Je to približne štyridsať rokov, čo sa Čile presadilo ako krajina s vynikajúcimi podmienkami pre pestovanie vín. Do novej vinárskej oblasti začali rýchlo prúdiť mohutné investície z celého sveta (Mondavi, Rothschild, Torres a ďalšie).

Dnes sa táto dlhá, úzka krajiny na úpätí Ánd nazýva výkladnou skriňou južnej Ameriky a vďaka novým moderným technológiám a skvelým podmienkam produkuje vína svetovej triedy. Úspech Čile bol navyše podčiarknutý faktom, že bola jedinou krajinou, ktorá vďaka prírodným podmienkam nebola zasiahnutá pohromou fyloxére phyloxery.

Životnosť vínnej révy je tu teda niekoľkonásobne dlhšia. História vinohradníctva siaha až do 16. storočia, kedy španielski dobyvatelia na kontinent priviezli vínnu révu a sudy na výrobu vín. V polovici 18. storočia sa začali používať aj francúzskej klasické odrody ako Cabernet Sauvignon, Merlot, Chardonnay, Sauvignon Blanc ai. Moderná história začala v osemdesiatych rokoch minulého storočia, kedy sa masívne začali používať nerezové tanky pre riadenú fermentáciu a drevené sudy ku stárnutia vín. Export tak začal rásť spoločne s rastúcou kvalitou. Vzrástol aj počet vinárstva - v roku 1995 ich bolo 12 a v roku 2005 už 70. Najsilnejším exportným trhom je dnes USA (Chile je najsilnejším exportérom vín).

Najdôležitejšou a najproduktívnejší oblasťou je Central Valley (centrálne údolie) so svojimi štyrmi regiónmi (Maipo Valley, Rapel Valley, Curicó Valley, Maule Valley) a severnejšej oblasť Aconcagua s údoliami Aconcagua a Casablanca. Podnebie je vo všetkých regiónoch výrazne ovplyvnené pohorím Ánd na východe a Tichým oceánom na západe. Vinice sú vysadené na pláňach medzi andskými horami, pozdĺž hlavných riek Maipo, Rapel a Maule. Klíma je veľmi rôznorodé - od horúceho a suchého na severe až po chladnejšie na juhu. Priemerný ročný zrážkový úhrn činí 38 mm - väčšina čílskych prémiových viníc je umelo zavlažovaná.

Všeobecne platí, že poloha viníc pod Andami spôsobuje veľké rozdiely medzi teplotami cez deň a v noci. Tieto veľké teplotné zmeny umožňujú v strapcoch udržať dostatok kyseliny a arómu. Celkovo sa podnebie podobá stredomorskému - priemerné ročné teploty sú 15-18 ° C, s potenciálom aj cez 30 ° C. Čílsky vinársky zákon je bližšie kalifornskému, než napr. Francúzskemu AOC systému. Zákon začal platiť až v roku 1995 - ustanovuje hranice piatich hlavných oblastí (Atacama, Coquimbo, Aconcagua, Valle Central a Southern Chile) a reguluje značenie na etiketách. Neobsahuje však pravidlá pre užívanie odrôd vín, vinohradníctvo ani postupy výroby. Zákon tiež stanovuje, že víno musí obsahovať minimálne 75% odrody deklarované na etikete, rovnako tak ako uvedeného ročníka a regiónu pôvodu. U vyšších tried sa tiež môžeme stretnúť s klasifikáciou Reserva a Gran Reserva, avšak s oveľa prijateľnejším ceno-vým navýšením než napr. V Španielsku.

Cez krátku vinárskou histórii tejto krajiny sú čilská vína veľmi populárne a vyhľadávaná. Za priaznivú cenu ponúka príjemná, ovocná, nezameniteľná a výrazne buketné vína pre nenáročných aj pre znalca.

Regióny v Čile

Vinárstvo v tejto krajine na úpätí majestátnych Ánd má dlhú históriu datujúca sa do 16. storočia. Veľký rozmach zažilo v 18. storočí počas španielskej invázie, kedy boli privezené dnes najpopulárnejšie odrody Cabernet Sauvignon, Merlot a Chardonnay. Je tomu tridsať rokov, kedy sa stalo Chile vinárskou veľmocou. Do tejto oblasti začali prúdiť mohutné investície, ktoré sa okamžite začali prejavovať na rastúce kvalite vína. V roku 1994 ustanovila Republika Chile nasledujúce vinárske regióny: Atacama, Coquimbo, Aconcagua, Valle Central, Southern Chile.

Najvýznamnejšie, z pohľadu pestovania viniča hroznorodého, sú regióny Aconcagua, Valle Central a Southern Čile. Región Aconcagua spája niekoľko podoblastí, z ktorých najznámejšie sú Casablanca a Aconcagua Valley. Najviac pestovanými odrodami sú tu Chardonnay a Pinot Noir. Podnebie je tu chladnejšie a vína dozrievajú vo vyššej nadmorskej výške. Oblasť Valle Central je tvorená subregióny Maipo Valley, Rapel Valley, Curicó a Maule Valley. Táto oblasť je považovaná za najlepšiu v celom Čile. Posledná menovaná je Southern Čile, tvorená dvomi subregiónmi Itati Valley a Bio-Bio Valley. Tu je vyrábaný najväčší objem vín predovšetkým nižšej kvality. Terroir všetkých regiónov je veľmi rôznorodý, ale vždy má spoločného menovateľa, ktorým je vyšší obsah pazúrika.