Vinárstvo Torres sa radí medzi najstaršie vinárstvo sveta. Bolo založené už v roku 1870 a teraz už piata generácia riadi jej chod. Záväzok k pôde, ľuďom a vášni pre šírenie kultúry vína bol a stále je hlavnou hodnotou vinárstva.

Torres je najväčším vlastníkom viníc klasifikovaných v "Denomination of Origin (DO) of Penedès" a zároveň najväčšie vinárskou spoločností v Španielsku. Od roku 1979 vyrába víno tiež v Čile a od roku 1986 aj v Kalifornii (tu pod značkou Miramar). V Španielsku okrem Penedés vlastné vinice tiež v regiónoch Conca de Barbera, Toro, Jumilla, Ribera del Duero, Priorat a Rioja.

Svoje vína exportuje do viac ako 140 krajín sveta. Bez preháňania sa tak dá povedať, že sa jedná o najvýznamnejší vinársku "značku" sveta. Aj cez svoju veľkosť si Torres udržuje svoju rodinnú atmosféru - vedenie spoločnosti je stále v rukách členov rodiny, ktorí sa aktívne podieľajú na výrobe vína. Od roku 2012 celú spoločností riadi Miguel Torres Maczassek, ktorému odovzdal vedenie jeho otec Miguell A. Torres - ten v súčasnosti pôsobí ako prezident spoločnosti.

Každý rok vinárstvo dostane celú radu ocenení - náhodne "Najvýznamnejšie vinárstvo roku 2000" alebo "Európske vinárstvo roka 2006", ale aj "Nejodivuhodnější vinárska značka sveta 2015", rovnako ako Miguel A. Torres osobne. Spomeňme napríklad "Muž roka 2002", " cena za celoživotné dielo 2010 ", čo zopakoval aj v roku 2012.

Torres Brandy

História Torres Brandy začína v roku 1870, kedy Jaime Torres Vendrell začal s výrobou vín. Samotná výroba brandy začala roku 1928, kedy Juan Torres Casals, 2. generácie rodiny Torres, začal predávať aromatický destilát z jeho najlepších bielych vín. V priebehu všetkých nasledujúcich generácií mala rodina Torres jasné ambície - kontinuálne snahu o excelentný brandy, s vlastným charakterom a odlišnosťami podľa veku.

Skúsenosťami jednotlivých generácií v destilácia, stárnutia a miešanie dospeli až k brandy, ako ho poznáme dnes. Výroba Brandy Torres bola vždy podľa tradičných Penedeských metód, z najlepších vín, tak, aby bola zaistená výsledná kvalita. V posledných 30 rokoch sa viac zamerali na moderné integrované vinohradníctvo, bez použitia chemikálií a herbicídov, kedy boli implementované nové technológie za účelom dosiahnutia čo najlepšieho výsledku.

História Brandy

Brandy je likér s vysokým obsahom alkoholu (36-40%) získaný destiláciou bielych vín, kedy sa výsledný destilát následne starí v drevených sudoch. Moderná história začína v 12. storočí, ale prvý 3 storočia bola jeho popularita veľmi malá.

Brandy Penedés

Existuje celý rad rôznych brandy, nad všetkými však stojí katalánskej brandy. To je vyrábané hlavne v regióne Penedés, kde je Torres najväčším výrobcom. Tunajšie brandy sa vyrába rovnako, ako v čase jeho prvej výroby v 13. storočí. V 19. storočí sa destilačnej technika stala skutočným umením.

Penedés a jeho odrody

Víno pre výrobu brandy sa pestuje v 4 tradičných regiónoch: Andalusia, La Mancha, Extremadura a Catalonia. Je to ale Penedés, medzi pohorím a malými pláňami na pobreží Stredozemného mora, ktorý má ideálnu polohu svojich viníc. Charakteristicky teplé a jemné stredomorské podnebie poskytuje výnimočné podmienky pre vysoké vyzretie hrozna. Torres Brandy sa vyrába predovšetkým z odrôd Parellada, Ugni Blanc, Folle Blanche a v malom rozsahu tiež Macabeo a Xarel.lo.

Postup výroby Torres Brandy

Jedná sa o starostlivý proces za použitia tradičnej dvojitej destilácie v medených kotloch, čo trvá dlhšie a je finančne náročnejšie, ale pomáha získať originálne arómu a zaručiť tak získanie vysoko kvalitného destilátu. Ten následne zreje v tradičných 300litrových dubových sudoch, ktoré dávajú destilátu trieslovinu, telo a štruktúru. Aby sa dosiahol požadovaný výsledok, používa sa známy Soleras systém stárnutia - proces, pri ktorom sa stále dookola zmiešavajú stará brandy s mladými. Jedná sa bez pochyby o dynamický systém zrenia, ktoré prispieva k vyváženému zrenie bez každoročných výkyvov.

Výsledok

Destilát získaný týmto komplexným a starostlivým postupom výroby je aromatický, intenzívny a výrazný, prezentujúca širokú paletu zamatových a olejnatých tónov, ktorým dáva štruktúru a telo dlhoročné zrenie vo drevených sudoch.

Produkty Torres