V tejto značke sa vzájomne dopĺňa moderné novátorstvo vín z Nového sveta s jedinečným ovocným tradičným základom, aké možno nájsť len v Čile.

Skvelé pôdne a klimatické podmienky tých najlepších čílskych vinohradov a najmodernejšie technológie spracovania vo vinárstve Caliterra sú základom novej generácie čilských vín, ktorú spoločne založili rodiny Roberta Mondaviho a Eduarda Chadwick.

Ich cieľom bolo tvoriť vína, ktoré nechajú čo najviac vystupovať terroir. Preto zvolili názov Caliterra, čo znamená v preklade "dobrá krajina". Domovom nového vinárstva sa stalo údolie Colchagua, ktoré sa nachádza 200 kilometrov južne od hlavného mesta Santiaga. Vinice sú kompletne "obkľúčené" vysokým pohorím Ánd, čo dáva vínu jedinečný charakter.

Po predaji vinárstvo Robert Mondavi sa novým majiteľom zdala výnosnosť viníc Caliterra nedostačujúce, a preto začali klásť dôraz na kvantitu. Rodina Errázuriz mala jediné východisko, a tak v roku 2004 vlastníkmi podielu Roberta Mondaviho vyplatila a stala sa 100% vlastníkom vinárstva.

Enológovia rozpoznali potenciál odrôd Chardonnay, Cabernet Sauvignon, Merlot a Carmenére, ktoré sú tu najviac pestované. Značka Caliterra sa dnes predáva na všetkých piatich kontinentoch vo viac ako päťdesiatich krajinách. Koncom roka 2008 patrili k vinárstva Caliterra vinice o celkovej rozlohe 1 085 hektárov.

Caliterra - šetrná k životnému prostrediu

Vinárstvo Caliterra získalo svoj názov zložením dvoch slov: calidad (kvalita) a tierra (krajina). Toto slovné spojenie je veľkým záväzkom celého teamu voči tunajšiemu životnému prostrediu. Preto Caliterra pestuje svoje vína v harmónii práve so životným prostredím a v súlade s projektom Good Agricultural Practices and Clean Production Protocols. Spolu s obyvateľmi Colchagua Valley sa snaží preniesť čistotu tunajšej prírody do každého strapca, ktorý tu zožne.

Caliterra Estate dnes zahŕňa asi 1085 ha, 75% tejto plochy je na takzvané panenskej pôde a zahŕňa aj 55 hektárov, ktoré sú v procese prechodu pre označenie "organické vinice". Do "udržateľných vinárskych techník", ktoré sa tu praktizujú, patrí jednotné plánovanie výsadby, optimalizácia vodných zdrojov, efektívne využívanie energie, znovuzapracování organických materiálov, priemyselné spracovanie odpadov a mnoho ďalších. U Caliterra tiež chráni prírodné zdroje a životné prostredie tým, že sa napríklad snaží predchádzať erózii pôdy. O výnimočnosti prostredie svedčí aj výskyt približne 50 divokých koní, ktorých vplyv zabraňuje vzniku prírodných požiarov.

Sergio Cuadra, Caliterra Winemaker hovorí: "Celá naša práca už nie je len o tom, vyrobiť vysoko kvalitné víno. Ide tiež o zachovanie prírodných zdrojov pre našich vnukov a ďalšie generácie. "