Skotská whisky

Rozdelenie škótskej whisky

Škótsku whisky možno rozdeliť na štandardné zmesi (blended whisky) a prémiové zmesi (premium whisky). Miešaná whisky je zmes desiatich až päťdesiatich jednosladových a obilných whisky. Zreje 3 až 5 rokov a patrí sem napríklad Teacher's Highland Cream. Prémiová whisky je miešaná whisky s vyšším podielom starších whisky, pričom najmladšia whisky v zmesi zreje najmenej 12 rokov. Medzi najznámejšie patria Chivas Regal a Ballantine's.

História whisky

O pôvode whisky sa vedú spory medzi Írmi a Škótmi. Legenda o svätom Patrikovi hovorí, že svätý Patrik prišiel do Írska bojovať s diablom, položil základy kresťanstva a zasvätil Írov do tajov destilácie tzv. živej vody. V gaelčine, starobylom jazyku írskych a škótskych Keltov, sa živá voda prekladá ako Uisige Beatha, neskôr Usqua a ešte neskôr Whiskey. Odtiaľ pochádza aj názov. Prvé písomné záznamy sa však nachádzajú v Škótsku a pochádzajú z 12. storočia. Kde je pravda, sa dnes už pravdepodobne nedozvieme.

Obľuba whisky v stredoveku vzrástla, najmä medzi zámožnejším obyvateľstvom vrátane kráľovskej rodiny. Whisky vytláčala veľmi drahé francúzske nápoje, ako napríklad víno a brandy. Keďže dopyt po whisky rástol, v Írsku a Škótsku v tom čase došlo k veľkému nárastu výroby. Whisky tam ľudí sprevádzala od kolísky až po hrob. Podávala sa pôrodným asistentkám, kvapkala na hlavy novorodencov pri krstinách, nesmela chýbať pri významných rodinných udalostiach a pripíjalo sa ňou na bezpečný návrat rybárskych lodí. Niekedy sa dokonca používal ako posledné pomazanie.

V 17. storočí sa objavili snahy o zdanenie výroby whisky. V Škótsku bolo zdanenie mimoriadne vysoké, čo malo za následok nárast čierneho trhu. Počet nelegálnych liehovarov škótskej whisky sa odhaduje na stovky. Až v 19. storočí bola výroba whisky čiastočne obnovená zákonom o malých páleniciach a škótskym zákonom z roku 1923, takže ani história výroby whisky v Írsku nebola ružová. V dôsledku boja írskych cirkevníkov proti alkoholizmu bol v 19. storočí o whisky malý záujem. V 20. storočí došlo k oddeleniu Írska od Britského kráľovstva, čo znamenalo embargo na írsku whisky. Ďalším úderom bola prohibícia v USA v 20. rokoch 20. storočia.

Dnes sa whisky teší veľkej celosvetovej popularite. V Škótsku platia zákony, podľa ktorých sa ako škótska whisky môže označovať len whisky vyrobená z tradičných surovín. Musí zrieť 3 roky a obsah alkoholu vo whisky musí byť najmenej 40 %.