História vinárstva sa datuje do roku 1978, kedy boli vysadené prvé vinice na približne 500 hektároch v okolí Peterson. Rok potom Howard S. Wright navrhol podzemné pivnici, ktoré malo simulovať obdobnú vlhkosť a teplotu, rovnakú akú majú najväčší vinárskej domy v Bordeaux napríklad Château Latour, či Mouton Rothschild.

V roku 1983 bolo vinárstvo predstavené svetu vrátane unikátneho pivnice, kde už dozrievala prvá (panenská) vína. Prvým významnejším vínom bol Columbia Valley Merlot, ktorý bol nasledovaný selekciou bielych vín Chardonnay, Riesling, Chenin Blanc a Sémillon. Ocenenie na seba nenechala dlho čakať. Prvým významnejším bolo od Roberta E. Parkera, kedy ocenil Merlot ročník 1987 ako "Top 10" vín na svete do 10 USD.

Jedným z najdôležitejších okamihov bolo angažovanie vynikajúceho enológa z Napa Valley menom Ray Einberger, ktorý začal odovzdávať vínam z Columbia Crest osobitý a nezameniteľný charakter. Jeho filozofia bola a je jasná - "Pracujte do úmoru na vinici, pracujte dňom i nocou a v čase zberu preneste hrozno do pivnice a snažte sa im čo najmenej ublížiť." Tento prístup a starostlivosť o surovinu boli korunované vynikajúcim úspechom. Na svetovej výstave v Bordeaux "Challange du Vin" bol ocenený Merlot z Columbia Crest zlatou medailou.