Podobne ako ďalšie mimoeurópske oblasti aj Nový Zéland za posledných 20 rokov prežíva vinársky boom a veľký záujem o svoje vína. Táto krajina sa nachádza v severovýchodnej časti Tichého oceánu a delí sa na severnej a južnej ostrov s množstvom malých ostrovov.

Najznámejšie sú Cookove ostrovy, Rakiura a Chathamovej ostrovy. Výsostné vody Nového Zélandu siahajú až k Antarktíde. Pôvodný obyvatelia Nového Zélandu, Maorovia, nazvali svoju krajinu Aotearoa, čo znamená "krajina plná biele hmly".

Najznámejšie vinárskej oblasti sa nachádzajú na južnom ostrove a hlavné z nich je bezpochyby veľký región Marlborough. Tu tiež nájdeme najznámejšie podoblasti, ako napr. Claudy Bay, Hawkes Bay a Gisborne, kde sa pestuje výhradne odroda Sauvignon Blanc.

Nadvláda sladkastého Müller Thurgau skončila a od osemdesiatych rokov tu dominujú klasické francúzske odrody. Mimo Gewürztraminer, Riesling, Müller Thurgau, Merlot, Chardonnay, Cabernet Sauvignon a Pinot Noir je kráľom Nového Zélandu silný, očarujúce, expresívne a aromatický Sauvignon Blanc, ktorý je vyrovnaným súperom francúzskeho Sancerre, ktorý rad milovníkov tejto odrody považuje za najlepší na svete.

Dnes je Nový Zéland najväčším producentom Sauvignon Blancu na svete. Nový Zéland však nie je iba krajinou bielych odrôd - v posledných rokoch sa tu sľubne darí odrode Pinot Noir. Miestne enológovia objavili vysoký potenciál terroir pre túto odrodu a začali sa jej pred dvadsiatimi rokmi venovať. Dnes dosahujú ich vína Pinot Noir svetového uznanie. Najväčším zhodnotenie pre ich doterajšej práce bolo ocenenie "Najlepšia Pinot Noir sveta", ktoré dostalo vinárstvo Villa Maria.

Dnes je na Novom Zélande viac ako 29 000 hektárov viníc, ktoré vyprodukujú 205 miliónov litrov kvalitného vína. Za najlepšie vína z tejto zaujímavej krajiny je nutné zaplatiť relatívne vyššiu cenu, však úmernou ponúkanej kvalite - každého degustátora tak čaká očarujúci zážitok.

Nový Zéland - história vinohradníctva

Vinárstvo a vinohradníctvo na Novom Zélande vzniklo v časoch kolonizácie. Britský enológ James Busby bol prvý, kto prišiel s nápadom vysádzať na južnej časti ostrova vinič. Usadil sa a pestoval víno v oblasti Waitangi. Najstaršie dochovaná vinice bola založená v roku 1851 v blízkosti katolíckeho kostola v Hawke's Bay. Počas ďalších sto rokov boli zakladané vinice v dnes už legendárnych oblastiach, ako je napr. Marlborough.

Začiatkom 60. rokov 19. storočia boli na Novom Zélande nejrozšířenějšímiodrůdami Müller Thurgau, Gewürztraminer a Chardonnay. Vyrábala sa vína s rôznym stupňom vplyvu dubových sudov, niektoré v sudoch kvasila, iná v nich len zrela, existovala dokonca umelá "ľadová vína", vyrobená pomocou mraziacich boxov! Dnes sa to zdá čudné, ale na prvú akciu, ktorá sa počas času stala najvýznamnejšie ročné degustáciou, predviedli Novozélanďania iba jediné víno Sauvignon Blanc!

Teraz je 50% výroby venovaných práve tejto odrode a Nový Zéland je najväčším producentom Sauvignon Blanc na svete. Počet vinárskych firiem sa od 80. rokov minulého storočia strojnásobil. Dnes, vďaka novým technológiám a dostatočne urasteným a starým vinohradom, obstojí Sauvignon Blanc z Nového Zélandu ako rovnocenný súper v boji s najlepšími vínami z oblasti Sancerre alebo Pouilly Fumé.