Najslávnejšie vinárska oblasť sveta, Bordeaux, sa nachádza na juhozápade Francúzska a susedí s brehmi Atlantického oceánu. Bezmála 30 tisíc hospodárstva a Châteaux vyrobí v oblasti Bordeaux ročne okolo 5,5 milióna hektolitrov vína.

Avšak iba 3% z produkcie regióna sú vína zaradená do jednotlivých vyšších klasifikácií, rozdielnych v každej podoblasti celého vinárskeho kraja. Táto veľká vína vyniesla Bordeaux na vinársky Olymp a zabezpečila slávu a uznanie po celom svete. Základom červených Bordeaux je Cabernet Sauvignon doplnený odrodou Merlot.

Bordeaux

Len veľmi ťažko si dnes možno predstaviť známejší a věhlasnější oblasť pre pestovanie vína než je Bordeaux. Krajina na západnom pobreží Francúzska, ktorá obopína po oboch brehoch rieku Gironde, snáď nemohla byť lepšie stvorená pre pestovanie a výrobu vína. Skvelé klimatické podmienky, za ktoré vďačí blízkemu Atlantiku i rieke Gironde, a vhodná pôda, sú faktory, ktoré tu umožňujú každoročne produkovať jedna z najslávnejších a najlepších vín na svete. Vína, ktoré často prežijú človeka, ktorý ich vyrobil, vína, za ktoré sú zberatelia ochotní zaplatiť v aukciách horibilné sumy, vína, ktorá je radosť piť a poznávať.

Oblasť Bordeaux privíta každého návštevníka krajinou viníc s ohromujúcim počtom zámkov a vinárskych domov. Pulzujúce rovnomennú metropolou Bordeaux a na druhej strane dedinkami a malými mestami, kde ako by sa zastavil čas, kde na vás dýcha pokoj a pohoda aj majestátnosť a krása veľkých panstva. Vínna réva sa v Bordeaux pestuje najmenej 2.000 rokov. Už v 4. storočí vlastnil známy rímsky básnik Ausonius luxusnej rezidencii v Libournais, aby mohol vychutnávať predchodcu dnešných vín z oblasti Saint-Émilion. Slávna história vinárstva v Bordeaux však siaha do 12. storočia, kedy sobáš vojvodkyňa Eleanor z Akvitánie s Henrym II. Plantagenetovci, dedičom anglického trónu, urobil z mesta Bordeaux dôležitý prístav a súčasne zaistil odbyt pre tunajšie vína.

Takmer polovica všetkého vína, ktoré v stredoveku opúšťalo bordeauxský prístav, bola vyvážená na Britské ostrovy. Pretrvávajúce veľká obľuba vín z Bordeaux v Anglicku, aj zásadný vplyv na obchod s vínami z Bordeaux, má svoje korene práve v tomto období. Veľkú časť Bordeaux však dlho pokrývali močiare. Dnešnú podobu kraj dostal koncom 17. a počas 18. storočia, kedy tímy holandských vodných inžinierov pomohli vybudovať odvodňovacie kanály a zúrodniť rozsiahle okolie Médocu. V tejto dobe si tu nechalo veľa bohatých aristokratov z Bordeaux postaviť svoje prekrásna vidiecka sídla, ktorým sa vďaka ich impozatnímu vzhľadu začalo hovoriť "zámky" (Châteaux).

Toto označenie sa čoskoro prenieslo aj na vína, ktoré sa na týchto usadlostiach vyrábala. Dnes je Bordeaux veľmi okázalú fungujúce vinárskou oblasťou s jasne danými historickými pravidlami. Oblasťou, v ktorej sa v nedávnej minulosti azda najviac roztvorili neúprosné nožnice trhu. Kvalitatívne aj cenové rozdiely tunajších vín od rôznych výrobcov sú viac než priepastné a neporovnateľné so žiadnou inou vinárskou oblasťou sveta. Pre svet je Bordeaux nespočetnekrát napodobovaným etalónom štýlu vín z odrôd Cabernet a Merlot. Obľuba a cena tunajších vín ovplyvnila vývoj nejednej slavnévinařské oblasti aj mimo Francúzska.

Klasifikácia vín z oblasti Bordeaux

  • Bordeaux AOC - akékoľvek víno tejto triedy z oblasti Bordeaux, ktoré nemajú právo na iné označenie.
  • Bordeaux Supérieur AOC - nižší hektárový výnos než u Bordeaux AOC, vína obsahujú o 1% viac alkoholu.
  • Cru Bourgeois - Ako Cru Bourgeois bola od roku 1932 označovaná kategória tradične lepších vín z oblastí Médoc a Haut-Médoc, ktorá sa však nedostala do zoznamu klasifikovaných zámkov z roku 1855. Lepšie označenie však znamenalo konkurenčnú výhodu a bolo terčom neustálych sporov a polemík. Po mnohých peripetiách a súdnych sporoch o úpravy a preklasifikovanie niektorých château práve do tejto kategórie, je od septembra 2011 konečne opäť jasno. Novo sa budú do tejto kategórie zaraďovať vína na základe každoročného hodnotenia ich kvality. Skôr než o tradičnú klasifikáciu teda novo pôjde o charakter každoročnej súťaže medzi jednotlivými vínami. Pre ročník 2009 získalo práve v septembri roku 2011 štatút Cru Bourgeois celkom 246 Châteaux.
  • Grand Cru, Grand Cru Classé, Premier Grand Cru Classé - Od roku 1855 existuje v Médoc úradna klasifikácia jednotlivých panstev (Châteaux) od 1er Cru Classé de Médoc do 5eme Cru Classé de Médoc. Pozor, nezamieňať spojenie klasifikácie v súvislosti s vinicami! V Bordeaux dostáva klasifikáciu Chateaux, nie jeho vinice. Medzi najznámejšie patrí slávna päťka Château Lafite-Rothschild, Château Margaux, Château Latour, Château Haut-Brion a od roku 1973 tiež Château Mouton-Rothschild. Od roku 1959 nesú najlepšie vína z podoblasti Graves označenie Cru Classé de Graves (16 chateux, bielych i červených vín). Od roku 1987 sú tieto vína zlúčená v jednotné označenie AOC Pessac-Leognan. V apelácii St. Emilion boli jednotlivé domény každých desať rokov klasifikované znovu. Posledná rekvalifikácie však bola napadnutá niekoľkými súdnymi žalobami a jej platnosť teda následne pozastavená. V súčasnosti stále trvá pätový stav a súdne spory. Záujemcovia o tunajšie vína sa tak môžu orientovať len podľa znalosti konkrétnych Chateaux

Michal Šetka, šéfredaktor časopisu Wine & Degustation

Pauillac

Pravdepodobne najlepšia apelácia v Bordeaux. Nachádza sa medzi riekou Gironde a Canal du Midi v Médocu. Rozkladá sa na 1. 100 hektároch pôdy, čo je asi 7,5% všetkých viníc v Médocu. Má väčšinou štrkovité-piesčité podložie. Je tu 115 producentov a pestovateľov vína - 39 nezávislých producentov a 76 vlastníkov zlúčených v družstvách. Celkom sa tu vyrobí asi 8,5 milióna fliaš.

V Pauillacu nájdeme celkom 18 Grand Cru Classé vín, čo je 81% celej produkcie. Pochádzajú odtiaľto tri z Châteaux veľkej päťky - Château Lafite, Latour a Mouton-Rothschild. Hlavnými odrodami sú tu Cabernet Sauvignon, Cabernet Franc, Carmenére, Merlot Noir, Petit Verdot a Malbec. Vína z Pauillacu majú väčšinou plné telo, mladé vína majú výrazné triesloviny a kyseliny.

Pessac-Leógnan

Tento región sa nachádza v severnej časti oblasti Graves. Celkom je to 55 usadlostí, Domaines a Châteaux, ktoré môžu niesť od roku 1987 označenie AOC Pessac-Leognan. Pod túto apeláciu spadajú tiež všetky Grand Cru Classé z Graves. Vína z Pessac-Leognan sú kvalitnejšie ako z ostatných oblastí Graves. Prispieva k tomu miestne kopcovitý terén, dokonalá poloha, dobrá priepustnosť pôdy a dostatok vody v podloží. Celková výmera viníc činí cca 950 ha.

Biele vína sú nádherná, vždy suchá a prevažuje v nich Sauvignon blanc doplnený odrodou Sémillon. Rovnako červené vína sú výnimočne kvalitné, základom je Cabernet Sauvignon, niekedy doplnený Merlotom alebo odrodou Cabernet Franc.

Médoc

Médoc je dlhý úzky pás vysoko cenenej vinárskej pôdy severozápadne od mesta Bordeaux až k Pointe de Grave. Médoc získal svoje meno z latinského označenia medio aqua (medzi vodami), čo v praxi znamená, že región leží medzi ústím rieky Garonne a Atlantickým oceánom. Hoci výroba vína začala v oblasti Libournais (St. Emilion) už v dobe obsadenie Rimanmi, trvalo ďalších tisíc rokov, než sa začali objavovať roztrúsené parcely

Štýl vína sa v Médoc mení v územne krátkych intervaloch oveľa radikálnejšie, než v akejkoľvek inej francúzskej oblasti, v ktorej sa pestuje červené víno. Štyri slávne vinárske obce Margaux, Pouillac, St. Julien a St. Estèphe, plus dve menej známe, ale rozvíjajúce sa obce Listrac a Moulis sa nachádzajú v oblasti známej ako Haut - Médoc. Vína sú tu jemná, stála a zmyselná. Oblasť Haut - Médoc začína na južnom okraji mesta Blanquefort, pokračuje na sever pozdĺž okrajov regiónu Graves

Tu tiež nájdeme štyri z piatich viníc v kategórii 1er Cru Classé. Jednotlivé označenia (AOC) dedín, ktorá tvorí Médoc, sú Listrac, Moulis, Margaux, Pauillac, St. Estèphe, St. Julien, Haut-Médoc a Médoc. V apelácii Médoc sa môžu pestovať iba červené vína. Ručný zber je samozrejmosťou a 100% hrozna je odstopkované pred kvasením v tankoch alebo kadiach. Hlavnými odrodami sú Cabernet Sauvignon, Cabernet Franc a Merlot.

Margaux

Margaux, ležiace na juhu Médocu, je najslávnejší zo všetkých apelácií v Bordeaux. Nielen že ťaží zo slávy svojich viníc prvej triedy rovnakého mena, ale je tiež najväčší zo všetkých apelácií Médocu. Zatiaľ čo sú ostatné tri veľké AOC Médoc (St. Estèphe, Pauillac a St. Julien) spojené v jeden neprerušený reťazec viníc, leží Margaux osamotene na juhu. Jeho vinice sú roztrúsené po piatich obciach. Sú to Lavarde, Arsac, Cantenac, Soussanc a Margaux. Margaux a Cantenac sú najdôležitejšie obce a Margaux samozrejme zahŕňa vinárstvo prvej triedy - samotné Château Margaux.

Vína z Margaux sú vysoko elegantné, komplexné a nesmierne koncentrovaná. Ich chuť a vôňa je vďaka charakteru terroir nezameniteľná. Primárne odrody vínnej révy, ktoré sa v tomto regióne pestujú, sú Cabernet Savignon, Cabernet Franc a Merlot. Sekundárny odrody vínnej révy sú Carmenére, Malbec a Petit Verdot. Pôda je zložená z vrstiev okruhliakového křemenitého štrku, nad vrstvou štrkovité pôdy s vápencovým podložím. Kombinácia vysokej ovocnosti spolu s mohutným prejavom Cabernet Sauvignonu a sametovostí Merlotu sú ideálne pre vytvorenie veľkých vín

Saint Émilion

História Saint-Emilion siaha až do dávnych čias. Starí Rimania tu založili vinice už v 2. storočí nášho letopočtu. Z románskeho obdobia sa tu dochovala celá rada úchvatných stavebných pamiatok, vďaka ktorým bol Saint-Emilion zapísaný na zoznam svetového dedičstva UNESCO. Svoje meno získal tento región v 8. storočiu s príchodom Emiliona, ktorý sa usadil v pustovni vytesané do skaly. Pútnik dal meno novému mestu, ktoré sa následne stalo centrom obchodu a náboženstva. A boli to práve jeho radový nasledovníci, ktorí v stredoveku obnovili staré vinice a začali víno vyrábať a obchodovať s ním.

V regióne nájdeme štyri typy pôdy: vápencové podložie (v okolí mesta Saint-Emilion), kremíkovo-ílové (v okolí Libourne), ílové-vápencové a štrkovo-piesčité. Vinice sa rozkladajú celkom na 5 400 hektároch pôdy. Každý rok sa tu vyprodukuje priemerne 250 000 hektolitrov vína, čo predstavuje 5% produkcie červených vín v celom Bordeaux. Hlavnou odrodou v Saint-Emilion je Merlot (60%), doplnený odrodou Cabernet Sauvignon, Cabernet Franc a veľmi málo tiež Malbec. Toto zloženie dáva vínam dokonalú harmóniu, dĺžku, arómu a elegantnú hladkosť. Ako v prvom regióne tu zaviedli v roku 1950 kontroly kvality. Vína z apelácie Saint-Emilion nebola v roku 1855 zaradená do klasifikácie vín v Bordeaux

Saint Julien

St. Julien je región zaradený do Appellation d'Origine contrôlée, patrí do regiónu Bordeaux a je jedným zo 6 podregiónov so spoločným označením Médoc. Leží na ľavom brehu, medzi regiónom Pauillac na severe a Margaux na juhu, asi 45 kilometrov severozápadne od Bordeaux po prúde rieky Gironde. Región je rozdelený do dvoch častí, keď jedna sa rozkladá okolo dediny St. Julien a druhá okolo dediny Beychevelle. Aj keď sa tu nenachádza žiadne víno 1er Cru Classé ako u jeho susedov, nachádza v St. Julien niekoľko vynikajúcich "chateau" v kategórii 2éme Cru Classé.

Celková rozloha regiónu je 900 hektárov, na ktorých sa pestujú odrody Cabernet Sauvignon, Cabernet Franc a Merlot, ale aj Malbec, Petit Verdot a Carmenére. Ročne sa tu vyprodukuje približne 6,5 milióna fliaš, čo je najmenej zo všetkých v Médoc. Rieka Gironde má priamy vplyv na teplejšie klimatické
podmienky, ktoré ešte zvyšujú južnej expozície väčšiny viníc. To pomáha odrode Cabernet Sauvignon k plnej zrelosti. Saint-Julien má súvislé vápencové podložie, veľmi bohaté hlavne na kremičitý štrk. Vína zo St. Julien sú plné a elegantné, vyznačujú sa predovšetkým hladkosťou vo chvíli, keď zvyčajne po 10 až 15 rokoch dosahujú vrcholu zrenia. Často potom pôsobí ako prechod z elegancie Margaux na plnosť regiónu Pauillac. S 11 apelácie, ktoré sú klasifikované v kategórii Grands Cru Classé, sa St. Julien určite nemá, v porovnaní so svojimi slávnymi susedmi, za čo hanbiť.

Pomerol & Château Petrus

Pomerol je malá vidiecka oblasť (najmenší región v Bordeaux s iba 800 hektáry) ležiaca na samom západnom okraji regiónu St. Emilion, severovýchodne od Libourne. Toto skromné návrší, v ktorého strede sa nachádza Château Petrus a Château Vieux Certan, je východným predĺžením štěrkovitého terénu Pomerol-Figeac. Vinice sa rozprestierajú na mierne zvlnených svahoch, ktoré sa v dĺžke asi 2 km zvažujú z výšky 40 m nadmorskej výšky na iba 10 m!

Najslávnejšie a najdrahšie víno tohto regiónu je Château Petrus. Čo robí z toho vína najdrahšie víno na svete? Odpoveď nemá nič spoločné s podnebím - susedné vinohrady sa totiž teší úplne rovnakým klimatickým podmienkam. Najdôležitejšou výhodou Château Petrus je pôda. Podložie pod vinicami je anomálií a nazýva sa "gombíková dierka". Piesočnato-ílovitá pôda dáva vínu koncentráciu a eleganciu, ktorá je spojená s vysokou mineralitou.

Sotva 4% z celkových 11,5 hektárov zaberá odroda Cabernet Franc. Väčšina z neho sa pre Grand Vin nepoužíva (len v prípade jeho výnimočné kvality) a dá sa teda tvrdiť, že Petrus je takmer 100% Merlot. Nízky obsah kyselín vytvára z Château Petrus skutočne jemné víno, ktoré v kombinácii s vrodenou zvodnosťou odrody Merlot umožňuje vinárstvo vyrábať intenzívne sfarbená, značne koncentrovaná vína, ktorý by inak bola príliš drsná na pitie.

Další podoblasti Bordeaux

  • Graves - v oblasti Graves sa nachádza jediné château s vinicami v kategórii červené 1er Cru Classé, ktoré ležia mimo Médoc, a to Château Haut-Brion. Overená označenie pôvodu (AOC): Graves, Pessac-Leognan
  • Sauternes, Barsac - regióny sú preslávené bielymi sladkými botritickými vínami, ktorým dominuje Château d 'Yquem 1er Cru Supérieur (vlastná klasifikácia, súvisiaca s vínami z Médoc len rokom vzniku 1855) a ktorú mnohí odborníci radia medzi najkomplexnejšie vína na svete. Overené označenie pôvodu (AOC): Cérons, Sauternes, Barsac.
  • Bourg, Blay - území na druhom brehu rieky Gironde, naproti Médoc. Príchodom Rimanov tu začala sláva dnešného regiónu Bordeaux.
  • Entre-Deux-Mers - medzi "dvoma mori "sa nazýva oblasť medzi riekami Garonne a Dordogne. Oblasť produkuje kvalitné známe vína, ako je napríklad Château Bonnet, inak je charakteristické skôr vínami v kategórii Bordeaux Supérieur.

Sauternská vína

Sauternské vína sú francúzske dezertné vína, pochádzajúce z rovnomennej oblasti v regióne Graves / Bordeaux. Pre výrobu prírodných sladkých vín v tejto oblasti sa používajú odrody Sémillon (70-80%) a Sauvignon blanc (20-30%), ktoré sa niekedy dopĺňajú odrodou Muscadelle. Nízko položené kopce Sauternes s teplým a vlhkým podnebím vytvárajú prirodzené podmienky pre ušľachtilú pleseň Botritis cinerea, ktorá je veľmi dôležitým faktorom pri výrobe Sauternských vín.

Táto pleseň sa usadzuje na hrozne a potrebnú vlhkosť čerpá priamo z bobule. Pri tomto procese sa spotrebuje polovica až dve tretiny vody a výsledkom je koncentrovaný strapec s vysokým obsahom cukru. Hrozny sa nechajú prezrieť a vznikajú tzv "Trieste" (botritické cibéby). Botritida sa nešíri po vinici systematicky, a tak ďalším dôležitým faktorom je precízny ručný zber hrozna, dokonca jednotlivých bobúľ. Ďalej víno väčšinou dozrieva v dubových sudoch.

Sauternské vína z veľkých zámkov majú niekedy aj cenu zlata. Medzi najznámejšie vína patrí bezpochyby Château d 'Yquem, jediné klasifikované ako 1er Cru Supérieur. Vína môžu zrieť bez problémov 20-30 rokov a od špičkových producentov a z tých najlepších ročníkov až 100 rokov. Spojenie týchto vín so syrom Roquefort označujú Francúzi ako "gastronomický orgazmus".

Cenove triedy Bordeaux vín

  • Veľmi všeobecne môžeme konštatovať, že bežné Bordeaux pod 10 EUR neodporúčame kupovať. Samozrejme existujú výnimky, ale za túto cenu je možné získať pomerne jednoduchá vína, ktorá rozhodne konzumentovi potenciál regiónu neponúknu.
  • V cenovej kategórii 16-24 EUR sa už dajú nájsť pekná vína z menších zámkov, napríklad v kategórii Cru Bourgeois. Nedosahujú ešte kvalít slávnych Châteaux, ale ponúkajú dobrý pomer kvality a ceny
  • Od 32-48 EUR už je možné zakúpiť vína klasifikovaná ako Grand Cru, ktorá v dobrých ročníkoch splní takmer všetko, čo konzument od kvalitného Bordeaux môže očakávať
  • Veľká vína za 60-120 EUR ponúknu zážitok ešte o kúsok lepší a to aj v priemerných ročníkoch.
  • A nakoniec extratriedy za 280, 600 ale aj 1.200 EUR za fľašu. Ide o vína - individuality, kde sa platí predovšetkým za meno, imidž, za limitovanú produkciu a za kúpu niečoho unikátneho. Vysvetlíme milovníkovi Rolls Royce, že Ferrari je lepšie, či naopak? Ide o srdcovú záležitosť a porovnávať tieto individuality navzájom je takmer nemožné. Nekonečné debaty v tejto kategórii sa skôr blíži problematike voľby Miss World.

Bordeaux - En Primeur

Ide o metódu investovania do bordeauxských vín, pri ktorej sa víno kúpou ešte pred jeho stočením do fliaš. Predaj býva obvykle zahájený na jar roku nasledujúceho po zbere, krátko potom, čo obchodníci z celého sveta strávili horúčkovitý týždeň ochutnávaním stoviek vín, sotva šesť mesiacov starých. Sudové vzorky (vína naláhvovaná priamo zo sudov) najlepších vín berú obchodníci na svoje domáce trhy pre obchodné degustácia.

Toto prebieha približne do júna, kedy sú aj rozosielané ponukové listy s podrobným popisom toho, aká vína sú a aký majú potenciál zrenia. Firmy, ktoré ponúkajú "en primeur" tzv "negociánté", majú s jednotlivými Châteaux dlhodobé kontrakty a kupujú vína aj niekoľko rokov dopredu. Tieto vína sa teda priamo od výrobcov kúpiť nedajú.

Prečo kupovať "en primeur"? Tieto vína, ktorých sa nebudete môcť v priebehu troch až štyroch nadchádzajúcich rokov dotknúť (a pravdepodobne ďalšie tri až štyri roky piť), stojí za to kupovať len vtedy, keď ste si istí, že nebude dlhšie za žiadnu cenu dostupné a ak bude, tak pravdepodobne za cenu neporovnateľne vyšší, než v súčasnej dobe. "En primeur" je vlastne malá burza. Pre koncového zákazníka to znamená, že nikdy nebude existovať pevná, nemenná cena. Záleží iba na tom, ako dobre sa dodávateľovi povedie nakúpiť.

Bordeaux Primeur - čo môžeme v budúcnosti očakávať?

Investovanie do vína sa stalo v poslednej dobe veľmi moderným spôsobom uloženia a zhodnotenia finančných prostriedkov. Najväčšie obchody a zisky sa už dávno nerealizujú špekulatívnym nákupom vzácnych starých vín, ale práve nákupy vín Bordeaux systémom En Primeur (čo je En Primeurs nájdete v inej časti katalógu). Týždňom plným degustácií, vždy nasledujúci jar po zbere, každoročne štartujú prípravy práve na kampaň En Primeur. Ale práve už po tejto degustácii sa stanovuje cena jednotlivých vín v závislosti na prognózach kvality ročníku a kolotoč obchodov a špekulácií sa pomaly roztočí. Ceny vín z Bordeaux od roku 2000 prakticky neustále stúpajú. Malá stagnácia a pokles prišli s menej podareným ročníkom 2007, ale štandardné slušný ročník 2008
všetko vrátil späť a skvelé ročníky 2009 a 2010 vystrelili ceny alokovaných vín z Bordeaux do astronomických výšok. Je samozrejme pravda, že ceny sa drží stále takto vysoko už len vďaka Ázii. Tunajšie Bordeaux mánia a ohromné kapitálové možnosti s trhom vín v Bordeaux v posledných rokoch poriadne zacloumaly.

Veľmi zlomová bude pravdepodobne tohtoročná kampaň En Primeur, teda predaj vín ročníka 2011, ktorý sa po degustáciou javí skôr ako priemerný av niektorých apeláciach aj podpriemerný. Tradičné európskych zákazníkov už prestávajú nehorázne ceny z posledných rokov baviť. Veľká Británia tieto vysoké ceny stále ešte akceptuje, ale predovšetkým preto, že špekuluje a vína ďalej přeprodává do Ázie. Bordeaux sa teda bude musieť rozhodnúť, či naďalej stojí o zákazníkov, ktorí sem mnoho rokov prinášali peniaze, alebo sa úplne upne na pomerne rizikový ázijský trh, o ktorom sa dá len ťažko predvídať, kde sú jeho možnosti a aké faktory ho môžu výrazne ovplyvniť.

Veď aj tento rok počas degustácie mnoho majiteľov bordeauxských vinárstvo doslova vydesila správa, že sa jednému vplyvnému ázijskému novinárovi vína ročníka 2011 nepáčila a hodlá zverejniť pomerne negatívne hodnotenie. Samozrejme nemôžeme čakať, že všetky ročníky budú podobne veľké ako ročníky 2009 a 2010. Z hľadiska normálneho vývoja trhu je potrebné skôr znížiť cenovú úroveň tak, aby bola akceptovateľná aj pre tradičné európskych zákazníkov.
Prvé náznaky z kuloároch tak hovorí o miernom znížení cien (približne o 20%). Tomu by zodpovedala aj rýchlosť, s akou sa začínajú objavovať prvé ceny. Niektoré Châteaux z Médoc je oznámila už počas týždňa degustáciou En Primeur, čo naozaj nebýva obvyklé. Uvidíme teda, ako sa situácia s vývojom cien En Primeur vyvinie, avšak v tomto roku platí viac ako inokedy, že vína na investičné účely, ale aj do vlastného pivnice je potrebné veľmi starostlivo vyberať a konzultovať s odborníkmi.

Michal Šetka, šéfredaktor časopisu Wine & Degustation