Vinárstvo má v krajine našich juhovýchodných susedov veľmi dlhú tradíciu. Či už to boli Rimania, podobne ako v celej strednej Európe alebo prisťahovalci z Talianska, Burgundska či okolia Rýna, vplyvy ako predovšetkým štruktúra odrôd, sú viditeľné dodnes.

Vinárska kultúra rozkvitala aj v stredoveku, a to hlavne v 11. až 14. storočí. Už v týchto dávnych dobách boli hranične vyznačené najkvalitnejšie vinárskej oblasti krajiny. Bol to aj kráľ Matej, ktorý sa zaslúžil o import nových, kvalitných odrôd z Burgundska a Kampánia.

Ďalšia etapa rozvoja začína začiatkom 20. storočia, avšak druhá svetová vojna znamená útlm vinohradníctvo a potom, podobne ako u nás, nasleduje diktátorská hospodárska politika, slúžiace predovšetkým k typizované hromadnej výrobe vína. Na prelome storočí veľké štátne podniky krachujú a začína nová doba investícií a rozvoja rodinných a stredných firiem.

Maďarsko je európskou vinárskou veľmocou v bielych vínach a tiež jedinou krajinou z bývalého východného bloku, ktoré sa podarilo vo väčšom meradle preniknúť na západné trhy. Je to dané predovšetkým exportom lacných, kvalitných vín pre maloobchod, avšak vďaka vstupom zahraničného kapitálu sa produkcia neustále vyvíja a prichádza doba objavovanie špičkových vín z tejto časti Európy.

Nie je nutné predstavovať typické odrody a vína už pred rokmi dostupná na našom trhu, ako Kékfrankos, Olaszrizling, Szilváni, sladšie Kadarka a Muskotály, alebo napríklad legendárny Býčie krv - Egri Bikavér. Medzinárodne je však Maďarsko preslávené hlavne tokajskými vínami. Tieto vína nazývaná elixírom mladosti sú vyrábané zo scvrklých hrozna (aszú), napadnutých ušľachtilou botritidou. Výnimku tvorí suché vína s označením Tokaj Furmint.

Tokajské víno sa stalo obľúbenou delikatesou na kráľovských dvoroch a v Tokajskej vinohradníckej oblasti si vytvorili svoje zastúpenie pre zásobovanie vínom i ruskí cári. Na počte drevených putní (25 kg) s týmito hrozienkami, ktoré sa pridávajú do súdka sa suchým vínom s objemom 136 litrov, závisí sladkosť, kategórie a tiež cena tokajského vína. Bežne sa stretneme s vínami na etiketách označenými tromi až šiestimi puttonyos, výnimočne s výberovou Essencia - osem puttonyos. Takto upravená likérové ​​vína zrejú i desiatky rokov a sú vyhľadávaná najnáročnejšími milovníkmi komplexných dezertných vín.

Vinárske oblasti Maďarska: Badacsony, Balatonfüred-Csopak, Balatonmelléke, Balatonvelvidék, Bükkalia, Csongrád, Dél-Balaton, Eger, Hajós-Baja, Kunság, Mecsékalja, Mátraalja, Mór, Pannonhalma-Sokoroalja, Somló, Sopron, Szekszárd, Tokaji, Tolna, Villány, Ászár-Neszmély, Štuek Buda.

Oblasti