Váš košík je prázdný
Rakúsko patrí medzi regióny, ktoré sa môžu pýšiť veľmi dlhou vinárskou históriou - takmer 5 000 rokov. Ročne Rakúšania vypijú asi dvojnásobok vína ako u nás - približne 33 litrov na osobu, ale nutné dodať, že im samozrejme pomáhajú početní turisti.
Cez problémy a veľkú aféru s dietylénglykol v 80. rokoch minulého storočia sa dnes Rakúsko radí medzi vysoko cenené európske vinárske krajiny a producentov svetových bielych vín. Na svoje vína sú Rakúšania patrične hrdí. V Rakúsku sa vyrába hlavne jednoodrůdová vína.
Vzhľadom k chladnejšiemu podnebiu sa tu vinári špecializujú hlavne na vína biele. Najznámejšie a najrozšírenejšie bielou odrodou je tu Grüner Veltliner, ale tiež napríklad Welschriesling. Nájdeme tu však aj veľmi podarená červené vína z odrôd Zweigelt, Blaufränkisch alebo Blauburgunder. Najkvalitnejšie biele vína pochádzajú z malebného, terasovitého údolia Dunaja Wachau, ale napríklad aj zo susedného regiónu Kamptal.
Ďalšie zaujímavé vína nájdeme v oblasti Burgenland pri Neziderskom jazere. V tejto oblasti sa vyrába jedny z najlepších prírodne sladkých vín na svete. V Rakúsku nájdeme aj šumivé vína, dôkazom sú sekty od firmy Schlumberger.
Rakúske vinárstvo sa rozdeľuje na štyri základné vinárskej oblasti a tie sa ďalej delia na 19 regiónov. Klasifikácia vín sa podobne ako v Nemecku (alebo u nás) opiera o kvalitu hrozna a triedi sa podľa cukornatosti pri vinobranie.
Rakúske vinárstva malo v minulosti viac šťastia. Nemuselo prejsť devastujúcim obdobím normalizácie, stratou rodinných tradícií, skúseností i vinárskeho umenia. Našťastie ako zákazníci dnes nemusíme závidieť susedom, môžeme si tieto vína tiež vychutnať a urobiť si vlastný názor.