Rakúsko patrí medzi regióny, ktoré sa môžu pýšiť veľmi dlhou vinárskou históriou - takmer 5 000 rokov. Ročne Rakúšania vypijú asi dvojnásobok vína ako u nás - približne 33 litrov na osobu, ale nutné dodať, že im samozrejme pomáhajú početní turisti.

Cez problémy a veľkú aféru s dietylénglykol v 80. rokoch minulého storočia sa dnes Rakúsko radí medzi vysoko cenené európske vinárske krajiny a producentov svetových bielych vín. Na svoje vína sú Rakúšania patrične hrdí. V Rakúsku sa vyrába hlavne jednoodrůdová vína.

Vzhľadom k chladnejšiemu podnebiu sa tu vinári špecializujú hlavne na vína biele. Najznámejšie a najrozšírenejšie bielou odrodou je tu Grüner Veltliner, ale tiež napríklad Welschriesling. Nájdeme tu však aj veľmi podarená červené vína z odrôd Zweigelt, Blaufränkisch alebo Blauburgunder. Najkvalitnejšie biele vína pochádzajú z malebného, ​​terasovitého údolia Dunaja Wachau, ale napríklad aj zo susedného regiónu Kamptal.

Ďalšie zaujímavé vína nájdeme v oblasti Burgenland pri Neziderskom jazere. V tejto oblasti sa vyrába jedny z najlepších prírodne sladkých vín na svete. V Rakúsku nájdeme aj šumivé vína, dôkazom sú sekty od firmy Schlumberger.

Rakúske vinárstvo sa rozdeľuje na štyri základné vinárskej oblasti a tie sa ďalej delia na 19 regiónov. Klasifikácia vín sa podobne ako v Nemecku (alebo u nás) opiera o kvalitu hrozna a triedi sa podľa cukornatosti pri vinobranie.

Rakúske vinárstva malo v minulosti viac šťastia. Nemuselo prejsť devastujúcim obdobím normalizácie, stratou rodinných tradícií, skúseností i vinárskeho umenia. Našťastie ako zákazníci dnes nemusíme závidieť susedom, môžeme si tieto vína tiež vychutnať a urobiť si vlastný názor.

Klasifikácia rakúskych vín:

  • Tafelwein (stolové vína)
  • Landwein (zemská vína)
  • Qualitätswein (akostné vína)
  • Kabinet (kabinet)
  • Prädikatswein (víno s prívlastkom)
    • Spätlese (neskorý zber)
    • Auslese (výber z hrozna)
    • Eiswein (ľadové víno)
    • Beerenauslese (bobuľový výber)
    • Strohwein (slamové víno)
    • Ausbruch (botritické víno)

Rozdelenie podľa zvyškového cukru

  • Trocken (suché) - do 9 g/l zvyškového cukru a najmenej 2 g/l kyseliny menej ktoré cukru
  • Halbtrocken (polosuché) - do 12 g/l zvyškového cukru
  • Liebl (polosladké) - do 45 g/l zvyškového cukru
  • Süss (sladké) - cez 45 g/l zvyškového cukru