Uruguaj je štvrtým najdôležitejším producentom vína v Južnej Amerike - po Čile, Argentíne a Brazílii. Vinárstvo má v Uruguaj 250 rokov dlhú tradíciu. Žije tu púhych 3,2 milióna obyvateľov, pričom na každého obyvateľa pripadá päť hektárov úrodnej pôdy.

Prvé vínne kríky boli dovezené zo Španielska (Tempranillo) v prvej polovici 18. storočia. Potom postupne nasledovali Tannat a Folle Noir z juhozápadu Bordeaux. V roku 1870 bola exportovaná prvá vína.

Dnes je hlavnou odrodou Tannat. Táto odroda pochádza z regiónu Baskicko, má potenciál poskytovať výtečná tříslovitá vína s dlhou životnosťou. Charakteristickou farbou je rubínová až tmavo červená. Vína majú silnú harmonickú, čokoládovú a ovocnú vôňu. Chuť býva telnatá, opulentné a silná, vzdialene pripomínajúci argentínsky Malbec. Výrazné tóny čokolády, vyzretého ovocia a kávy sú typickým rysom.

Uruguaj zostáva jedinou krajinou, kde sa odroda Tannat takto rozšírila a poskytuje neobyčajne charakteristická vína s rysom terroir. Výborne potom doplní pokrmy z hovädzieho mäsa, najmä z uruguajskej roštenky. V Uruguaj sa tiež pestujú odrody Cabernet Sauvignon, Riesling, Pinot Noir, Merlot a Gewürztraminer.

Oblasti