Táto krajina z južného cípu Ameriky je piatou najväčšou vinárskou krajinou sveta. Korene miestneho vinohradníctvo nájdeme v Španielsku - v priebehu španielskej kolonizácie priviezol Juan CEDRONE prvý vínnu révu už v roku 1557. Katolícki kňazi potom zakladali vinice okolo svojich kláštorov, aby získali víno pre svoje sväté omše.

V 19. storočí imigranti z Európy (prevažne zo Španielska, Talianska, Nemecka a Francúzska) priviezli nové odrody a začali s novými kultivačnými technikami - ideálne prostredie pre pestovanie našli v Andách a v okolí Colorado River. Koncom 19. storočia rozvoj infraštruktúry a rastúce skúsenosti vo vinohradníctve zapríčinili veľkú expanziu produkcie vín. Argentínski výrobcovia sa sústredí skôr na kvantitu než kvalitu - 90% produkcie sa spotrebuje na domácom trhu (ročná spotreba vína je 45 litrov na osobu). Do začiatku 90 rokov minulého storočia bola Argentína najväčším výrobcom vína mimo Európy - väčšina z nich veľmi nízkej kvality a teda nevhodná k exportu.

Koncom 90 rokov spolu s rastúcou kvalitou začal rásť aj export. Dnes je Argentína najväčším výrobcom vín v Južnej Amerike a 5. najväčším na svete - ročná produkcia vyše 1 200 miliónov litrov vína. Je tiež trinástym najväčším exportérom vín s ročným obratom takmer 0,5 miliardy USD. Podobne ako v susednom Čile je vinohradníctvo silne ovplyvnené Andami. V podhorí týchto veľhôr sa na-chádza hlavné vinárskej oblasti krajiny - Salta (pokrýva približne 2 000 hektárov viníc v nadmorskej výške 1 700 až 2 400 metrov nm), La Rioja, San Juan (druhý najväčší región, má rozlohu 37 000 hektárov), Catamarca, Río Negro a tiež nový Buenos Aires.

Najznámejší a najdôležitejšie je oblasť Mendoza - vyrobí sa tu viac ako 60% celej argentínskej produkcie a tunajšie vína sú najsilnejším exportným artiklom (vyše 84% celkovej hodnoty exportu vín). Zvláštnosťou Mendozy je región Lujan de Cuyo, kde sú najlepšie vína z odrody Malbec označovaná značením pôvodu DOC (Denomination de Origen Controlada). Ideálne teploty, dlhé a slnečné dni, nízke dažďové zrážky a vlhkosť a silné vetry boli a sú spolu s podložím ideálnymi podmienkami pre pestovanie vysoko kvalitné suroviny. Na čistom vzduchu a vďaka zavlažovanie priezračnou horskou vodou sa tu veľmi darí rade odrôd. Najslávnejšie a pre argentínske vinárstvo najtypickejšie je Malbec, ktorý tu dáva tmavá, nádherná, plná, komplexné vína.

Ďalšími modrými odrodami sú Bonarda, Sangiovese, Tempranillo, Cabernet Sauvignon, Merlot, Barbera, Pinot Noir a Syrah. Hlavný domáci bielou odrodou je potom Torrontés (objavuje sa aj v Španielsku). Je to klon Malvasia a vyrába sa z nej pomerne aromatické vína. Ďalšími bielymi odrodami sú Chardonnay, Chenin Blanc, Sauvignon Blanc, Riesling, Viognier a Sémillon. Aj keď bola argentínske vína v Európe objavená len nedávno, zďaleka ešte nepovedala svoje posledné slovo. Rad odborníkov predpovedá Argentíne v blízkej budúcnosti rýchle využitie vynikajúceho potenciálu a veľký nárast obľuby.

Malbec

Malbec, inak známy ako Cot Noir, je červená extraktívne odroda dodávajúca vínam tmavú až čiernu farbu, silné hroznovej arómu a robustný trieslovinu. Jej hrozno majú veľmi tenkú šupku a k dosiahnutiu ideálnej zrelosti potrebujú oveľa viac tepla a slnka ako napríklad odrody Merlot a Cabernet Sauvignon. Malbec, ktorého rodiskom je Bordeaux, začal byť v tejto oblasti veľmi nepopulárne po roku 1956, kedy silné mrazy zničili 75% všetkých viníc vysadených Malbec. Vďaka tejto udalosti bola odroda takmer vyklčovaná a premiestnená predovšetkým na americký kontinent, do Austrálie a na Nový Zéland.

Dnes nájdeme Malbec aj v Bordeaux, ale je používaný predovšetkým do zmesí a v menšom meradle ako v minulosti. Jeho kríky sú tu pestované uprostred viníc s Merlotom a Cabernet Sauvignon. V tradičných regiónoch, ako Argentína a Čile, je často pestovaný v samostatných viniciach. Vďaka tomuto faktu dosahuje oveľa vyššia koncentrácia hrozna, ale aj nižších výnosov. Argentína sa stala novým domovom Malbec a dnes je ním osadilo 25 000 hektárov viníc. Vďaka ideálnym podmienkam, vysokej nadmorskej výške a pomerne stabilnému a teplému podnebiu dosiahol vysokej kvality medzi jednoodrůdovými vínami. Aj cez tento fakt je najviac používaný do cuvée, kde výslednému vínu dodá hutné telo a komplexné trieslovinu.

Oblasti