Tokaj je najsevernejším a najslávnejším maďarským vinárskym regiónom s viac ako tisícročnou históriou. Slávna dezertné vína sa tu vyrábajú z odrôd Furmint, Hárslevelű (Lipovínka) a Sarge Muskotály (muškát žltý). Najslávnejším vínom je Imperial Tokaji čiže Tokaji Aszú Essencia.

Tokajské víno bolo oceňované už ruskými cary, ktorí posielali oddiely kozákov ako zvláštne eskorty pre konvoja s touto drahocennou tekutinou smerujúce z Maďarska do cárskych pivníc v Petrohrade. Koncentrované hrozno napadnuté ušľachtilou plesňou sa vsype do drevenej Putna zvanej "putton", kde sa ponechajú šesť až osem dní. Vďaka vysokému stupňu zrelosti vyteká koncentrovaný mušt a hromadia sa na dne nádoby.

Každá Putna obsahuje 25 kg botritických hrozienok (aszú) a z tohto množstva sa získa len asi 0,2 l šťavy. Táto šťava je čistá esencia, ktorá sa pridáva do vínneho muštu pred kvasením. Čím väčšie množstvo putní pridáme, tým je výsledné víno extraktivnější. Vrcholom sú potom Aszú Essencia obsahujúce viac ako 7 putní, a Natur Essencia, ktorá má ešte o 70 g / l zvyškového cukru viac!

Ku zrenia sa používajú sudy s obsahom 136 l zvanej "Gönc", v ktorých víno získava svoj oxidatívny charakter. V posledných rokoch sú sudy, vďaka modernizácii, nahradzované nerezovými tanky, čím sú viac zachované aromatické a chuťové vlastnosti vína.

Tokajské víno a Lodovico Antinori

Pestovanie vínnej révy v tokajskej oblasti siaha do 2. storočia nášho letopočtu. Súčasnú podobu dal miestnemu vinárstvo uhorský kráľ Béla IV. v 13. storočí, kedy požiadal talianske vinára o obnovu viníc zničených vojnou. Tí vysadili vinice novými odrodami, ktoré sa stali základom tokajských vín.

Tokajská oblasť vymedzil uhorský zákon už v roku 1908 (31 obcí v okolí mesta Tokaj). Vznikom Československa roku 1918 nám pripadli 4 obce (Malá Tŕňa, Veľká Tŕňa, Viničky a Slovenské Nové Mesto) vrátane práva na použitie názvu Tokajské. Rozpadom Československa roku 1993 získala toto právo slovenských republika.

Kategória tokajských vín:

Tokaji Szamorodni - použité hrozno bez žiadne selekcie. Suché vína majú cukor <10 g/l, sladká potom> 10 g/l.

Tokaji Aszú - už vybrané hrozno z vymedzeného regiónu (Tokaj-Hegyalja). Chuť a kvalita závisí hlavne od počtu putní (puttonyos) naplnených sušenými bobuľami (25 kg každá), ktoré sú pridávané do sudov s vínom (sudy 136 litrov). Podľa cukornatosti potom nesú jednotlivé vína označenie: 2putnový (~ 40 g/l) - vyrábala sa do roku 1945, 3putnový (≥60 g/l), 4putnový (≥90 g/l), 5putnový (≥120 g/l) a 6putnový (≥150 g/l).

Tokaji Aszú Eszencia - kvalita týchto vín sa už nemeria podľa putní (vždy 6 putňový). Tu sa už meria len cukornatosť - Aszú Eszencia majú cez 180 g/l (ekvivalent 7-8putnové), sú však tiež vína, ktoré majú cez 300 g/l (ekvivalent 10putnové).

Tokaji Essencia - tu cukornatosť presahuje 450 g/l, už však bolo vyrobené aj víno s cukornatosťou cez 900 g/l.