Jacopo Poli nie je uznávaný iba v Taliansku. Ťažko si možno predstaviť špičkovú medzinárodnú gastronómiu bez tejto grappy v elegantných fľašiach. Poli destiléria bola založená v roku 1898 vo Schiavon a dodnes je vlastnená rodinou poli - v súčasnosti ju vedie Jacopo Poli.

Počas času sa v pálenici veľa zmenilo - pradedko aj dedko tiež vyrábali grappu, ale Jacopo a jeho súrodenci mali pred očami iný cieľ. Chceli vytvoriť naozaj jemné druhy grappy tej najvyššej možnej kvality. Hroznové výlisky, z ktorých sa grappa vyrába, získava Poli z miestneho regiónu Bassano del Grappa, nachádzajúce sa v blízkosti Marostica a Breganze.

Poli používa pre výrobu iba čerstvé výlisky, ktoré sú maximálne jeden deň staré. Výlisky sa umiestni do destilačného kotla, kde sú vystavené počas 3 hodín pôsobenia pary. Dnes v pálenici stále pracujú prevažne členovia rodiny a značka Jacopo Poli je mnohými odborníkmi a priaznivci grappy považovaná za vrchol umenia v tejto kategórii.

V súčasnom sídle pálenice sa tiež nachádza Poli Grappa Museum, kde sa návštevník dozvie všetko o histórii grappy, doplnené ilustračnými aj autentickými fotkami a obrázky. Je možné tiež absolvovať poznávacie tour za tajomstvom výroby.

Grappa

Grappa je aromatický destilát s obsahom alkoholu medzi 37,5% a 60%. Podobne ako pri koňaku je aj tento destilát a talianska špecialita pomenovaný podľa miesta pôvodu - mestečka Grappa. Taliani tvrdia, že výroba bola objavená práve tu, ale žiadne zdroje túto teóriu nepotvrdili (existujú záznamy o destilácii hrozna v Bourgogne už v 5. storočí).

Väčšina Grappy sa vyrába destiláciou čerstvých hroznových výliskov (vylisovaného hrozna) alebo zvyškov hrozna, získaných po výrobe / lisovaní vína (zriedka sa grappa vyrába aj z celých hrozna). Typ použitých hrozna má veľký vplyv na charakter destilátu a tak vzniká celá škála rôznych druhov grappy. Grappa sa vyrába na severe Talianska vo Veneto v regióne Bassano del Grappa. Pôvodne sa začala vyrábať, aby sa zúžitkovalo všetko z hrozna. Postupom času sa z tohto destilátu stal fenomén.

Výroba je pomerne nákladná a preto výrobcovia väčšinou vyrábajú menšie množstvo vo vynikajúcej kvalite. Na kvalitu produkcie dohliada Istituto Nazioniale Grappa, ktorá bola zriadená v roku 1996. Každoročne sa vo Veneto vyrobí 40 miliónov fliaš grappy. V Taliansku sa podáva ako digestív po jedle. Môže byť tiež pridaná do espressa, čím sa vytvorí tzv. "Caffé corretto". Vo Veneto je populárny tzv. "Resentin", kedy sa do šálky po espresse s cukrom pridá malá porcia grappy, čím sa šálka "vypláchne" a celá porcie sa vypije.

Produkty Jacopo Poli