História Domaine Laroche sa datuje do roku 1850 a prelína sa tak veľmi úzko s históriou vín z Chablis. V tej dobe sa začali profilovať najlepše oblasti, metódy pre pestovanie vínnej révy sa často prispôsobovali drsným podmienkam každej z nich.

Revolúcia vinárskych výrobných metód, spolu so zavedením moderných vinárskych technológií, umožnil Domaine Laroche plne rozvinúť čistý a minerálne charakter vín. História vinárstva Laroche začína rokom 1850, kedy Jean-Victor Laroche vyrába svoje prvé vlastné víno. Odvtedy má tento vinársky dom sídlo v skoršom kláštore z 9. storočia menom L 'Obediencerie. Vďaka vynaliezavosti pôvodných mníchov je toto miesto zároveň považuje za rodisko vín typu Chablis.

Domaine Laroche bol a stále je v každom ohľade priekopníkom výroby vín v Chablis. Dnes má tento vinársky dom sídlo v skoršom kláštore z 9. storočia menom L 'Obediencerie a patrí so svojimi 100 hektármi viníc medzi tunajšie významná vinárstvo sa skvelou reputáciou. Chablis je pre vinohradníctvo výnimočnou a v podstate unikátnou oblasťou.

Tunajšie podložia sa nazýva "Kimmeridgian". Má vysoký podiel vápenca, čo prispieva k minerálnym vlastnostiam tunajších vín. Malé okruhliaky potom zaisťujú efektívny odvod vody a íl udržuje ideálnu vlhkosť pôdy. Slnečná expozície je kľúčovým hľadiskom každého ročníka. Klima, pôda a vínna réva - to sú rozhodujúce prvky, k toré určujú kvalitu vín v Domaine Laroche. Prácu vo vinici a výrobu vína prispôsobujú charakteristike viníc a jednotlivým ročníkom. Cieľom je zachovať charakteristickú štruktúru, jemnosť a minerálny charakter vín.

Chablis

Meno tomuto najslávnejšiemu regiónu na biele vína dáva mestečko Chablis. Jedná sa o samostatný región, ktorý sa rozkladá na ploche 15 x 20 km (4 800 hektárov viníc). Región sa nachádza v severnej časti Francúzska - Chablis leží asi 160 km severne od Beaune a po Champagne a Alsace patrí medzi najsevernejšie regióny.

Pôda je ílovitá tzv. Kimmeridžský íl, s výskytom kriedové vrstvy, ktorá vďaka tektonickému zlomu siaha od Sancerre až po biele útesy Doveru. Celý región bol veľmi dávno morským dnom - vďaka tomu je tunajšie podložie bohaté na obsah fosílií. To dáva vzniknúť suchým, minerálnym a výrazným vínam s ovocným charakterom. Ročne sa tu vyrobí 32 miliónov litrov vína - iba bieleho!

Vína z Chablis sú zo 100% odrody Chardonnay. Hlavná klasifikácia regiónu vychádza z Chablis Appellation d'Origine protégée, ktorej pravidlá boli ustanovené 13. januára 1938, označenie Petit Chablis potom platí od 5. januára 1944. Všetky vinice v Chablis sú zahrnuté do štyroch apelácií s rôznou klasifikáciou, v ktorých sa odrážajú všetky dôležité faktory napr. pôdne zloženie, sklon svahu viníc či slnečné expozície.

Jedná sa o nasledovné kategórie: Petit Chablis (1 550 ha viníc), Chablis AOP (6 843 ha viníc), Chablis Premier Cru (750 ha viníc) a Chablis Grand Cru (100 ha viníc) - v tejto kategórii sa jedná iba o 7 viníc (Bougros, Les Preuses, Vaudésir, Grenouilles, Valmur, Les Clos a Blanchot).

Produkty Domaine Laroche