Žiadna krajina na svete nemôže súperiť s Francúzskom v tradícii a prestíži vinárskeho umenia, v množstve a rôznorodosti regiónov, druhov a typov vín. Francúzske vína sú považované za najlepšie na svete a tento názor zdieľajú dokonca aj najväčší konkurenti francúzskych vín v Novom svete.

Hoci sa napríklad v Kalifornii, Čile a Austrálii už nepokúšajú kopírovať preslávené druhy francúzskych vín, stále sa považujú francúzske vína za meradlo kvality. Každá z desiatich hlavných oblastí je samostatným pojmom s jedinečnou históriou, technológií is vlastnými odrodami a vínami. Tieto veľké francúzske vinárske oblasti sú náhodným zoskupením geografických a klimatických podmienok a toho, čomu oni sami hovoria terroir (teda súhrn vplyvu podnebia, nadmorskej výšky, zloženia pôdy a ďalších faktorov, ktoré môžu ovplyvniť rast a kvalitu vínnej révy).

Z Francúzska sa často vínna réva a technológia výroby dostali do oblastí Nového sveta, Afriky a Austrálie. Francúzski vinári sú uznávanými majstrami spracovania a školenia vín a sú si vedomí svojho umenia a kvalít. Řada špičkových vín z Bordeaux, Burgundska alebo Champagne patrí k najluxusnejším a najdrahším vínam sveta. Po mnohých storočiach pokusov a omylov objavili Francúzi skutočnosť, že špecifické odrody patrí na určité typy pôdy. Po tomto zistení vyvinuli charakteristické regionálne odrody vín. Každý milovník vína tak dnes vie, čo môže očakávať od fľaše z Bordeaux, z Burgundska, zo Champagne alebo z oblasti Rhone.

V roku 1935 sa Francúzsko stalo prvou krajinou, ktorá zaviedla v celej krajine systém kontroly pôvodu a kvality vín, keď založila INAO - Institut National des appellation d'Origine (Národný Istitut potvrdzovania pôvodu). Napriek tomu, že niektoré regionálne vinárske oblasti mimo Francúzska, ustanovili kontroly kvality oveľa skôr (Chianti v roku 1716 a Rioja v roku 1560), hlavnou úlohou INAO bolo navrhnúť zemepisné vymedzenie apelací a trvať na dodržiavanie príslušných predpisov.

Klasifikácia a značenie francúzskych vín

  • Vin de Table - stolové vína bez označenia odrody a pôvodu. Sú určené pre každodennú spotrebu, takmer všetky sa spotrebujú vo Francúzsku.
  • Vin de Pays - kvalitatívne lepšie vína ako Vin de Table, už s vyznačením pôvodu a individuálnym charakterom, možno označiť ako "krajský víno". Väčšina vín sa opäť spotrebuje vo Francúzsku, ale dnes sa aj úspešne vyvážajú, prevažne do európskych krajín. Niektoré sú už veľmi kvalitné.
  • VDQS (Vin De' limité de Qualité Supérieure) - prísne kontrolovaná vína, ale s vyššími limitmi produkcie ako AOC. Kvalitou sa týmto vínam veľmi blíži a rad vín je postupne do tejto kategórie zamestnaná.
  • AOC (Appellation d' Origine Contrôlée) - toto označenie nesú všetky najkvalitnejšie francúzske vína. 400 úradov po celom Francúzsku prísne kontroluje pôvod, odrody, množstvo produkcie, pestovateľské metódy, techniky spracovania a kvality produktov. Vína AOC tvoria asi jednu tretinu produkcie francúzskeho vinárstva.
  • Premier Cru, Grand Cru - úradné ohodnotenie najlepších vinohradov v určitých oblastiach Francúzska. V regióne Bordeaux existuje vlastný podrobnejšie systém označovanie kvality, ktoré sa delia na jednotlivé Crus Classes. Haut - Médoc, ktorý je na ľavom brehu rieky Gironde klasifikuje 1-5 Cru + Cru Bourgeois (6. neklasifikované Cru). Pravý breh s hlavnými oblasťami St. Émilion a Pomerol majú vlastné apelační systémy.