Vinárstvo Baron de Ley bolo založené v roku 1985 skupinou prestížnych vinárov z Rioja. Za zrodom stálo rozhodnutie vytvoriť unikátny projekt postavený na modeli chateaux z Médoc. Za týmto účelom zakladatelia získali vinárstvo Imas na území Mendavia na ľavej strane rieky Ebro.

Jedná sa o mimoriadne vhodnú lokalitu pre pestovanie vín so špecifickou mikroklímou a zložením pôdy, kde je dnes vysadených 90 hektárov viníc. K pozemkom patrí tiež šľachtické sídlo, skoršie benediktínsky kláštor zo 16. storočia, ktorý sa nachádza na ľavej strane Ebrotals.

Vinárstvo Baron de Ley spracováva iba svoje vlastné hrozno. Tomuto vinárstvu je tiež povolené miešanie klasické odrody Tempranillo s hroznom Cabernet Sauvignon. Pre niekoľkoročné dozrievanie vín sa tu stále používajú nové drevené sudy barriques o objeme 225 litrov. Sudy sú pre Rioja základným kameňom pri výrobe vín a v Baron de Ley sú pivnice priamo svätyňou. Tu za stálej kontroly teploty a vlhkosti leží 14 000 drevených sudov. Vína Reserva v Baron de Ley zrejú 12 mesiacov v sude a ďalšie 2 roky vo fľaši, Gran Reserva potom 24 mesiacov v sude a 3 roky vo fľaši.

Vína Baron de Ley majú moderný, medzinárodný štýl, vynímajúci sa nad bežný priemer vín z Rioja.