Gala Vinárstvo patrí medzi menšie moravská vinárstva. Hospodári na 9 ha vlastných viníc v jedinečnom terroir Pálava, ktoré je Chránenou krajinou oblasťou a patrí do sústavy chránených území Natura 2000. Vinice sa nachádzajú vo viničných tratiach obcí Bavory a Perná.

"Pôda ako živý organizmus je pre nás základom. Prináša nám vitálny ker viniča, z ktorého sa snažíme získať dokonalý strapec a z neho potom vysoko kvalitné víno ako prírodný produkt."

Pestujú 6600 kríkov na hektár s nízkou opornou konštrukciou. Vo viniciach kladú dôraz na ručnú prácu so starostlivosťou o jednotlivé kríky. Hrozno sa zberá výhradne ručne, přesbírávají, ich množstvo sa redukuje a spracováva čo najšetrnejším spôsobom.

Snahou vinárstvo pod vedením Jaromíra Galmi je nadviazať na historické tradície vinárstva na Morave, podieľať sa na údržbe a tvorbe krajiny a zachovávať veľmi šetrný prístup k prírode. Vinárstvo Gala ponúka vo svojich vínach rodinný prístup, precíznosť, čistotu a harmóniu. Vína pochádza z viničných tratí Ľavá Bavorská (pôvodný názov Hermesdorfen) - Perná, Bergrus - Perná a Pod Pálavou - Bavory.

Jaromír Gala, zakladateľ vinárstva

Pochádza z juhomoravskej obce Kobylí a nadväzuje na vinársku rodinnú tradíciu. Obaja jeho dedovia vlastnili vinice a zaoberali sa výrobou vína. Tiež otec pokračoval v rodinnej vinárskej tradícii, ktorej rozvoj bol bohužiaľ obmedzený vtedajším režimom. V rodine sa traduje, že už ako 5-ročný chlapec ostrihal nožnicami na porcovanie hydiny svoj prvý viničový ker. Vyštudoval strednú vinárskou poľnohospodársku školu vo Valticiach a následne Mendelovu univerzitu v Brne, špecializácie vinárstva a vinohradníctva na katedre v Lednici. Tu bol jedným z vyučujúcich profesorov pán Vilém Kraus. Prvým dôležitým vinárskym krokom bolo pôsobenie vo vinárstve Mikrosvín Mikulov v rokoch 1994 - 1999.

Následne bol Jaromír Gala v rovnakom roku u vzniku vinárstvo Tanzberg, kde osem rokov zastával funkciu riaditeľa spoločnosti. Cenné skúsenosti takisto získal na vinárskej prax v zahraničí - vo Wachau v Rakúsku, v Pentingtonu v Kanade a v ďalších vinárskych podnikoch vo Francúzsku, Taliansku, na Novom Zélande, v Kalifornii a Gruzínsku.

"Vinařina je práca krásna, ale dlhodobá. Viem, že vinice, ktoré som vysadil, budú prinášať to najlepšie až za minimálne ďalších dvadsať rokov. Preto pevne verím, že "tieto plody" budú raz žať moje deti, dcéra Luisa a syn Oliver. " hovorí sám Jaromír Gala a ďalej sa zamýšľa:

"Je to dar, poslanie, výzva, šťastie, osud? Som rád, že môžem byť súčasťou niečoho, čo človek robí mnoho tisíc rokov od doby, kedy prvýkrát vysadil viničový ker. Že môžem byť pri tom, keď sa vinárske skúsenosti odovzdávajú z pokolenia na pokolenie a voľne rastúce lesné réva sa premenila na jej kultúrnej formy. Byť pri tom, keď vinár vyberá pre svoje kríky čo najlepšie situačný, aby dosiahol nielen lákavého vzhľadu plodov viniča, ale naplnil bobule korenistou a ovocnou vôňou. Byť pri tom, keď korene viniča prenikajú medzi častice zvetrávajúce matičné horniny, aby načerpali do hrozna extraktívne látky naplňujúce dúšok vína zemitú pôvodnosť nezameniteľného prostredia onoho večného nápoje radosti, lásky i múdrosti. A alebo je to jednoducho iba tak a Vy môžete byť tiež pri tom. "