Južná Afrika je podobne ako Amerika a Austrália vyhľadávanou a módne vinárskou krajinou a jej vína dnes dobývajú svet. V súčasnej dobe má Južná Afrika takmer 102 000 hektárov viníc - 56% je osadilo bielymi odrodami a 44% potom červenými (73% týchto viníc je mladších ako 10 rokov).

V roku 2008 bola celková produkcia 787,2 milióna litrov (oproti roku 2007 je to nárast o 56,8 milióna litrov!). Južná Afrika vyrobí 3% celosvetovej produkcie vína a to ju radí na 9. miesto. Výrobcovia vín stále viac zvyšujú kvalitu produkcie. Preto bolo tiež v posledných rokoch takmer 40% všetkých viníc rekultivované a osadilo takými odrodami, ktoré sú schopné konkurovať ostatným vinárskym krajinám.

Vína vyprodukovaná v JAR sa dajú svojim charakterom zaradiť medzi európsky a Novosvetská štýl, prekvapí svojou eleganciou a čistotou a sú obvykle dobrou hodnotou za peniaze vo všetkých kvalitatívnych úrovniach. Tradíciu výroby začali v sedemnástom storočí holandskí usadlíci - v roku 1659 zakladateľ Cape Towne Jan Van Riebeeck vytvoril prvé víno, ktoré nieslo názov "Južná Afrika".

V roku 1685 bola založená prvá vinice v oblasti Stellenbosch, presnejšie vo False Bay. Bol to však Hendrik Cloete, ktorý dodal regióne Stellenbosch dnešnej prestíž a váhu. Vysadil na vinohradoch odrody Muscat blanc a Chenin Blanc. Začal produkovať na svoju dobu vysoko kvalitné vína, ale začiatkom 19. storočia napadol jeho vinohrad révovej a celý ho zdecimovali.

Dnes môžeme v JAR nájsť 60 oblastí, ktoré majú označenie WO (Wine of Origin - obdoba francúzskeho AOC). Táto klasifikácia vstúpila do platnosti v roku 1973. Vína nesúce toto označenie musí byť vyrobená zo 100% hrozna príslušnej odrody a z daného regiónu. Označenie "Single vinice" potom môžu mať vinice menšie ako 5 hektárov. Iba 75 odrôd sa môže pestovať na viniciach WO. Typickou miestnou odrodou je Pinotage, na ktorú sú juhoafrickí vinári právom hrdí. Z bielych odrôd je najviac pestovaný Chenin Blanc a Sauvignon blanc.

Podložie a terroir sa mení s polohou regiónov. Stellenbosch, ktorý sa nachádza v oblasti Coastal, vyniká vysokým podielom pazúrikov a rozpukaného vápenca. Nájdeme tu úseky s vysoko železitou pôdou, ktoré sú veľmi vhodné pre pestovanie Pinotage. Holandský pôvod je dodnes poznať aj v názvoch usadlostí, oblastí aj v názvoch na vínnych etiketách.

Väčšina vinárstva je sústredená do oblasti okolo Kapského Mesta. Vo všetkých regiónoch nájdeme veľké množstvo menších fariem. Produkcia aj export sú z väčšej časti v rukách družstevných pivníc. Najvýznamnejšími oblasťami sú Stellenbosch (asi najprestížnejší región, sídlia tu najslávnejšie vinárstva), Paarl, Constantia (tu boli vysadené historicky prvé vinice), Robertson, Worcester, Swartland, Tulbagh a Durbanville.

Medzi hlavné pestované odrody Južnej Afriky dnes patrí Chardonnay, Chenin Blanc, Sauvignon Blanc, Muscat, Cabernet Sauvignon, Merlot, Shiraz, Pinot Noir, ale predovšetkým veľmi typická Pinotage. Vína pre export sú označované kontrolnou pečaťou zaručujúce pôvod, odrodu a ročník. Medzi významné vinárstvo patrí Kanonkop Estate, Vriesenhof a Lanzerac.