Váš košík je prázdný
Žiadna krajina na svete nemôže súperiť s Francúzskom v tradícii a prestíži vinárskeho umenia, v množstve a rôznorodosti regiónov, druhov a typov vín. Francúzske vína sú považované za najlepšie na svete a tento názor zdieľajú dokonca aj najväčší konkurenti francúzskych vín v Novom svete.
Hoci sa napríklad v Kalifornii, Čile a Austrálii už nepokúšajú kopírovať preslávené druhy francúzskych vín, stále sa považujú francúzske vína za meradlo kvality. Každá z desiatich hlavných oblastí je samostatným pojmom s jedinečnou históriou, technológií is vlastnými odrodami a vínami. Tieto veľké francúzske vinárske oblasti sú náhodným zoskupením geografických a klimatických podmienok a toho, čomu oni sami hovoria terroir (teda súhrn vplyvu podnebia, nadmorskej výšky, zloženia pôdy a ďalších faktorov, ktoré môžu ovplyvniť rast a kvalitu vínnej révy).
Z Francúzska sa často vínna réva a technológia výroby dostali do oblastí Nového sveta, Afriky a Austrálie. Francúzski vinári sú uznávanými majstrami spracovania a školenia vín a sú si vedomí svojho umenia a kvalít. Řada špičkových vín z Bordeaux, Burgundska alebo Champagne patrí k najluxusnejším a najdrahším vínam sveta. Po mnohých storočiach pokusov a omylov objavili Francúzi skutočnosť, že špecifické odrody patrí na určité typy pôdy. Po tomto zistení vyvinuli charakteristické regionálne odrody vín. Každý milovník vína tak dnes vie, čo môže očakávať od fľaše z Bordeaux, z Burgundska, zo Champagne alebo z oblasti Rhone.
V roku 1935 sa Francúzsko stalo prvou krajinou, ktorá zaviedla v celej krajine systém kontroly pôvodu a kvality vín, keď založila INAO - Institut National des appellation d'Origine (Národný Istitut potvrdzovania pôvodu). Napriek tomu, že niektoré regionálne vinárske oblasti mimo Francúzska, ustanovili kontroly kvality oveľa skôr (Chianti v roku 1716 a Rioja v roku 1560), hlavnou úlohou INAO bolo navrhnúť zemepisné vymedzenie apelací a trvať na dodržiavanie príslušných predpisov.