Víno sa v Severnej Amerike pestuje na mnohých miestach. Medzi hlavné patrí Kalifornia, Washinton State, Oregon a New York. Najvýznamnejšou, najznámejšie a najdôležitejšie vinárskou oblasťou s najlepšími podmienkami aj vínami je Kalifornia. Tento región je rovnako veľký, ako súčet všetkých francúzskych regiónov dohromady a vyrobí sa tu 90% celoamerickej produkcie.

Ak by sme brali Kalifornii ako samostatný štát, potom by s priemernou ročnou produkciou 3 miliardy fliaš bola 4. najväčšou vinárskou krajinou sveta - za Talianskom, Francúzskom a Španielskom. Vína z USA sa vyváža do viac ako 125 krajín sveta v ročnom objeme takmer 1 miliardy USD.

Vinárska tradícia sa tu datuje už od 16. storočia, kedy španielski a francúzski misionári vysadili prvé vinohrady európskymi odrodami. Potom rozvoj vinárstva doznal veľkého meškania vďaka prohibíciu v tridsiatych rokoch, ale začiatkom rokov sedemdesiatych začína vinárska revolúcie. Veľké investície hlavne francúzskych spoločností majú za následok zaradenie USA medzi najprestížnejšie vinárske krajiny sveta.

Moderná história v tejto časti sveta je však pomerne mladá a tak, ako ju poznáme dnes, trvá iba niekoľko desiatok rokov. Avšak vinársky priemysel v USA je veľmi dravý, rýchlo sa rozmáha a dnes súperí s najlepšími európskymi vinármi. V súčasnosti tu pôsobí okolo 6 500 pestovateľov hrozna a viac ako 1 900 producentov vín - od malých "butikových" až po veľké medzinárodné korporácie predávajúci svoje vína po celom svete.

V jednotlivých oblastiach je vysadených celkom 450 tisíc hektárov viníc, ktoré sa geograficky rozdeľujú na šesť hlavných regiónov - West Coast (Kalifornia, Washington State a Oregon), Rocky Mountain Region (Idaho a Colorado), Southwestern United States (Texas a Nové Mexiko), Midwestern United States (Missouri, Illinois a Minnesota), Great Lakes Region (Michigan, New York a Ohio) a East Coast of the United States.

Najznámejšie oblastí v USA je celosvetovo preslávené údolie Napa (Napa Valley), ktoré produkuje najviac najkvalitnejších vín z celého kontinentu. Medzi ďalšie preslávené regióny patrí susedné Sonoma a Carneros. Regióny v USA sú geologicky a klimaticky veľmi rôznorodé. Väčšina z regiónov je pod klimatickým vplyvom Tichého oceánu - studené vetry a hmly zmierňujú horúce a slnečné počasie. Vinice však majú dostatočný prísun vody - na severe je ročný priemer zrážok medzi 600 a 1150 mm, na juhu potom zhruba polovica. O väčšine sa dá tiež povedať, že majú stredomorské podnebie.

Regióny ako Napa a Sonoma môžu byť teplejšie vďaka okolitým pohorím, ktoré vinice ochraňujú pred priamym vplyvom oceánu. Vína z USA sú napospol čisto odrodové. Odrôd sa tu pestuje vyše 100 druhov - vrátane francúzskych, talianskych a španielskych, ale aj ich lokálne vyvinutých klonov.

Z najčastejšie pestovaných červených odrôd tu nájdeme Cabernet Sauvignon, Syrah, Merlot, Pinot Noir, Barbera, Grenache, Carignan, Ruby Cabernet a typický Zinfandel. Z bielych je to predovšetkým Chardonnay, ďalej Sauvignon Blanc (často nazývaná Fumé Blanc), Chenin Blanc, Colombard a White Riesling. V USA platí zákon o označení pôvodu a tak sa na etiketách môžeme stretnúť s viac než stovkou schválených regiónov.