Španielsko hrá vo vinárskom svete veľmi dôležitú úlohu a so svojimi 1,2 miliónmi hektárov je najväčším vinárskym územím v Európe. V produkcii vína ho mierne predčí iba Francúzsko a Taliansko, čo je zapríčinené väčším podielom španielskych viníc v kategórii DO s regulovanou výnosnosťou.

Ešte pred niekoľkými desiatkami rokov to bola skôr kvantita nad kvalitou, ktorá určovala hodnotenie a všeobecnú mienku o španielskych vínach. Táto situácia sa však radikálne zmenila a nástup veľmi kvalitných vín z oblastí Rioja, Navarra, Penedes či Ribera del Duero významne pozdvihol prestíž španielskeho vinárstva.

Dnes tieto vína dávajú najlepší pomer ceny a kvality vo všetkých kategóriách. Tradičné a úspešnú kapitolou je výroba sherry v Jereze, ktoré dominuje na trhu dezertných vín, a tiež produkcia obľúbených a temperamentných sektov Cava z Katalánska. Mimo stolových vín Vino de Mesa sa na španielskych etiketách môžeme stretnúť s označením Vino Comarcal alebo Vino de la Tierra, ktoré oznamujú vína regionálneho alebo krajového charakteru.

Najčastejšie sa však stretneme s označením kontroly pôvodu DO (Denominazión de Origien), čo je obdobná klasifikácia k francúzskemu AOC alebo talianskemu DOC. Regiónov DO je v Španielsku cez päťdesiat a každý má na etikete vyznačenú svoju vlastnú pečať. V oblasti Rioja existuje vyššia klasifikácie DOCa (Denominazión de Origien calificada), ktorá náleží približne tridsiatich najlepším územím s prísne kontrolované podmienky produkcie. Každá fľaša z tohto územia je na zadnej etikete očíslovaná.

Ďalej sa môžeme stretnúť so stupnicou kvality oznamujúce dobu a podmienky zrenia, ako je Crianza, Reserva a Gran Reserva. Doba zrenia sa u týchto kategórií v jednotlivých regiónoch mierne líšia a tiež záleží na farbe vína. Všeobecne dlhšie sa nechávajú zrieť vína červené a vyššie nároky na dobu zrenia sú kladené na vína z Rioja. Záleží aj na jednotlivých producentoch, ktorí často nechávajú svoje vína zrieť dlhšie, než predpisujú zákony.

Joven - vína predávané v nasledujúcom roku po zbere, niekedy čiastočne zrejú v sudoch, sú ľahké, ovocná, určená pre okamžitú spotrebu.

Crianza - vína zrejúce minimálne 6 mesiacov v dubových sudoch a ďalších 18 mesiacov vo fľaši, na trh sa tieto vína dostávajú po 2 rokoch od zberu (vína Crianza z oblasti Rioja a Ribera del Duero zrejú v sudoch minimálne 12 mesiacov, u rady výrobcov ešte dlhšie ). Vína označené Sin Crianza nezrejú v sudoch.

Reserva - tieto vína zrejú minimálne 3 roky, pričom najmenej 12 mesiacov musia zrieť v dubových sudoch, 12 mesiacov v tankoch a aspoň jeden rok vo fľaši. Tiež platí, že rad výrobcov necháva svoje vína zrieť omnoho dlhšie. Reserva sa vyrába iba v dobrých rokoch z najlepších vín.

Gran Reserva - tieto vína zrejú najmenej 5 rokov v pivniciach výrobcu, z toho 24 mesiacov v dubových sudoch a ďalšie 3 roky vo fľaši. V praxi sa táto doba opäť často predlžuje. Pre výrobu Gran Reserva sa používajú iba vína z najlepších ročníkov, najkvalitnejších hrozna a deklarovaných viníc.

Biela a ružové vína zrejú v dubových sudoch obvykle po dobu šiestich mesiacov a na trh sú uvoľňované skôr. Biela a ružové vína typu Reserva a Gran Reserva sú vzácne. Na španielskych etiketách sa často uvádza i sladkosť v pojmoch Brut (veľmi suché až suché - u sektov), ​​Seco (suché), Demi (polosuché), Abocado (polosladké) a Dulce (sladké). Názvy Tinto, Tintilo, Blanco, Rosato označujú farbu (červené, svetlo červené, biele, ružové).