Kellerei Andrian

Stredná časť údolia Adige má stredomorskú klímu a vínna réva sa teší hojnému slnečnému svitu. Vďaka jedinečnej polohe tak Adrian ťaží z tunajších stredných teplôt a dobre prevzdušnenej vápencovej pôdy. Vína Kellerei Adrian sú tak výsledkom plne vyzretého, ručne zbieraného hrozna z miestnych vápencových lokalít s následným zrením vo veľkých drevených sudoch u vín červených av nerezových tankoch u vín bielych.

Vinice Andriano v nadmorskej výške 260 až 340 metrov nad morom, ktoré sa rozprestierajú na juhovýchode údolia Adige, majú výhodu kombinácie skorého východu a skorého západu slnka. V neskorom popoludní sa slnko schováva za pohoria Gantkofel, ktoré sa v horúcich dňoch stáva ideálnym zdrojom tieňa. Vzduch napĺňa vôňa kvitnúcich jabloní a rieka Adige sa vinie na juh ako modrá stuha pozdĺž dna údolia.

V takých podmienkach prirodzene rastú vína s hĺbkou a napätím. Každý jeden strapec sa starostlivo žne ručne. Výnosy sú nízke, ovocie mnohovrstevnaté a intenzívne. Kyslosť je tu o niečo vyššia ako na druhej strane údolia, čo dodáva vínam sviežosť. Vďaka tomu sa vína zásadne líšia od svetoznámych vín od Cantina Terlano.

Cantina Andriano je so svojimi výnimočnými lokalitami symbolom stálosti, za ktorou stoja historické úspechy vinárov z Andrian.

Zmena je kľúčom k úspechu. V Andriane si vždy zakladali na tom, že berú svoj osud do vlastných rúk. V roku 1893 urobili vinári z Andrian prvý rozhodujúci krok a spojili svoje zdroje, aby založili prvú vinársku družstevnú spoločnosť v Alto Adige a zároveň prvú v bývalej Rakúsko-Uhorskej ríši. O 115 rokov potom, v roku 2008, urobili ďalšie perspektívne rozhodnutie: spojili sa s renomovanou Cantina Terlano na druhej strane údolia a rieky Adige.