Dezertné likérové víno pôvodom z Portugalska. Vyrába sa z modrých odrôd a z muškátov. Podľa pôvodných predpisov sa majú hrozno rozšliapať. Po čiastočnom vykvasení šťavy sa pridáva vínny destilát v takom množstve, aby víno obsahovalo 18% alkoholu.

Mladé víno sa uloží do pivnice a znovu alkoholizuje až na 22%. Aby sa dosiahlo vyššieho obsahu cukru, pridáva sa do vína alkoholizovaný mušt. Dnešné technológie sú jednoduchšie a zaobídu sa bez pôvodnej priamej účasti ľudských nôh.

Aj obsah alkoholu býva nižšia, hoci portské stále patrí medzi najťažšie dezertné vína. Prospieva mu dlhá doba zrenia vo fľaši, až 15 rokov. V mnohých krajinách je portské veľmi obľúbené (napr. Veľká Británia), ale u nás dávame prednosť skôr prírodným vínam alebo dezertnom vínam ľahšieho charakteru - napr. Vermúty.

Viacročné portské víno

Viacročné portské víno patrí k tomu najlepšiemu, čo môžete z ponuky portských vín ochutnať. Portské označené ako Tawny je vyrobené z červeného hrozna, zreje v drevených sudoch a vďaka postupné oxidácii a dozrievania má zlatisto hnedú farbu. Môžeme v ňom cítiť vône orechov, hrozienok, sušeného ovocia a dokonca karamel alebo kakao. Táto portské vína sa vďaka svojej plnej chuti výborne hodí ako dezertné, pre špeciálne príležitosti.

Zpět do slovníku