Velkopavlovická oblasť

História tejto oblasti je necelých tisíc rokov stará. Zrejme prvá písomná zmienka o vinárstve na Veľkopavlovická je z roku 1252, kedy Boček z Obřan obdaroval nový cisterciánsky kláštor v Žďári tretinou výnosu svojich vinohradov v Pouzdřany, Zaječí a v Pavloviciach.

Od 13. storočia do vinárstva na moravskom vidieku vstupovali bohatí mešťania. Pretože dobrá vinice mávala väčšiu cenu ako pekný dom, ukladali obyvatelia Brna, Znojma či Olomouca svoje financie práve do vinohradov.

Vtedy sa sformovalo kedysi najvýznamnejšie moravskej vinárskej stredisko Hustopeče. V Hustopečiach bol tiež najvyšší Horenský súd pre Moravu, to znamená, že práve tu sa riešili všetky spory týkajúce sa viníc a vína. Pretože na hlbokých pôdach s vysokým obsahom horčíka sa darí najmä modrým odrodám, Velkopavlovická oblasť preslávila nezameniteľná červené vína. Vyhlásená je predovšetkým odroda Frankovka, ale tiež ľahší, jemne korenistý Modrý Por tugal, z bielych odrôd sa darí Veltlínskému zelenému či Rulandskému šedému.

Pozoruhodná vína dávajú tiež aromatické odrody Muškát moravský a Tramín červený. Vo šľachtiteľskej stanici vo Veľkých Pavloviciach sa zrodili štyri bytostne moravské odrody - biele odrody Aurelius a Pálava a modré odrody André a Agni, ktorá vznikla krížením modré odrody André s bielou aromatickou odrodou Irsai Oliver.

Velké Pavlovice

Velkopavlovická vinárska podoblasť je jednou z podoblastí Moravy. Zahŕňa 75 vinárskych obcí, mnoho z nich sa môže pochváliť písomnými zmienkami o vinárstve, ktoré sú staré viac ako 750 rokov. Po celú túto dobu si generácie vinohradníkov a vinárov odovzdávali umenie a cit tak potrebné pre to, aby na konci ich každoročného snaženie bolo víno, ktoré dalo kraji známosť.

Pre centrálnu časť podoblasti sú typické červené vína, ktorým dáva charakter sprašová vápenatá pôda s vysokýmobsahem horčíka. Viničnej trate v kopcovitom teréne, ktorý sa tiahne od Židlochovíc cez Hustopeče, Veľké Pavlovice až k Čejkovicím, s južnou a juhozápadnej expozíciou dávajú hroznu vyzrieť do jedinečnej kvality. Dominujú odrody Frankovka, Modrý Portugal, Svätovavrinecké a André.

Prvá písomná zmienka o kvalitnom červenom víne z Pavlovic je z roku 1586, kedy olomoucký biskup Stanislav Pavlovský posiela fúru vína do Prahy pánovi hofmajstrovi za príhovor u cisára. Najväčšie plochy viníc zaznamenávajú historické pramene v 14. až 17. storočí, kedy rozkvet vinohradníctva ukončila tridsaťročná vojna. V 18. storočí moravský zemský fyzik Gregor Voľný rozdelil moravské vína do troch tried. Do prvej, najlepšie triedy, zaradil vína z piatich obcí, medzi ktoré patrili aj Pavlovice. V roku 1902 tu bola zriadená Štátna zemská hroznové škôlka s cieľom povznesenie a zveľadenia viníc. Velké Pavlovice dali základ dnes už veľmi známym odrodám André, Aurelius a Pálava.