Antinori má veľmi dlhú a pestrú rodinnú históriu, ktorá trvá už po 26 generácií, a rodina vyrába vína už vyše 600 rokov. Giovanni di Piero Antinori sa stáva v roku 1385 súčasťou "Arte Fiorentina dei Vinattieri". Všetky firemné inovácie v celej histórii si rodina vždy osobne kontrolovala.

Niektoré kroky boli veľmi odvážne, ale vždy s neoblomným rešpektom k rodinnej tradícii a danému kraji. Dnes je riaditeľom spoločnosti Marchese Piero Antinori, ktorému asistujú jeho tri dcéry Albiera, Allegra a Alessia. Kvalita a tradície, vášeň a inštinkt charakterizujú filozofiu vinárstva Antinori a radí ho tak k najlepším talianskym producentom špičkových vín. Marchese Piero Antinori hovorí: "Staroveké korene zohrávajú veľmi dôležitú úlohu a sú súčasťou našej filozofie, ale nikdy nás nebrzdí v nových výzvach!"

Antinori stále experimentuje na viniciach, v pivniciach, s novými klony vínnych odrôd, polohami viníc, fermentačnými metódami a teplotou, s tradičnou i modernou vinifikáciou, druhy dreva, veľkosťami a starobou sudov a samozrejme so starnutím v fľaši. S pohľadom do budúcnosti Piero hovorí: "V našej knižnici je veľa kníh, ale stále ich nie je dostatok. Naše poslanie stále nie je u konca. Chceme ukázať ohromný potenciál našich viníc - tých súčasných i tých ešte neobjavených.

História Villa Antinori

História výroby tohto známeho vína siaha až do roku 1928, kedy Marchese Niccolo Antinori vytvoril prvý ročník Villa Antinori Rosso s klasifikáciou Chianti. Jeho hlavným cieľom bolo vyrobiť víno, ktoré bude vhodné k dlhodobejšiemu zreniu a ktoré ukáže svoj potenciál až v priebehu času. V roku 1931 sa ku Chianti pripojila taká biela varianta - Villa Antinori Bianco, vyrobená prevažne z tradičných bielych toskánskych odrôd.

Vývoj Villa Antinori pokračoval až do roku 2001, kedy sa zmenila klasifikácia vína z Chianti na toskánskej víno kategórie IGT. Táto zmena umožnila použitie odrôd, ktoré ukazujú komplexnosť miestneho terroir - Sangiovese a Cabernet Souvignon, doplnené o ďalšie medzinárodné odrody ako Syrah a Merlot. Villa Antinori je teda výsledkom prísnej selekcia hrozna, vypestovaných výhradne na toskánskych viniciach rodiny Antinori. 25. októbra 2012 boli, nielen pre Villa Antinori, slávnostne otvorené nové pivnice v srdci Chianti Classico, ako dôkaz previazanie rodiny Antinori s históriou a terroir tejto oblasti.

Samotná stavba celého vinárstva je v Taliansku úplne unikátny. ku stavbe boli použité len miestne materiály a všetko bolo projektované s maximálnym ohľadom na životné prostredia a s minimálnym zásahom do toskánskej krajiny.

Usedlost Castello della Sala

Rodina Antinori túto usadlosť, postavenú v roku 1350, kúpila v roku 1940 - v tom čase k nej patrilo 29 fariem a 483 hektárov polí a lesov. Celý zámok bol potom kompletne zrekonštruovaný. Dnes zahŕňa 500 ha pozemkov, kedy na 160 hektároch sú vinice (poloha medzi 200 a 400 m nm). Castelo della Salla leží na kamenistom predhorí Apenín v oblasti Umbria (vo výške 534 metrov nad morom) neďaleko toskánskych hraníc a 18 kilometrov od historického mestečka Orvieto. Túto stredovekú pevnosť obklopuje bohaté dedičstvo etruskej kultúry.

Tunajšie vinohrady sú charakteristické svojou ílovitú pôdou obsahujúcou naplaveniny na podloží sopečného pôvodu. Pestuje sa tu mnoho tradičných odrôd, hlavne Procanico (klon Trebbiano) a Grechetto, vedľa moderných odrôd ako Chardonnay (40 ha vo výške 230-400 m nm), Sauvignon Blanc (35 ha) a Pinot Nero (4,5 ha z roku 1985 a 2,5 ha z roku 1994). Toto moderné vinárstvo preslávilo jeho populárne Orvieto Clasicco, ale okrem vína (celkom sa tu vyrobí priemerne 700 000 fliaš, z čoho je 200 000 Cervaro) sa tu produkuje tiež domáci kozí syr a Extra Virgin olivový olej. Castello della Sala je predurčené na produkciu nadštandardných bielych vín z Umbria.

Panstvo Badia a Passignano

220 hektárov pozemkov Badia a Passignano sa nachádza neďaleko Sambuca Val di Pesa - 3 km južne od Tenuta Tignanelo. Tieto pozemky s vápencovým podložím leží v nadmorskej výške 250-300 metrov a patrí medzi najkrajšie a najúrodnejšie vinice v oblasti Chianti Classico. Na 50 hektároch vinohradov sú tu vysadené tie najlepšie klony Sangiovese. Niektoré pochádzajú z veľmi starých vinohradov z Tignanella, niektoré (aj tisíc rokov staré) z národného archívu vo Florencii. Na jednom hektára je 5 000 až 7 000 sadeníc. Malá časť viníc je potom vysadená odrodami Cabernet Sauvignon a Syrah.

Väčšina vín je 14 mesiacov starena v barikových sudoch (malá časť v sudoch s objemom 500-700 litrov), potom ďalších 12 mesiacov vo fľaši. K zámku tiež patrí 19 hektárov olivovníkov. Opátstvo, ktoré sa na týchto pozemkoch nachádza, je stále v držbe mníchov - však Antinori využíva ideálnych podmienok tunajších pivníc ku stárnutiu a skladovaniu vín.

Dátum založenia tohto panstva nie je jasné - sú o ňom zmienky už od roku 395, ale archív dochovaný v opátstve ukazuje na rok 891. História je veľmi pestrá - v priebehu storočí sa tu vystriedalo mnoho majiteľov, ktorí rôznymi rekonštrukciami priebežne menili podobu opátstva. Antinori zakúpil panstvo v roku 1987.

Vinárstvo Guado al Tasso

Vinárstvo sa nachádza na toskánskom pobreží v Maremma, 96 km juhozápadne od mesta Florencia a má rozlohu takmer 1 000 ha. Vinice Guado al Tasso (celkom 300 hektárov) sa tiahnu nadol smerom k moru z krásne zelených hôr, obklopujúce staré dediny v Bolgheri, a leží vo výške medzi 45 a 60 metrami. Celej tejto prekrásnej planine sa hovorí "Bolgherský amfiteáter". Hory tu totiž obklopujú planinu až k moru a utvárajú tak prírodný amfiteátr.

Vďaka mikroklíme, ktorá tento prírodný profil spôsobuje, sa plne vyzreté hrozny zbierajú približne o dva týždne skôr ako v Chianti. Antinori do tunajšieho vinárstva dosť investuje - prebieha neustály prieskum, ako zvyšovať kvalitu vín. Guado al Tasso je časťou malého prestížneho regiónu Bolgheri DOC, ktoré ešte v 70. rokoch minulého storočia bolo známe svojimi ružovými vínami a DOC klasifikácie sa dočkalo až v roku 1984 (na červené vína rozšírené v roku 1994).

Bolgheri je oblasť veľmi obdivovaná a známa pre svoje neobyčajná červené vína (pestujú sa prevažne odrody Sangiovese, Cabernet Sauvignon, Merlot a Syrah), ktoré sú často nazývaná ako "Super-Toscana". Z bielych odrôd tu dominuje Vermentino. Túto oblasť by sme mohli smelo nazvať "Medoc Talianska".

Produkty Marchesi Antinori