Tierra de Castilla y León je autonómnou oblasťou a je jedným z vinárskych regiónov s najväčším počtom označenie IGP v Španielsku. S rozlohou 94 223 km2 je Tierra di Castilla najrozsiahlejšie vinárskou oblasťou v Španielsku a tretí najväčší v Európe.

Významnejšieho rozvoja sa vinohradníctvu dočkalo až medzi 16. a 18. storočia, rozvoj zastavila až phylloxera v 19. storočí.

V snahe zlepšiť kvalitu miestnych vín, tu bolo v roku 2000 uvedené v platnosť označenia IGT Vino de la Tierra de Castilla y León. Podnebie charakterizujú tuhé a dlhé zimy s výdatnými zrážkami a suchá parná leta. Obdobie jari a jesene sú neobvykle krátka, letná sezóna tým trvá až do mesiaca októbra a umožňuje tak zber za optimálnych podmienok. Podložie je vzhľadom k obrovskej rozlohe regiónu veľmi rozdielne.

Základ je tvorený kriedovým podložím, celkovo je však veľmi chudobné na organický obsah. Tieto klimatické a pôdne podmienky dávajú vzniknúť plným a koncentrovaným vínam.

Pestuje sa tu veľký počet miestnych odrôd, ako napr. Garnacha Tinta, Mencia, Prieto Picudo, Tempranillo, Tinto de Toro, rovnako ako medzinárodné odrody napr. Cabernet Sauvignon, Malbec, Merlot, Petit Verdot, Pinot Noir a Syrah. Z bielych odrôd potom Albillo, Malvasia, Moscatel de Grano Menudo, Verdejo, Viura, ale i napríklad Chardonnay, Gewürztraminer alebo Sauvignon Blanc.