Česká Paliareň Radlík, ktorá práve oslavuje štvrť storočia svojej existencie, sa pýši svojimi destilátmi zo sliviek, hrušiek, ale napríklad aj vína, jarabín a bazy. Ich úspech spočíva v jednoduchom recepte: destiláty sú čisto prírodné, nepridáva sa do nich žiadny lieh ani cukor. Každý liter ich destilátu pochádza až z osemnástich kilogramov kvalitného ovocia. Autentická chuť ovocia je vždy na prvom mieste.

Hlavný destilatér a šéf Paliarne Radlík, Kamil Kutina hovorí: „Chceme, aby sme na svoje národné pálenky boli rovnako hrdí ako Škóti na whisky, Francúzi na koňak či calvados a Taliani na grappu. Tradičné ovocné destiláty sú naše rodinné striebro,“ dodáva spolumajiteľ pálenice Zdeněk Musil.

História Paliarne Radlík siaha až do roku 1998, kedy majitelia na poľnohospodárskom statku v obci Radlík blízko Jílového pri Prahe založili pestovateľskú pálenicu. Pôvodne pálili ovocie pre ľudí z okolia, ale záujem bol taký veľký, že sa stáli dlhé rady. V roku 2001 sa rozhodli staviť na vlastnú výrobu a založili remeselný liehovar. Odvtedy sa im darí a ich pálenky získavajú ocenenie aj v zahraničí, napríklad tri strieborné medaily na San Francisko World Spirits Competition.

Ilustrační foto_zprava Hlavní destilatér Kamil Kutina a destilátér Jiří Čížek

Hlavní destilér Kamil Kutina a destilér Jiří Čížek

Vlani bola pálenica Radlík vyhlásená pálenicou roku 2022 na najväčšom festivale tuzemských profesionálnych destilátov Pálenkafest. Ich Vínovice z dubového suda sa stala Pálenkou roka. Získali tiež ocenenie od Ministerstva poľnohospodárstva v súťaži Regionálna potravina za svoju jablčnú pálenku.

Paliareň vlastní Zdeněk Musil a jeho spoločník Libor Lacina. Ich biznis stále rastie. „Naším cieľom však nie je sústrediť sa na kvantitu, ale na kvalitu. Nechceme rozbehnúť priemyselnú veľkovýrobu,“ vysvetľuje Musil. Paliareň aj naďalej funguje v malom kolektíve, má len sedem stálych zamestnancov.

Paliareň Radlík vyrába celkom 24 druhov ovocných destilátov a tiež varianty, ktoré zrejú v dubových sudoch. Experimentujú s rôznymi druhmi ovocia, vrátane regionálnych špecialít, ako sú mirabelky, bazy, čierne ríbezle a jarabiny. Spracovávajú ale aj exotického ovocia, ako sú mango, banány, mandarínky a ananás.

Bez názvu-5_WEB

Zatiaľ čo ovocie sa väčšinou spracováva ručne, na ostatné výrobné postupy majú k dispozícii najmodernejšie zariadenia, ktoré zaobstarali v rámci celkovej rekonštrukcie pálenice. Jedinečné je zariadenie na riadené kvasenie v regulovateľnej teplote, alebo moderná destilačná aparatúra Destilačné zariadenie bolo vyrobené pálenici priamo na mieru. Majú celkom tri destilačné systémy, dvojkotlový, jednokotlový ak tomu ešte tretí systém, ktorému hovoria Ferrari. Toto kombinuje oba dva predchádzajúce systémy.