Vinárstvo Ilias je malé rodinné vinárstvo v malebnej obci Pavlov na južnej Morave, za ktorým stojí Georgios Ilias. Všetky práce zastávajú vlastnými silami rodinní príslušníci. Vinárstvo Ilias od roku 2011 vyrába vína v bio kvalite s rešpektom k prírode a pivniciam.

Krátka, ale dynamická história vinárstva Ilias

História vinárstva Ilias sa začala písať v roku 1998, kedy si Georgios Ilias vyhliadol v malebnej obci Pavlov polorozpadnutú chalúpku, ktorá mu mala pôvodne slúžiť ako rybárska základňa. Lenže Pavlov leží priamo v srdci mikulovskej vinárskej podoblasti a tak netrvalo dlho a rybárčenie sa pre pána Ilias preklopilo do seriózneho vinární. S bratom Tomášom chalupu prestavali do dnešnej obývateľné podoby. Prvé víno - dva demižóny, Georgios Ilias vyrobil v roku 2000 u pána nepráši, ktorý sa pre neho stal radcom v jeho vinárskych začiatkoch. Počas niekoľkých rokov sa z koníčka stal hlavný zdroj obživy a naplno sa pán Ilias venuje vinární od roku 2006. Postupne navyšujú výrobné kapacity a modernizujú používanej technológie. Cieľom vinárstvo Ilias je rozšírenie priestoru, ktorý by umožnil spracovanie a výrobu 40-50 tisíc fliaš ročne. V súčasnosti je to asi 25 000 fliaš ročne.

Vinařství IliasVinařství Ilias. Zdroj: https://www.facebook.com/Vinarstvi-Ilias

Vína v bio kvalite

Od roku 2011 vyrába vína v bio kvalite. Znamená to, že vína neošetrujú chemickými prostriedkami a proti škodcom, chorobám a nepriazni počasia používajú iba šetrné prírodné prípravky, ako napríklad feniklový olej, prášok do pečiva, vodné sklo, alebo povolené ochranné prostriedky na báze síry a medi. Tiež výroba prebieha bez použitia moderných prípravkov, ktoré by mohli ovplyvniť chuť a vôňu vín.

Hrozny z vinařství IliasHrozny z vinařství Ilias. Zdroj: https://www.facebook.com/Vinarstvi-Ilias

Filozofia vinárstva Ilias

Základnou filozofiou vinárstva Ilias je bio režim, ktorý spočíva v čo najjednoduchším a najšetrnejším prístupu. Zakladajú si tiež na určitej miere voľnosti, ktorú doprajú svojim zákazníkom - na etiketách nenájdete opis, aké chute a vône v danej fľaši hľadať. Všetko ponechávajú na predstavivosti, chuťových pohárikoch a čuchových bunkách svojich zákazníkov.


Branko Černý představuje nejlepší víno vinařství Ilias

Vína z vinárstva Ilias

Prevažná väčšina vín z vinárstva Ilias pochádza z vlastných viníc o celkovej rozlohe 6 hektárov, konkrétne z viničných tratí U troch panien (odtiaľ pochádza Rizling rýnsky a od roku 2017 aj Merlot a Pinor noir), U božích múk (Veltlínske zelené) az viničnej trate s poetickým názvom Slnečný vrch, odkiaľ pochádzajú ostatné odrody. Biele víno kvasí a zreje v nerezových tankoch a červené víno v drevených sudoch barrique. Doba zrenia sa pohybuje od 8 do 24 mesiacov. Vo vinárstve Ilias sa riadi heslom, že patent na výrobu vín má príroda a nie je preto nutné jej pomáhať umelými prostriedkami. Vďaka tomu je vo vínach z vinárstva Ilias zreteľný minerálne charakter typický pre Pálavské viničnej trate s vysokým obsahom vápnika v pôde. Vína sa vyznačujú nízkym obsahom síry a v prvom roku zrenia vo fľaši tiež jemnú perlivosť, ktorá je dôsledkom skutočnosti, že sa s vínami v pivnici príliš nemanipuluje. Takže kysličník, ktorý sa prirodzene tvorí v priebehu kvasenia, nemá možnosť sa uvoľniť.

V sortimente Ilias v súčasnosti nájdete pestrú škálu bielych odrôd od Rizlingu vlašského, cez obľúbené burgundské odrody Pinot blanc, Pinot gris, Chardonnay až po Tramín červený. Od roku 2009 je to tiež Veltlínske zelené a od roku 2016 aj Rizling rýnsky. Vína z vinárstva Ilias sa pýši skromným, poctivým prejavom a zreteľným odrodovým charakterom. O ich stále sa zvyšujúci obľube svedčí rozrastajúcej sa klientela spokojných amatérskych milovníkov vína, ale aj zaradenie vín do ponuky vyhlásených reštaurácií a vinoték po celej republike.

Vína z vinařství IliasVína z vinařství Ilias. Zdroj: https://www.facebook.com/Vinarstvi-Ilias