Vďaka svojej dobrej zemepisnej polohe je vinárstvo v tomto regióne starej viac ako 4 000 rokov. Región Penedés leží v Katalánsku na severovýchode Španielska. Skutočný rozvoj vinohradníctva je starý takmer 1 500 rokov. Produkcia pokračovala až do stredoveku, kedy ju na krátku dobu prerušila arabská invázia.

V roku 1872 bolo vytvorené prvé šumivé víno typu Cava. Obnova viníc po skaze fyloxére umožnila dokonalý rozvoj vín Cava, ktorá si veľmi rýchlo vybojovala svoje miesto na trhu.

V roku 1960 vzniká "Consell Regulador of the Origin Denomination", ktorý má za úlohu kontrolovať priebeh výroby a garantovať kvalitu vín z regiónu Penedés. V súčasnej dobe je u tohto úradu registrované na 5 000 pestovateľov vína, 208 pivníc a 70 firiem zaoberajúcich sa šľachtením vín.

V Penedès sa ročne vyprodukuje 440 miliónov fliaš vína. Penedés sa rozkladá na ploche 1 557 km2 - vinice pokrývajú plochu cca asi 26 000 hektárov. Vinice leží vo výške okolo 800 m n.m., čo ho radí medzi najvyššie položené regióny v Európe. Ílovito-kriedová pôda je tu pomerne chudobná a priepustná. Klíma je typické stredomorské mierne a teplé. Priemerná ročná teplota sa pohybuje medzi 12-14 ° C.

Typické biele odrody sú Chardonnay, Riesling, Gewürztraminer, Macabeo, Moscatello, z červených sú to Garnacha, Monastrell, Samsø, Syrah, Merlot, Pinot Noir a ďalšie.

Cava

Najslávnejším perlivým vínom je Champagne a iba vína z tohto regiónu smú niesť toto označenie. Špičková šumivé vína zo Španielska, vyrobená rovnakou metódou, nesú označenie Cava. Vyrábajú sa v Sant Sadurní d'Anoja v Katalánsku už od roku 1872. Z počiatku bol názov vín "Xampán" - to sa nepáčilo francúzskym vinárom. V roku 1883 bol názov zmenený, používalo sa mnoho názvov ako "Espumosos" alebo "Spanish Champagnes" .

Oficiálne je názov Cava používaný až od roku 1983. Cava pochádza z latinského "Cavea" - pivnica. Proces výroby je podobný ako v Champagne, jednotlivé odrody môžu byť scelovanie, čo dáva výsledné Cave osobitý charakter. Výsledné cuvée je nalahvováno a pridáva sa tirážny likér , tj. víno s kvasinkami a cukrom. Tým vznikne vo fľaši tzv. druhotné kvasenie. Fľaša je uzavretá zátkou a uložená do pivnice. kvasinky v priebehu 9 mesiacov postupne premení cukor na oxid uhličitý. Odumreté kvasinky sú striasania do hrdla fľaše (remuáž). potom je táto časť hrdla fľaše prudko zmrazená, zvyšok kvasiniek "odstrelený" z fľaše a fľašu sa ihneď korkuje sektovým uzáverom. Podľa zvyškového cukru potom rozlišujeme 6 kategórií Cava: Extra Brut (cukor do 6 g / l), Brut (0-12 g / l), Extra Seco (12-20 g / l), Seco (17- 32 g / l) , Semi-Seco (32-50 g / l) a Dulce (nad 50 g cukru / l).