Región Douro sa rozkladá okolo toku rovnomennej rieky aj pozdĺž jej prítokov Varosa, Corgo, Távora, Torto a Pinhao. Región je chránený pred vplyvom Atlantického oceánu pohorím Mara a Montemuro a prevláda tu kontinentálne podnebie. Rozloha je 41 700 hektárov.

Samotná rieka Douro pramení v Španielsku, je dlhá 897 km a ústi do atlantického oceánu v meste Porto. Regiónu sa tiež často hovorí "Alto Douro" alebo "hornej Douro". Najvyššia klasifikácie vín je DOC. Napriek tomu, že je región známy skôr svojimi fortifikovaným vínami, produkcia tichých vín tvorí cca ½ produkcie regiónu. Štýl jednotlivých vín môže byť rozdielny - ľahké vína typu "Bordeaux claret" až po bohatšie vína starena v nových dubových sudoch.

Vinárska história regiónu Douro siaha až do obdobia Rímskej ríše, ale najväčšieho rozvoja sa dočkal až v stredoveku. V 17. storočí sa začína história vnímať portské vína - prvý záznam sa datuje do roku 1675. Vďaka Methuenské zmluve medzi Portugalskom a Anglickom z roku 1703 sa víno stalo najdôležitejším produktom a zdrojom obživy v Portugalsku. Od roku 1756 vydala kráľovská rodina regulačné listinu, ktorá vytýčila hranice regiónu a určila podmienky pre výrobu predovšetkým portských vín. Rozvoj produkcia tichých vín začína až po 2. svetovej vojne, ich kvalita sa však zlepšuje až po roku 1990.

Používané odrody v regióne Douro

V Douro Valley sa pestuje veľké množstvo odrôd (hovorí sa až o 500 druhoch), mnohé z nich sú používané iba tu. Mnoho rokov neexistovala žiadna evidencia. Na viniciach sa pestovali rôzne odrody pohromade a často ani sami vinári nevedeli, aké odrody kde rastú.

Zmena nastala až v sedemdesiatych rokoch minulého storočia, kedy sa hlavnými červenými odrodami v Douro Valley stali:

  • Bastardo (pôvodné lokálne odroda, klon odrody Petit Verdot)
  • Mourisco Tinto (pestuje sa iba v Portugalsku)
  • Tinta Amarela (masívnejší použitie prišlo až v posledných desaťročiach, vhodná do suchého a teplého klímy)
  • Tinta Barroca (prvýkrát použitá v Douro v 19. storočí, objavuje sa aj v JAR)
  • Tinta Cao (jedna z najstarších odrôd, používaná už v 16. storočí)
  • Tinta Roriz (zhodná odroda ako španielske Tempranillo)
  • Touriga Franca (v roku 2002 premenovaná z Touriga Francesa, hlavné odroda pre výrobu portských vín)
  • Touriga Nacional (jedna z najdôležitejších odrôd na výrobu portských vín, používa sa tiež v regióne Dao, ale aj v Austrálii a USA).

Pre výrobu bielych vín sú to potom Donzelinho Branco, Gouveia, Malvasia Fina (veľmi stará odroda, dnes používaná v rôznych krajinách sveta), Rabigato a Viosinho. Mnoho vinárov znovu přesázelo vinice s použitím iba jednej odrody.

Porto, centrum regiónu

Porto (v niektorých jazykoch tiež Oporto) je druhé najväčšie portugalské mesto. Jeho populácia číta 240 000 obyvateľov, však v celej metropolitnej aglomerácii žije približne 1,75 milióna ľudí. Porto je moderné, kozmopolitné mesto na brehu Atlantického oceánu. Spolu s Lisabonom a oblasťou Algarve patrí medzi turisticky najnavštevovanejšie oblasti krajiny. Je známe aj svojim vývozným artiklom - portským vínom, pôvodne vyváženým len z tohto mesta (odtiaľ názov). Zvážalo a dodnes sa zváža po rieke Douro, ktorého hlboké údolie utvára kolorit mesta.

Historické centrum Porta bolo pridané na zoznam svetových pamiatok UNESCO v roku 1996. Prvé dochované zmienky o Portu pochádzajú z doby 4. storočia a nadvlády Rímskej ríše. Prapôvodnými obyvateľmi tohto územia boli však Kelti. Od 14. storočia sa veľmi rýchlo rozvíjala lodná doprava a s ňou spojené objavy. S rozmachom výroby vína v okolí rieky Douro rástla aj potreba rozvozu, a tak vznikali nové a nové lodné cesty, ako napríklad v roku 1703 medzi Portom a Anglickom.

Druhá polovica 19. storočia potom priniesla industrializáciu, stavbu železnice a mostov cez Douro. V 20. storočí prebiehala ďalšie urbanizácie a s Portom fakticky zrástla okolité mestá. Počiatok 21. storočia je spojený s rozvojom dopravnej infraštruktúry a podporou verejnej dopravy.