História nemeckého vinohradníctvo je stará viac ako 2000 rokov a napríklad vinárstvo Schloss Vollrads je považované za vôbec najstaršie vinárskou firmu na svete. Rozvoj v 7. a 8. storočí vrcholí v storočí 16.

Po následných nepokojných rokoch nastáva po roku 1950 celková transformácia nemeckého vinárstva. V 70. rokoch minulého storočia nastáva éra sladkých vín Liebfraumich a následne očarenie červenými vínami z Nového sveta. Dnes už našťastie prevažuje produkcia veľmi kvalitných bielych vín a v neposlednom rade zameranie na špičkové suché vína hlavne z odrody Riesling.

Riesling je vôbec najprestížnejšie a najlepšie nemeckou odrodou, ktoré sa tu vyprodukujú 2/3 z celkovej svetovej produkcie. Jej pôvod je neznámy, pravdepodobne má predka v podobe divokej viniča vyskytujúce sa v okolí povodí rieky Rýn. Najstaršie záznamy o tejto pozoruhodnej odrode pochádza z roku 1435 a to z oblasti Baden pod názvom Klingelberger.

So svojimi 100 000 hektármi v súčte by sa celé Nemecko dalo prirovnať napríklad k veľkosti francúzskeho Bordeaux. V Nemecku sa vyprodukuje 66% bielych a 34% červených vín, pričom asi 1% z celkovej produkcie pripadá na dnes moderné vína organická alebo Biodynamické. V Nemecku sa pestuje vínna réva v 13 regiónoch: Rheinhessen, Pfalz, Baden, Württemberg, Mosel, Franken, Nahe, Rheingau, Saale-Unstrut, Ahr, Mitteelrhein, Hessische Bergstraße a Sachsen.

Klasifikácia nemeckých vín

  • VDP - skratka asociácie združujúcej najlepšie producentov z celého Nemecka, akýsi prestížny klub, ktorého členovia musia toto ocenenie každoročne obhajovať. Dnes je členom necelých 200 vinárstve, ale mnoho ďalších sa snaží do tohto "klubu vyvolených" dostať. Logo je umiestnené na hrdle spoločne so znakom orlice.
  • Tafelwein (stolové víno)
  • Landwein (zemské víno)
  • QbA - Qualitätswein bestimer Anbaugebiete (vína akostné)
  • Qmp - Qualitätswein mit predikát (vína s prívlastkom):
    • Kabinett - podobne ako u nás minimálne 19 stupňov cukornatosti muštu
    • Spätlese - neskorý zber, podobne ako u nás minimálne 21 stupňov cukornatosti muštu
    • Auslese - výber z hrozna
    • Beerenauslese - bobuľový výber - takmer vždy ručne
    • Eiswein - ľadové víno - musí sa žať pri min. -7 ° C
    • TBA - Trockenbeerenauslese - u nás by sa označoval ako výber z cibéb (bobule sú už na vinici dehydrované botritidou)

OE (Oechsle stupnica) značenie nemeckých vín

  • Classic - označenie kvalitných suchých vín z odrôd typických pre jednotlivé regióny
  • Selection - označenie pre suché vína z najlepších viníc
  • Erstes Gewächt - najlepšie vína VDP v regióne Rheingau
  • Riesling-Hochgewächs - najlepšie vína tejto odrody - podľa prísnych pravidiel
  • Liebfraumilch - populárne oficiálne historické označenie pre vína zo štyroch regiónu okolo Rýnu, spĺňajúce dané pravidlá

Ostatné značenie nemeckých vín

  • RS - Rheinhessen Silvaner - označenie pre tradičné suché vína tejto odrody
  • Selection Rheinhessen - najlepšie vína regiónu Rheinhessen
  • DC Pfalz - tradičná suchá a typická vína regiónu Pfalz
  • Riesling S - označenie pre veľmi kvalitné suché vína z príkrych viníc Regina Mosel a Saar
  • Lorey - najkvalitnejšie Riesling z regiónu Mittelrhein
  • Erst Lage - absolútne najlepšie vína VDP podliehajúce prísnym pravidlám a ktorá následne môžu niesť prestížne označenie Großes
  • Gewächs (skratka GG), obdoba francúzskeho označenie Grand Cru

Riesling

Rizling rýnsky (nemecky Rheinriesling, najčastejšie iba Riesling) je starobylá, veľmi cenená muštová odroda určená na výrobu kvalitných bielych vín. Predpokladá sa, že pochádza z územia dnešného Nemecka, konkrétne z údolia rieky Rýn. Okrem názvu "Rizling" táto odroda nemá nič spoločného s odrodou Rizling vlašský. Podľa posledných genetických výskumov možno v rodokmeni odrody Rizling rýnsky objaviť odrody Gouais Blanc (Heunisch) a Tramín červený.

Pestovanie Rizlingu v oblasti horného toku Rýna je možné doložiť od roku 1435, odtiaľ sa ďalej šírila do údolia Mosely a do všetkých vinárskych oblastí Nemecka. Najväčší súvislé vinice s odrodou Rizling rýnsky sú dnes v Nemecku v oblasti Mosely, ale odroda sa pestuje na veľkých plochách vo všetkých tunajších vinárskych oblastiach - je vysadená na viac ako 22 tisícoch hektároch, teda na 22% všetkej plochy viníc. Odroda vie ponúknuť veľmi odlišná vína sa širokou škálou aróma - po ovocných plodoch, ale aj korenisté, minerálne či zemité, ďalej kvetinové, z teplých regiónov potom môže zaváňať petrolejom.