Vinárstvo ARONN sa nachádza v obci Kurdějov na južnej Morave a špecializuje sa výhradne na výrobu šumivých vín tradičnou metódou druhotného kvasenia vo fľaši. Projekt vznikol s cieľom vytvoriť značku, ktorá prepojí kvalitný terroir, biodynamický prístup a precíznu technológiu výroby inšpirovanú francúzskym Champagne.

Lokalita a vinice

Vinica ARONN leží na trati Ebeny v Kurdejove, ktorá sa vyznačuje vyššou nadmorskou výškou a bohatými vápencovými pôdami. Výsadby sú husté (až 12800 kríkov na hektár) a vedené ručne bez používania herbicídov či syntetických pesticídov. Vinárstvo razí ekologický prístup k starostlivosti o vinice a kladie dôraz na prirodzenú biodiverzitu.

Pestované odrody zahŕňajú Pinot Noir, Pinot Blanc, Pinot Gris, Chardonnay, Rizling rýnsky, Tramín červený a tiež modré odrody ako Merlot alebo Frankovka, ktoré sa využívajú aj na výrobu ružových alebo tmavších šumivých vín.

Výroba a technológia

Všetky vína vznikajú tradičnou šampanskou metódou (méthode traditionnelle). Hrozno je ručne zberané, jemne lisované a základné vína kvasí v nereze alebo v dubových sudoch. Po nalahvovaní vína prebieha druhotné kvasenie vo fľaši, vína potom zrejú na kaloch minimálne 18–24 mesiacov. Degorzáš prebieha bez pasterizácie, vína nie sú stabilizované ani filtrované. Vinárstvo používa korkové uzávery a klasické agrafy.

Ponuka vín

ARONN ponúka niekoľko šumivých cuvée aj jednoodrodových vín v kategóriách Brut a Extra Brut. Vína sú suché, s výraznou kyselinou a minerálnym charakterom. Medzi typické cuvée patria:

Cuvée Brut - svieže a univerzálne šumivé víno pre široké použitie.
Brut Rosé – jemne ovocné ružové z modrých odrôd.
Blanc de Blancs - 100% Chardonnay s elegantnou štruktúrou.
Blanc de Noirs – Pinot Noir v svetlom štýle.
Riesling Brut, Tramín Brut – aromatickejšie varianty s osobitým charakterom.
Noir de Noirs – tmavšie, výrazné červené šumivé víno.
Vína ARONN sú pravidelne oceňované v súťažiach, napr. Prague Wine Trophy.

Zázemie a návštevy

Vinárstvo prevádzkuje vlastné degustačné a eventové priestory v bývalej športovej hale v Kurdejove, premenené na moderné zázemie s kapacitou až pre 350 osôb. Súčasťou je vinotéka, wellness aj možnosť ubytovania. Ponúka zážitkové programy pre verejnosť aj firmy – riadené degustácie, sabrage, degoržovanie, foodpairing, tematické večery aj brunch.

Tým a vedenie

Za vinárstvom stojí tím odborníkov z rôznych oblastí – enológie, vinohradníctva, gastronómie a obchodu. Odborným poradcom je aj francúzsky vinár Paul Guyard. Projekt podporuje investor Lubomír Němeček.