preprave riedila vodou, ale časom sa zriedila, a tak vzniklo brandy. V 18. storočí nastal veľký rozvoj. V roku 1715 prišiel do Cognacu Jean Martell, o päťdesiat rokov neskôr ho nasledoval Richard Hennessy a mnohí ďalší výrobcovia. V 70. rokoch 19. storočia výrobu koňaku skomplikovala skutočnosť, že veľkú časť viníc v okolí Cognacu zničila mšice viničová (Phylloxera vastatrix). Trvalo niekoľko desaťročí, kým sa podarilo škodcu vyhubiť a škody napraviť. Od roku 1909 je označenie Cognac chránené zákonom a jeho pôvod je zaručený dokumentom, ktorý sprevádza každú zásielku.

Pravý koňak

Aby sa liehovina mohla označiť za koňak, musí spĺňať prísne kritériá stanovené BNIC (Bureau National Interprofessionel du cognac). Pravý koňak pochádza zo západného Francúzska, konkrétne z oblasti okolo mesta Cognac, od ktorého je odvodený jeho názov. Najbežnejšie dostupný koňak je zmesou rôznych ročníkov. Môžete však nájsť aj koňak zo zmesi rôznych destilácií toho istého ročníka alebo ročníkový koňak z jednej destilácie. Doba zrenia koňaku je na fľaši uvedená pod skratkami VS (very special), pričom ide o koňak, ktorý zrel najmenej 2 roky. Koňak, ktorý zrel najmenej 4 roky, sa označuje skratkou VSOP (very superior old pale) alebo Réserve a koňak s minimálnym vekom 10 rokov sa nazýva XO (extra old).

Výroba koňaku

Pravý koňak sa vyrába z bieleho hrozna, konkrétne z odrôd Ugni Blanc, Folle Blanche alebo Colombard. Zaujímavosťou je, že ide o biele víno, ktoré je veľmi kyslé, suché a samo o sebe sa takmer nedá piť. Je však vynikajúce na destiláciu a následné zrenie. Koňak sa vyrába dvojitou destiláciou vykvaseného hroznového muštu pomocou tradičných medených kotlových destilačných prístrojov. Po prvej destilácii má výsledný destilát 30 % alkoholu, zatiaľ čo pri druhej destilácii vzniká 70 % koňaku. Keďže sa však každý rok odparia približne 3 % objemu (tzv. anjelský podiel) a alkohol sa odparuje rýchlejšie ako voda, obsah alkoholu postupne klesá. Koncentrácia alkoholu sa tak v priebehu 50 rokov zníži z pôvodných 70 % na približne 40 %. Na výrobu jedného litra koňaku je potrebných deväť litrov vína.

Ako si najlepšie vychutnať koňak?

Koňak sa pije podobne ako brandy. Najlepšie je piť ho pri teplote 19 °C v pohári určenom na konzumáciu koňaku - tento pohár má krátku stopku a na vrchu je zúžený. Mal by sa skladovať vo zvislej polohe pri izbovej teplote, pretože je citlivý na chlad. Ochutnajte niektoré koňaky obľúbené po celom svete. Odporúčame Hennessy, Baron Otard, Rémy Martin, Courvoisier alebo Martell XO.