História tejto rodiny začala u prapra- pradedka Johanna Baptistu Éttera. Ten v roku 1823 otvoril pálenicu, ktorá ale bola skôr pre "zábavu" vedľa jeho hlavné obživy - farmárčenia. Vyrobil svoju prvú "čerešňovou vodu" a položil tým základný kameň k tomu, čo dnes poznáme ako "ovocné destiláty Etter". Až Johannov syn Paul, v roku 1870, zakladá v Zugu oficiálne pálenicu nesúci rodinné meno Etter.

V roku 1980 Hans Etter Postavil kompletne novú budovu na okraji mesta a celú produkciu sem presťahoval - v týchto technologicky veľmi moderných priestoroch sa teraz vyrába celá produkcia.

Tajomstvo výroby spočíva ale v surovine - ovocí. Čerešne a všetko ostatné ovocie je zo 100% vyprodukované na území Švajčiarska, s veľkým dôrazom na miestnu produkciu z regiónu Zug. Na čerešňovicu sa napríklad používa vyše 200 druhov čerešní, vhodných pre destiláciu - pestujú sa na strmých stráňach jazera Zug. Malé, sladké, čierne čerešne ako Lauerzer, Mistler, Dollesepler, Lauber alebo Lampnäster sú výnimočné svojou extrémne slabou šupkou, intenzívnou arómou a vysokým obsahom cukru. A ako vidí u Etter svoju budúcnosť?

Hans Etter k tomu hovorí: "Ľudia pijú menej, ale o to kvalitnejšie produkty. A to je presne naša cesta" . Základem budúcnosti sú tiež nové nápady a čerstvá energie. Preto v septembri 2013 prevzali chod firmy dcéra Eveline a jej manžel Gabriel Galliker-Etter.

Eau-de-vie - užitočné informácie

Pre tých, ktorí sa v kategórii Eau-de-vie neorientujú, ponúkame nasledujúcu analógiu, ktorá všetko vystihuje: skúste si predstaviť veľký zbor, kde sa jednotlivé zvuky miešajú na vytvorenie harmonickej melódie. Tento opis sedí na koňaky s komplexnou štruktúrou (zrejú v sudoch). Eau-de-vie je potom ako soprán stojace vpredu a spievajúci svoje sólo. Pretože väčšina Eau-de-vie zreje v sklenených demižónoch, výsledkom je čistá esencia ovocie.

Pôvod suroviny

Etter používa ovocie pestované iba vo Švajčiarsku, čo je vysokou zárukou kvality.

Teplota podávania

Nie je pravda, že sa ovocné pálenky musí piť vychladené, či dokonca podchladené. To môže byť výhodou iba u páleniek zlej kvality. U najlepších Eau-de-vie nie je dôležité, či boli práve vybratí z pivnice alebo sa podávajú pri izbovej teplote. Podľa Hansa Étterem je ideálna teplota medzi 15 a 20 st. C. Toho sa dá ľahko dosiahnuť tým, že pohár pred konzumáciou dáme na 2-3 minúty do chladničky. Tým, že sa destilát postupne "ohrieva" ponúkne maximálnu intenzitu arómu.

Prístup kyslíka

Hovorí sa, že vo chvíli, keď je fľaša otvorená, stráca destilát významnú časť svojho arómu. Pravdou je, že špičkové vína aj destiláty potrebujú kyslík k získaniu plného aróma. Nie je teda nutné pohári hneď vypiť - produkt sa v nej "nadýchne", zjemní a získa eleganciu.

Harmónia chuti

To je to, čo Éttera odlišuje od ostatných: ovocnosť - zrenie - elegancia - harmónia.