Spoločne s transporty trestancov sa v roku 1788 dostala do Austrálie aj vínna réva. V roku 1850 mladý Škót James Busby priviezol prvýkrát väčšie množstvo sadeníc pôvodom z Francúzska a Španielska a prakticky začína vinárska éra tohto najmladšieho kontinentu.

Hlavný rozvoj však prišiel po druhej svetovej vojne. Miesto lacných, často nekvalitných sladkých vín alebo surovín pre vínne brandy začína produkcia kvalitnejších suchých vín po vzore vyspelých vinárskych krajín. V päťdesiatych rokoch prichádza doktor Penfolds a so svojím Grange Hermitage sa veľkou mierou zaslúži o úspech a veľkú popularitu austrálskych vín. Za posledných dvadsať rokov si táto priateľská, plná, buketné vína za rozumnú cenu presadila cestu do celého sveta a dnes úspešne súperí s najslávnejšími svetovými vínami aj s vínami z klasických európskych krajín.

Tento vzrušujúci mladý vinársky kontinent je schopný produkcie kvalitných vín veľmi rozmanitých štýlov. V Austrálii sa najčastejšie stretneme s vínami klasických odrôd. Medzi hlavné patrí Chardonnay, typický Shiraz, Cabernet Sauvignon (veľmi často v kombinácii s odrodou Shiraz), Sémillon, Sauvignon Blanc, Chenin Blanc, Ruby Cabernet, Pinot Noir a Verdelho. Široká škála ďalších odrôd a typov vín je bežne značená miestnymi synonymami.

Krajina nemá jednotný apelačný systém zaisťujúci kontrolu pôvodu, ale na vinetách väčšinou nájdeme jasné a prehľadné značenie pôvodu, spracovanie aj odrôd. Vinársky priemysel je najrýchlejšie sa rozvíjajúcim odvetvím poľnohospodárstva v Austrálii s ročným obratom približne 4 miliardy dolárov, z čoho viac ako polovica pripadá na export. Väčšina vývozu smeruje do anglicky hovoriacich krajín, ako je Veľká Británia, Spojené štáty, Nový Zéland, Kanada, ale aj napríklad Nemecko.

V posledných rokoch sa Austrálie potýka s najhoršou vlnou sucha v jej histórii, čo má veľké dopady na výrobu vín a rad výrobcov musí redukovať množstvo svojej produkcie. Ďalšie súčasný austrálsky fenomén je postupný odklon od klasických korkových zátok a po vzore Nového Zélandu nástup iných typov uzáverov. Austrália má najväčší vplyv na svetové vinárstvo zo všetkých krajín mimo Európy a právom si robí ambície zaradiť sa po boku najdôležitejších krajín, ako sú Francúzsko, Taliansko a Španielsko.

Vinárske oblasti Austrálie

Všetky vinohradnícke oblasti sa nachádzajú v chladnejšom páse lemujúcimi južnej cípy kontinentu. Menovite je to Western Australia s 9 regiónmi, South Australia s 16 regiónmi, Victoria s 20 regiónmi, New South Wales s 15 regiónmi, Queensland s 2 regióny a tiež Tasmania. Medzi známe regióny západnej Austrálie patrí Margaret River. V južnej Austrálii sa nachádza najznámejší región krajiny Barossa Valley, ďalej regióny Padthaway a Coonawarra. Na východe je to oblasť Victoria s regiónom Yarra Valley a v najvýchodnejšej časti - New South Wales sa stretneme s presláveným regiónom Hunter Valley, kolískou austrálskeho vinárstva. Medzi ďalšie častá mená regiónov na etiketách austrálskych vín patrí napríklad Clare Valley, Adelaide Hills, McLaren Vale, Lower Hunter Valley, Upper Hunter Valley.

Tip

S vínami z Austrálie sa v našich podmienkach najčastejšie stretneme na regáloch maloobchodov a bohužiaľ tu až príliš často víťazí kvantita nad kvalitou. Klokan na etikete a veľký nápis Shiraz ešte nemusí znamenať príjemný zážitok. Za niekoľko desiatok korún nikto tajomstvo a rozmanitosť austrálskych vín neobjaví.

Oblasti