Portugalsko nie je s deviatimi miliónmi hektolitrov žiadnym vinárskym drobčekom a pri vyslovení mena tejto krajiny sa asi každému rýchlo vybaví to najtypickejšie - portské vína. Doliehovaní vína tvoria síce len približne pätinu produkcie, napriek tomu stále dominujú vývozu.

Portugalsko je celosvetovo siedmou najväčšou exportnou krajinou a vína sú významnou súčasťou. História začala už v dobe Rímskej ríše a dodávkami vín do Ríma. Moderná doba začala zmluvou s Anglickom v roku 1703. Portugalsko a jeho najznámejšie región Douro Valley má najstarší apelačný systém na svete. Tu na severozápade krajiny sa pestujú najlepšie, unikátne a vysoko cenená vína. Douro Valley je pilierom portugalského vinárstvo, odkiaľ pochádzajú v úvode spomínaná portské vína, ale aj veľmi kvalitné vína prírodné.

Pre výrobu portských i prírodných vín sa používajú tradičné domáce odrody vínnej révy a rovnako ako u španielskych, tak i u portugalských vín platí pravidlo veľmi výhodné ceny voči ponúkanej kvalite. V regiónoch Alentejo, Bairrada a DAO sa zase produkujú známa rovnomenná, plná, bohatá vynikajúce červené vína pre každodennú konzumáciu. Ďalšími dôležitými regióny sú Estremadura, Ribatejo, Algarve Bucelas, Colares, Carcavelos, Setúbal, Vinhos Verdes. Špeciálnymi dolihovanými vínami je známy ostrov Madeira. Dva portugalské regióny sú potom zapísané v UNESCO ako súčasť svetového dedičstva - Douro Valley a Pico Island.

V celom Portugalsku sa pestuje okolo 500 druhov odrôd, čo umožňuje ohromnú flexibilitu pri výrobe vín. Oxfordský vinársky sprievodca označuje krajinu ako "pokladnicu domorodých odrôd". Kvalitou a unikátnosťou svojich vín, veľkosťou a rýchlosťou rastu prestíže patrí Portugalsko do TOP 10 medzi vinárskymi krajinami. Jej celkový objem výroby predstavuje 4% celkovej celosvetovej produkcie. Vinice pokrývajú 8% celkového územia a iba vrcholky hôr nie sú vhodné pre pestovanie vína.

Klasifikačný systém bol vytvorený o viac ako 200 rokov skôr ako vo Francúzsku - kategorizácia je obdobná ako v susednom Španielsku. Vinho de Mesa (stolové víno) znamená bežné stolové víno. Nesie iba označenie výrobcu a garanciu pôvodu v Portugalsku. Vinho Regional nesie označenie regiónu. Garanciu pôvodu a vysokej kvality oznamuje označenie DOC (Denominação de Origem Controlada). Vína vyššej kvality, ale mimo DOC oblasti môžu byť označené ako IPR (Indicação de proveniencia regulamentada). Ak sa víno z výnimočných ročníkov nechá zrieť dlhšie, stretneme sa s označením Reserva alebo Garrafeira. Názvy Tinto, Branco, Rosado oznamujú farbu (červené, biele, ružové).

História portugalského vinárstva

História výroby vína v Portugalsku je dlhšia ako samotná história Portugalska. Predpokladá sa, že víno sa na pyrenejskom polostrove začalo pestovať už 2 000 rokov pred n.l. V 10. storočí pred n.l. prevzali moc Peržania a priviezli sem nové odrody vín. Potom v priebehu storočí vládli polostrovu striedavo Rimania a Kelti. Aj oni svojím spôsobom ovplyvnili výrobu vína.

Hlavné vzostup však nastal až v druhej polovici 14. storočia. V 15. a 16. storočí sa vinohradníctvo rozvíja spolu s rozvojom lodnej dopravy. Zmluva medzi Anglickom a Portugalskom z roku 1703 začala rozvoj obchodných vzťahov medzi oboma krajinami a vínna export zažil výrazný nárast. Už v roku 1756 dosiahlo vinohradníctvo svetového ohlasu. Z dôvodu regulácie výroby bol v tomto roku oficiálne deklarovaný vinársky región "Alto Douro" - najstarší vyznačený región na svete.

V 19. storočia potom phylloxera zdevastovala celé vinárstvo, rovnako ako v celej Európe. Znovu sa rozvoja dočkalo až na prelome 19. a 20. storočia. V niekoľkých posledných rokoch prebehla hlavne v Douro Valley "malá revolúcia" - prísunom investícií sa podarilo zmodernizovať vinárskych výrobných technológie, resp. celý vinársky priemysel, a okrem tradičných portských vín sa tu začalo s produkciou moderných červených aj bielych vín.

Portugalsko nie je len Douro

Keď sa niekoho spýtate na portugalské vína, väčšine ľudí sa ako prvý vybaví Portské víno a oblasť Douro.Ano, jedná sa o najvýznamnejšie symboly portugalského vinárstva, ale táto krajina, ktorej vinárska tradícia siaha až do čias Feničanov, ponúka celý rad zaujímavých bielych aj vysoko kvalitných červených vín. Preslávená vína nájdeme nielen v už spomínanej oblasti Douro, ale aj v ďalších častiach Portugalska ako sú Dao, Bairrada, Portalegre, Borba, Redondo, Reguengos, Vidigueira či Algarve.

V jednotlivých regiónoch sú rozdielne klimatické a geografické podmienky, k toré dotvárajú ich jedinečnosť a nezameniteľnosť. Poďme si teraz predstaviť druhú najvýznamnejšiu vinársku oblasť Por tugalska.

Ide o oblasť Dao, ktorá sa rozkladá v centrálnej časti Portugalska, kde je z troch strán chránená žulovými masívmi Serra da Estrela, Serra do Caramulo a Serra da Nave. Nie je tak ovplyvňovaná premenlivým chladnejšom klímu Atlantického oceánu a panuje tu aj miernejšie podnebie. V zimnom období často prší, leto je však až do času zberu prevažne suché. Vinice sú vysadené na priepustnej piesočnatej pôde s žulovým podložím. Červené vína z tejto oblasti mávajú, vďaka predĺženej dobe macerácia, vyšší obsah trieslovín. Pestujú sa hlavne pôvodné portugalské odrody. Biele vína vynikajú svojou plnou chuťou a ovocnou sviežosťou.

Proces výroby portských vín

Portské vína sú vína fortifikované. Ich výroba podlieha pravidlám, ktoré sú priebežne upravované. Po zbere (vzhľadom k náročnému terénu často prebieha stále ručne) a Odstopkovanie sa hrozno lisujú v špeciálnych veľkých nádobách. Toto sa v histórii vykonávalo šliapaním. Dnes je tento proces často nahradený mechanickými lisy, ktoré tento postup simulujú.

Vzniknutá hroznová šťava je umiestnená do veľkých tankov, kde 2 až 3 dni prebieha fermentácia. V priebehu fermentácie sa mušt zospodu pumpuje cez šupky strapca v hornej časti (červená portské). Vďaka tomuto kontaktu sa víno sfarbuje. Fermentácia pokračuje až do okamihu, keď hladina neprekvaseného cukru dosiahne požadovanú úroveň. Potom sa víno odčerpá do iných nádob a fermentácie sa zastaví pridaním vínneho brandy (nejedná sa o štandardnú brandy - jedná sa o číry vínny destilát s obsahom alkoholu cca 77%).

Množstvo brandy a fázy fermentácie ovplyvňujú výsledný charakter vína. Je teda jasné, že kvalita brandy je veľmi dôsledne kontrolovaná, pretože je dôležitým faktorom pre výrobu vysoko kvalitných portských vín. V zime po zbere sú potom výsledná vína testovaná a rozdelená do jednotlivých kvalitatívnych kategórií. Tá najlepšie vína v najlepších ročníkoch sú potom deklarovaná ako Vintage ports.

Kategorizácia portských vín

  • White Port - môžu byť suchá alebo sladká. Odporúča sa chladiť pred podávaním. Vhodný aperitív.
  • Ruby Port - zmes vín rôznych ročníkov, doba zrenia 1-3 roky. Vína majú ovocný charakter a temne červenú farbu.
  • Tawny Port - v chuti menej sladké vína stareny 3-5 rokov. Víno sa starnutie nezlepší.
  • Single Quintas - už názov naznačuje, že sa jedná o portské vína z jednej vinice. Často môžu byť ročníková.
  • LBV (Late Bottled Vintage) - ročníkové víno, ktoré je pred fľaškovaním starena v drevených sudoch minimálne 4 roky. Rok na etikete označuje rok zberu.
  • Viacročná portské - je zmes rôznych ročníkov, ktoré zrejú mnoho rokov v dubových sudoch. Oficiálnymi kategóriami sú 10, 20, 30 a 40 ročná portské, kde číslovka udáva priemerný vek použitých ročníkov.
  • Colheitas - portské z jedného ročníka (nezamieňať s vintage port). Colheita po zbere môžu zrieť 20 i viac rokov v sudoch. Láhvují sa až pred uvedením do predaja, ďalším zrením vo fľaši sa víno už nezlepší.
  • Vintage Port - vlajkovej lodi medzi portskými vínami. Rok uvedený na fľaši označuje rok zberu. Víno sa spravidla láhvuje do 18 mesiacov od zberu. Ďalej zreje iba vo fľaši. Vyrába sa iba vo výnimočných a úradom deklarovaných ročníkoch.

Ďalej sa môžete stretnúť s týmito portskými vínami - Garrafeira, Pink Port, Crusted Port, Single Quinta Vintage Port

Vintage Ports & Colheitas

Obe t y to Kategori ie pat rí do ročníkových, najkvalitnejších tried portských vín. Rozdiel medzi nimi je v type portského (Vintage Ports sú typu Ruby a Colheitas sú typu Tawny), vo výrobe, v podávaní a výslednom prejave vína. Ročníková portské (Vintages) musí byť podľa
zákona nalahvována priebehu dvoch rokov po zbere (niektoré zdroje uvádzajú 18 mesiacov). Dozrievanie vo fľaši je menej intenzívne než zrenia v sude a výsledné víno má určitý obsah hroznovej chuti, ktorý v žiadnom špičkovom víne typu Colheita nenájdeme. Ak je vyzreté, predstavuje špičkové ročníkové portské úplne jedinečný chuťový zážitok s opojným buketom a mohutným arómu. Vintages sú vína s najdlhším potenciálom na zrenie. Výnimkou nie sú vína, ktorých ročník začína číslovkou 18 a sú vo výbornej fľaškové zrelosti.

Oblasti