Pestovanie vínnej révy priniesli na Mikulovsko rímski vojaci X. légie posádky rímskych vojsk z Vindobona (dnešná Viedeň) v čase panovania cisára Marca Aurelia v rokoch 166 -180 nl Rimania sa utáborili v blízkosti dnes už zatopenej Musov a okrem iného so sebou priniesli vínnu révu, spôsoby pestovania i spracovania hrozna.

Odchodom Rimanov vinohrady nezanikli, ale v období Veľkomoravskej ríše sa ďalej rozširovali, ako z dôvodu potreby hrozna, ako aj z dôvodu potreby vína ako nápoje. Vínna réva tak pevne zakotvila v produkcii južnej Moravy, najmä Mikulovska. Mesto Mikulov, ležiace na spojnici Brno-Viedeň, sa vzápätí stalo významným vinárskym strediskom vďaka svojim výborným viničním polohám. Plocha viníc na území tejto oblasti sa v 17. a 18. storočí pohybovala medzi 3 500 až 4 000 hektáre.

Najvýznamnejšími vinárskymi strediskami býval Mikulov, nasledovaný Valticami. Na tomto fakte sa do dnešných dní prakticky nič nezmenilo a v oboch strediskách dnes pôsobí významnej vinárskej spoločnosti. Svoje význačné postavenie si čo do veľkosti viničný plochy aj do kvality vín, získali už od stredoveku obce Dolní Dunajovice, Pavlov a Sedlec. O niečo menšie plochy viníc sa vždy rozprestierali v obciach Perná, Popice, Pouzdřany, Novosedly, Bulhary, Dolné a Horné Věstonice. Na Mikulovsku sa dnes pestuje vinič asi na 3,5 tisícoch hektároch.

VOC Pálava z Mikrosvín Mikulov

Možno ste už zaregistrovali, že na území Moravy vznikajú nové apelácie, ktoré sa súhrnným označením VOC (víno originálne certifikácia), šíria dobré meno vín, typických pre danú oblasť. Novším združením je VOC Pálava, ktoré v lete roku 2013 uviedlo na trh vína odrody Rizling vlašský z ročníka 2011, vypestované na území chránenej krajinnej oblasti Pálavských vrchov. Miestne vinári sa dohodli, že iba jediná odroda dostane ten povestný "glej t" a smie niesť označenie VOC Pálava.

Vo vinárstve Mikrosvín Mikulov vyrobili tri vína Rizlingu vlašského z ročníka 2011, ktoré majú právo niesť označenie VOC Pálava. Hrozno bolo v špičkovej kvalite, zbierali sa koncom mesiaca októbra 2011 na tratiach Goldhamer, Železná a Purmice. Všetko bolo odoberala ručne do malých debničiek, aby sa hrozno nepoškodili skôr, než je potrebné. V pivnici bolo všetko spracovávané nanajvýš šetrne s pomocou gravitačné technológie. Výsledným produktom sú vína, ktoré sú odrazom histórie a zároveň dodržiavajú dnešnej kvalitatívne normy, ktoré spoločnosť Mikrosvín vyžaduje.

Vína sú svieže, aromatická a plne podčiarkujú spomínaný terroir Pálavských vrchov. Jeho mineralita a intenzívnej medovo kvetnatý charakter sú typickým rysom, pre ktorý je táto odroda z tohto miesta tak žiadaná a vyhľadávaná.