Váš košík je prázdný
Ochutnali ste vína z Chablis? V najsevernejšej časti Burgundska sa nachádza malé mestečko s maximálne 2 500 obyvateľmi, kde sa vyrábajú azda najvýznamnejšie biele vína na svete. V stredoveku sa Chablis často považovalo za slávnostné víno. Kedy inokedy ako v čase Vianoc si vychutnať tento skvost severného Francúzska.
Chablis je vinársky región v severnej časti Francúzska a jeho názov je odvodený od mesta Chablis, ktoré sa nachádza v severozápadnom cípe Burgundska na ploche 15 x 20 km (4 800 hektárov viníc). Vďaka vápencovému podložiu sa vyznačujú jedinečným minerálnym prejavom.
Vína Chablis sa vyrábajú výlučne z odrody Chardonnay a podliehajú nasledujúcej klasifikácii:
Vína z Chablis sa často opisujú ako vína s vôňou citrusov a bielych kvetov so suchou, chudou, ľahkou chuťou citrusov, hrušiek, minerálov a slanosti. Chablis sa zriedka vyznačuje maslovou chuťou, ktorá je znakom dozrievania v dubovom dreve. Jednou z najžiadanejších vlastností kvalitného Chablis je dlhý, šteklivý záver s vysokou kyslosťou a mineralitou pripomínajúcou kremeň. Štíhla a elegantná chuť Chardonnay z Chablis je do veľkej miery spôsobená vlastnosťami pôdy, klímy a tradíciami regiónu.
Vďaka prirodzene vysokej kyslosti sú vína Chablis ideálnym spoločníkom pre jemne krémové omáčky, hydinu a ryby.
V Chablis sa víno vyrába už stáročia, podľa niektorých zdrojov už od roku 510. V roku 867 daroval Karol Holý mesto benediktínskemu opátstvu v Tours. V roku 1114 ho prevzali cisterciánski mnísi, ktorí si uvedomili potenciál regiónu pre výrobu bieleho vína. V roku 1477 sa Chablis stalo súčasťou Burgundského vojvodstva.
Chablis sa v stredoveku považovalo za veľmi cenené a vyhľadávané víno, najmä pri slávnostných príležitostiach. Vďaka svojej povesti vynikajúceho vína a jedinečnému charakteru sa stalo preferovanou voľbou na oslavy a významné príležitosti. Vďaka svojej povesti vysoko ceneného vína sa Chablis často objavovalo na šľachtických hostinách a vyvážalo sa do rôznych regiónov ako symbol luxusu.
Dodávalo sa do Pikardie, Anglicka a Flámska. Počas náboženskej vojny v roku 1568 hugenoti Chablis vypálili. Trvalo niekoľko storočí, kým sa Chablis opäť začalo rozvíjať (v dôsledku Francúzskej revolúcie a pruskej invázie), ale keď boli vinice konečne obnovené, situácia sa zmenila k horšiemu.
V 19. storočí Chablis utrpelo najprv v dôsledku tvrdej konkurencie s južným Francúzskom, ktoré prepravovalo víno rýchlejšie vlakom do Paríža, a potom v dôsledku napadnutia plesňami a fyloxérou. Chablis sa nedarilo ani v prvej polovici 20. storočia, keď obe svetové vojny mali ničivé následky a potom mrazy zničili dva ročníky 1957 a 1961. V 60. rokoch 20. storočia sa zaviedli metódy ochrany proti mrazu a mechanizácia. Mráz je pre produkciu Chablis stále veľkou výzvou.
História Domaine Laroche siaha až do roku 1850, a preto je veľmi úzko spätá s históriou vín Chablis. V tom čase sa začali profilovať najlepšie regióny a metódy pestovania viniča sa často prispôsobovali drsným podmienkam jednotlivých oblastí. Revolúcia v metódach vinifikácie spolu so zavedením moderných vinárskych technológií umožnila spoločnosti Domaine Laroche naplno rozvinúť čistý a minerálny charakter svojich vín.
História vinárstva Laroche sa začína v roku 1850, keď Jean-Victor Laroche vyrobil svoje prvé vlastné víno. Odvtedy vinárstvo sídli v bývalom kláštore z 9. storočia s názvom L' Obediencerie. Vďaka vynaliezavosti pôvodných mníchov sa toto miesto považuje aj za miesto zrodu vína Chablis.
Domaine Laroche bol a stále je v každom ohľade priekopníkom výroby vína v Chablis. So svojimi 100 hektármi vinohradov patrí k významným vinárstvam regiónu s vynikajúcou povesťou. Chablis je výnimočná a v podstate jedinečná oblasť pre pestovanie viniča.
Miestne podložie sa nazýva "kimmeridgian". Má vysoký podiel vápenca, ktorý prispieva k minerálnym vlastnostiam miestnych vín. Malé kamienky zabezpečujú účinný odtok vody a íl udržiava ideálnu vlhkosť pôdy. Slnečné žiarenie je kľúčovým aspektom každého ročníka. Podnebie, pôda a vinič sú rozhodujúcimi prvkami, ktoré určujú kvalitu vín Domaine Laroche. Práca vo vinohrade a vinifikácia sú prispôsobené charakteristikám vinohradov a jednotlivých ročníkov. Cieľom je zachovať charakteristickú štruktúru, jemnosť a minerálny charakter vín.
28. 2. 2025
5. 4. 2024
30. 1. 2024
15. 9. 2023
31. 7. 2023