Ribera del Duero Tento región je charakteristický svojím plochých a kamenistým profilom. Centrum regiónu je okolo mesta Aranda de Duero, ale najznámejšie vinice sú okolo miest Valladolid a Roa de Duero. Pestovanie vínnej révy má veľmi dlhú históriu. Najstaršie dochované záznamy sú staré vyše 2 000 rokov.

Až v priebehu 10. a 11. storočia tu však došlo k zjednoteniu a stabilizáciu vinárskej produkcie. V 13. storočí vznikajú prvé pivnice a vinárstvo sa stáva hlavným kultúrnym a ekonomickým faktorom tohto regiónu. V roku 1980 vzniká úrad Designation of Origin Ribera del Duero, ktorý má za úlohu kontrolovať proces výroby vín.

Región Ribera del Duero je 115 km dlhý a 35 km široký pás, s podložím zloženým z jemných usadenín ílového alebo hlinitého piesku, občas narušeným kriedovými a vápencovými vrstvami. Nadmorská výška celej oblasti je medzi 750 - 900 metrov nad morom. Podnebie je tu pomerne drsné.

Dá sa povedať, že je zmesou kontinentálneho a stredomorského počasie - nízke zrážky (450 mm ročne), suché letá s teplotami až 40 ° C a dlhé a kruté zimy s teplotami až -18 ° C. Hlavnými odrodami sú tu Tempranillo, Cabernet Sauvignon, Merlot a ďalej potom Malbec, Garnacha a Albillo. V súčasnej dobe sa v tomto regióne eviduje na 170 producentov vín. Najslávnejším vínom regiónu je Vega Sicilia.