História a sláva sherry začína príchodom Maurov a ich vynálezu - destilačného prístroja, ktorým spotrebovávali prebytky z úrod, ktorý potom následne pridávali do nových vín. Vďaka šťastnej súhre prírodných podmienok v tomto najjužnejšom cípe Španielska vzniklo unikátne doliehované víno, ktoré sa spoločne s portským delí o najvyšší stupienok obľuby v tejto kategórii.

Vďačí za to aj sirovi Francisu Drakevi, ktorý priviezol späť do Anglicka 2 900 sudov sherry ako vojnovú korisť a nevedomčeky tak Španielom zaistil najväčšie odbytisko tohto vína. Pre výrobu sú povolené iba tri odrody: Palomino, Pedro Ximenez a Moscatel Fino. Princíp výroby spočíva v pôsobení kvasinkového povlaku (flor) na hladine vína v nedolitých sudoch, ktorý vínu dodá špecifické vlastnosti, vôňu a chuť. Ak je flor dostatočný, vzniká najžiadanejšie a najlepšie typ sherry Fino.

Ďalšími druhmi sú Amontillado, Oloroso alebo Cream. Všetky vína sa nechajú prekvasiť na suchá, potom sa dolihují vínnym destilátom na úroveň 15-20%, a následne podľa požiadaviek doslazujú pakované neprokvašeným muštom. Nakoniec sa využitím systému Soleras, čo je zostupné miešania vín z rôzne starých sudov, dosiahne zhodných vlastností nového sherry.

Pedro Ximenéz

Odroda Pedro Ximenez (čítaj chimenés), tiež známa pod skratkou PX, je pestovaná v centrálnej častí Španielska a používa sa na výrobu sladkých, fortifikovaných vín alebo na výrobu brandy. Legenda hovorí, že odrodu priviezol námorník španielskeho kráľovského loďstva Pedro Ximenez z Kanárskych ostrovov do rodného Španielska. Zistil, že sa jej na horúcej pôde neďaleko Jereze darí oveľa lepšie ako v jej domovine. Po niekoľkých úspešných prvých úrod sa mu dostalo cti, aby predstavil svoje sladké tmavé víno samotnému kráľovi. Ten ním bol úprimne nadšený, pretože v tej dobe máloktorá odroda dozrievala do takej sladkosti. Na kráľovu otázku, ako sa odroda volá, odvážny námorník povedal Pedro Ximenez. Počas ďalších 100 rokov sa vinohrady s touto odrodou značne rozšírili a ohlas odrody sa posunul aj za hranice Španielska. Dnes ju môžeme nájsť nielen na Kanárskych ostrovoch, ale aj v USA, Argentíne, Austrálii a Čile. Všade sa používa na výrobu typicky hutných, tmavých a sladkých vín s charakteristickým arómou trstinového cukru, doplnené tónmi kávy, mliečnej čokolády a kandizovaného ovocia. PX má veľký potenciál zrenia - čím dlhšie víno leží na sude, tým dostaneme extraktivnější, delikátnejšie a harmonickejší víno.

Pití Brandy de Jerez

Brandy de Jerez je mierne povedané "silným mužským brandy" a s jemným cigarou je naozajstným zážitkom. Skvelý digestív, ktorý sa vyrovná najslávnejším francúzskym brandy. Mladší brandy Solera môžeme vychutnať s ľadom alebo ako súčasť miešaných nápojov.

Williams & Humbert je výrobcom prémiového karibského rumu Dos Maderas, od varianty 5 +3 YO po Luxus Doble Crianza Limited Edition.

Čo je rum?

Rum je v súčasnosti jednou z najpopulárnejších a súčasne najrýchlejšie rastúcich alkoholových kategórií. V tuzemsku sa vžilo označenie rum pre destilát väčšinou zo zemiakového základu nevalnej kvality s "rumovou" esencií. Vďaka tomuto prehmatu v názvosloví bol rum mylne považovaný za jeden z najlacnejších a akostne najhorších destilátov v tuzemsku. Tento omyl sa čiastočne podarilo zmeniť až v posledných niekoľkých rokoch vďaka zásahu Európskej únie a jej legislatívy.

Skutočný, môžeme povedať "pravý", rum je destilovaný z cukrovej trstiny, respektíve z cukrovej melasy. Hlavne z tohto dôvodu sú najvýznamnejší výrobcovia rumov práve z oblastí, kde je vhodné podnebie pre pestovanie cukrovej trstiny s čo najvyšším obsahom cukru. Najznámejším regiónom s veľmi bohatou tradíciou výroby rumu je karibská oblasť.

Rum sa teda, ako už bolo povedané, vyrába z cukrovej trstiny. Tá sa po zbere lisuje, čím sa získa cukrový sirup. Ten sa následne varí a vzniká cukor a takzvaná melasa. Z tej sa potom vyrába rum tým, že sa do nej po ochladení pridajú kvasinky, čím sa naštartuje proces kvasenia. Ľahké biele rumy kvasí asi 24 hodín, u tmavých proces fermentácie trvá dlhšie ako týždeň. Následnou destiláciou sa z tekutiny oddelí alkohol od vody a nežiaducich látok. Vzniknutý rum je biely, bezfarebný. Tmavé rumy svoju farbu získavajú až dozrievaním v drevených sudoch. Na trh sa dostávajú rumy, ktoré sú zmesou destilátov rôzneho veku, aby si zachovali konštantnú kvalitu a chuť.

Produkty Williams & Humbert