Najjužnejší oblasť Francúzska je ohraničená pobrežím stredozemného mora, západná častí Rhône, hranicami Španielska a Pyrenejským pohorím. Prevláda tu vápencové a pieskovcové podložia, ale čiastočne aj žulové. Vinice tohto slnečného regiónu sú najrozsiahlejšími nielen vo Francúzsku, ale aj celého sveta. Celková rozloha regiónu je 27 400 km2, kde je celkovo vysadených 160 000 ha viníc - z toho je 70 000 ha v kategórii AOC.

Dominantné odrody sú Carignan, Grenache, Mourvèdre, Cinsault, Merlot a Cabernet Sauvignon. Ročne sa tu vyrobí priemerne 2 miliardy fliaš! Produkuje sa tu predovšetkým väčšie množstvo lacnejších vín rôznych odrôd, často v kategórii Vin de Pays. V 70. rokoch minulého storočia kvalita produkcie začala nadobúdať nad kvantitou a povesť týchto vín sa dodnes neustále zlepšuje. V celom regióne je cez 50 000 pestovateľov vínnej révy, ktorí sú združení vo viac ako 400 Kooperativa (družstvách).

Medzi najznámejšie vína AOC patrí Fitou, Corbières, Côtes du Roussillon Villages, Coteaux du Languedoc. Za zmienku stojí známa doliehovaní vína "Vin doux naturel", ako sú Maury, Muscat de Frontignan, Banyuls alebo Rivesaltes.

Celý región je rozdelený do nasledujúcich podoblastí: Corbières, Coteaux du Languedoc, Côtes du Roussillon, Fito, Minervois, Saint Chinian a Costières de Nimes.

  • Corbières je jedna z najväčšieho apelácií vo Francúzsku a delí sa na ďalších 11 terroir. V roku 1985 získala status AOC. Hlavnou odrodou je Carignan - zaberá asi 50% plochy. O zvyšovaní kvality vín môže svedčiť aj čoraz väčšie popularita Používanie drevených sudov. V porovnaní s ostatnými ponúka región Corbières dobrú hodnotu.
  • Coteaux du Languedoc má veľmi bohatú históriu - víno tu vysadili už Gréci 500 rokov pred n.l. Celý, pomerne veľký podregión, je delený do ďalších podapelací a dnes je najviac obhospodarujúci regiónom s veľkým potenciálom do budoucosti.
  • Côtes du Roussillon je najslnečnejšie región Francúzska. Vyrábajú sa tu výhradne červené vína. Fitou má štatút AOC už od roku 1948 a od tej doby stúpa na rebríčku popularity.

Mas la Chevalier

Mas la Chevalier je vinárstvo, patriaci do "rodiny" vinárskych domov Laroche, v tomto prípade v južnom Francúzsku v regióne Languedoc- Roussillon. Michel Laroche pozoroval záujem o vína z južného Francúzska už od polovice 80 rokov minulého storočia. Mas la CHEVALIER potom získal v roku 1995. Vinárstvo má 40 hektárov viníc, ktoré sa rozkladajú po území celého regiónu, čo ponúka veľké množstvo odlišných terroir, umožňujúce pestovanie rozmanitých odrôd vína.

Ideálne podmienky sú tu tak pre pestovanie Chardonnay alebo Pinot Noir (vinice sú v chladnejších častiach a vyšších nadmorských výškach), na slnečných viniciach s vyšším obsahom ílov alebo bridlice v podloží sa zase darí odrodám ako Syrah, Merlot alebo Grenache. Ďalšie vinice sú pod vplyvom chladnejšieho podnebie v blízkosti morského pobrežia - ideálne pre Sauvignon Blanc alebo Viognier, naopak teplé mikroklíma umožňuje dokonalé vyzretie odrodám Cabernet Sauvignon alebo Mouvèdre. Pre každú odrodu tu hľadajú ideálne podmienky - úlohu hrá orientácia viníc, nadmorská výška atď. - čo je základným predpokladom pre výrobu odrodovo výrazných vín.