Japonská whisky

Japonskú whisky možno definovať ako obilný destilát vyrábaný v Japonsku a zrejúci v drevených sudoch.

Prvý zaznamenaný kontakt Japonska s whisky sa datuje do mája 1853, keď komodor Matthew Calbraith Perry z amerického námorníctva dorazil so svojimi loďami do prístavu Naha na ostrove Okinawa a podpísal obchodnú dohodu so zástupcami kráľovstva Rjúkjú. Na oslave sa podávali rôzne alkoholické nápoje zo západných krajín vrátane americkej whisky a škótskej whisky. Perry pokračoval v ceste a v prístave Uraga podpísal americko-japonskú mierovú zmluvu. Medzi darmi, ktoré priviezol, bol aj sud whisky.

Za rodičov japonskej whisky sa však považujú páni Šindžiro Torii a Masataka Taketsuru, ktorí v 20. rokoch 20. storočia otvorili prvý liehovar v Japonsku a začali vyrábať whisky na základe umenia, ktoré sa naučili v Škótsku. V súčasnosti je v Japonsku niekoľko liehovarov, ktoré vyrábajú jednosladovú single malt whisky a miešanú blended whisky, ktorá sa svojím charakterom najviac podobá škótskej whisky. Japonská whisky je často oceňovaná na súťažiach po celom svete.

Ochutnajte japonskú ručne vyrábanú miešanú whisky Enso, miešanú whisky Fuyu zmiešanú z najlepších japonských single malt whisky z oblasti Kjóta alebo japonskú whisky Kura z liehovaru Helios na Okinawe. Japonskú whisky Kurayoshi by ste nemali prehliadnuť. Táto butiková japonská whisky sa vyrába v malých sériách v liehovare Matsui.

Japonská whisky má aj svoj vlastný sviatok - Japanese Whisky Day. Pripadá na 1. apríla. Dňa 1. apríla 1929 bola svetu oficiálne predstavená prvá pravá japonská whisky Suntory Shirofuda. Prečo práve autentická? Pretože jej predchádzala séria napodobenín, ktoré pretrvávajú dodnes. Miestne združenia sa snažia bojovať proti napodobeninám zavedením oficiálneho označovania.