Slávna vinárska oblasť Francúzska, ktorá tradične súperí s Bordeaux o titul najprestížnejšej oblasti sveta. Burgundsko je oblasťou menších pestovateľov vyrábajúcich malé množstvá často mimoriadnych vín.

Ak v prímorskej Bordeaux je kráľom Cabernet Sauvignon, tak v kopcovitej severnejšej Bourgogne kraľuje odroda Pinot Noir, ktorá je schopná podľa rady odborníkov poskytnúť neprekonateľná komplexné zamatová vína.

Bielu hviezdou na svetovom vinárskom nebi je však odroda Chardonnay, ktorá je v Bourgogne základom pre pravdepodobne najdokonalejší biele vína. Chardonnay z Burgundska sa stalo ukážkou možností a dokonalosti, ktoré možno u vín z tejto odrody dosiahnuť. Aj preto sa štýl vín z Chablis, Meursault
či Montrachet snaží každoročne kopírovať tisíce vinárov z celého sveta.

Burgundský terroir je však natoľko jedinečný, že sú tieto pokusy úplne zbytočné a to pravé burgundské víno rozoznáte okamžite. Srdcom oblasti je Côte d 'Or (zlaté svahy), v ktorého severnej časti Côte de Nuits sa pestujú prevažne červené vína. Južná časť Côte de Beaune je preslávená predovšetkým vínami bielymi.

Burgundská vína: typické červené odrody: Pinot Noir, Gamay. Typické biele odrody: Chardonnay, Aligote.

Klasifikácia vín z oblasti Bourgogne

Regionálne apelácie (AOC)

Vína, ktoré môžu byť vyrábaná v celom regióne Burgundska. Ide o 51,7% z celkovej produkcie burgundských vín. Z toho potom červené vína predstavujú 31,7%, biele vína 51,3%, rosé 1,6% a Crémant de Bourgogne 15,4%.

Dedinské apelácie (Villages AOC)

Vína, ktoré sa vyrába z hrozna dopestovaného na území konkrétnych dedín. Víno nesie názov tejto konkrétnej obce. Táto apelácie tvoria 36,8% produkcie celého Bourgogne. 26% z toho sú červené vína, 73,7% biele vína a 0,3% rosé.

Premier Cru

Vína vyrobené z presne definovaných nadpriemerne kvalitných viníc na území konkrétnej obce. Poznáme celkovo 684 Premier Cru. Na nich sa vyrába 10,1% celkovej produkcie burgundských vín. 45,55% sú vína červené a 54,45% vína biela.

Grand Cru

Vína vyrobené z najlepších viníc v danej obci. Na rozdiel od predchádzajúcich apelácií nenesú meno dediny, ale konkrétne Grand Cru vinice. V celkom 33 Grand Cru vzniká iba 1,4% burgundských vín. Z nich je 57,3% červených a 42,7% bielych vín.

Burgundsko, raj milovníkov vína

Okrem Chablis, ktoré ležia skôr v strednom Francúzsku, spadá pod vinársku oblasť Bourgogne najdôležitejšie podoblasť, ktorá sa volá Côte d 'Or (Zlatá brána). Do nej sa začleňujú geografickej oblasti Côtes de Nuit, Côtes du Beaune a Hautes Côtes. Ďalšie podoblastí sú Côte Chalonnaise, Mâconnais a Beaujolais.

Burgundsko je oblasť (terroir), ktorá je ovplyvnená niekoľkými faktormi. Prvý dôležitý faktor je pôda. Ďalším dôležitým faktorom je počasie. Drsné zimy a teplé letá dávajú nezameniteľný charakter odrodám viniča, ktoré sa v Burgundsku pestujú. Hlavnými odrodami sú Chardonnay a Pinot Noir, ďalej Aligote a Gamay Noir. Spojenie týchto troch vplyvov v spojení s umením miestnych vinárov dodáva burgundským vínam osobitý a nezameniteľný charakter.

Hoci sú určité Villages (dediny) od seba vzdialené len niekoľko kilometrov a vína sú vyrobené z rovnakej odrody, tak sa často od seba podstatne a výrazne líšia. Preto sú burgundská vína vyhľadávaná ozajstnými a náročnými milovníkov a znalci vína, ktorí ich považujú za najlepšie na svete.

Burgundsko, história

Najstaršie zmienky o regióne pochádzajú z druhého storočia - nie je ale známe, či Kelti v tom čase pestovali vinič. Prvé správy sú až z roku 591. Mnísi a kláštory hrali veľmi významnú úlohu v histórii burgundského vinárstva. Benediktýnov (okolo roku 910) boli prvými veľkými vlastníkmi viníc a to aj v nasledujúcich storočiach.

Cisterciáni (okolo roku 1340) boli ďalšími významnými vinári. Zistili, že rôzne viničný parcely ponúkajú rôzne podmienky a dávajú vzniknúť odlišným vínam - položili tým základy k prvému klasifikačnému systému.

Prvé zmienky o používaní Pinot Noir pochádzajú z roku 1370 - je však pravdepodobné, že sa používala už skôr. Rozvoj regiónu prinieslo až zlepšenie infraštruktúry v 18. storočí - v tom čase (1720) majú právnu prvé NÉGOCIANT obchodníci. Po Francúzskej revolúcii bola vinárstva z rúk mníchov predaná šľachte.

Prvý klasifikačné regulácia vstúpila do platnosti v roku 1861 (úprava potom v roku 1936). Po zničujúcom obdobia prvej polovice 20. storočia sa v 50. rokoch opäť dostáva víno na vrchol. Po roku 1985 začína moderná éra burgundské histórie.

Pinot Noir

Najslávnejšie červená odroda severu. Názov vychádza z francúzskych slov pre "pine" a "black". Táto odroda sa pestuje po celom svete - prevažne v chladnejších regiónoch. Je však spojená hlavne s vínami z Bourgogne a až na malé výnimky sa dá povedať, že všetka burgundská vína pochádzajú z tejto odrody. Milovníci týchto vzácnych zamatových červených vín s hodvábnymi trieslovinami ich uprednostňujú pred všetkými vínami na svete.

Aj napriek zložitý systém značenia a obrovský počet malých apelácií patrí vína z Bourgogne na vrchol úrovne svetového vinárstva. Je možné tu cestovať z vinice na vinicu a byť neustále vo vytržení nad nuansami tejto odrody.

Pinot Noir potrebuje čas, ale po určitej dobe zrenia získava neprekonateľnú komplexitu, pripomínajúce višňa, sušené slivky, tóny drevín, dym a často aj ušľachtilé vôňa diviny a kože. Výborne dopĺňa širokú škálu pokrmov, ako sú jahňacie, grilované mäsa, omáčky, roštenec, pernatá zverina a podobne. Právom sa považuje za odrodu na výrobu tých najlepších vín.

Côte de Nuits

Keď Bourgogne, tak Pinot Noir, keď Pinot Noir, tak Côte de Nuits. Región sa rozkladá na rozlohe 170 ha a vyrobí sa tu celkom asi 1 milión prevažne červených vín. V tomto najsevernejšom regióne s vápencovo- ílovým podložím nájdeme 22 z 23 červených burgundských Grand Crus. Mená, ako sú Vosne Romanée, Gevrey-Chambertin, Chambolle-Musigny alebo Nuits St. George, znie ako hudba všetkým najnáročnejším znalcom a milovníkom červených vín.

Côte de Beaune

Ak Côte de Nuits je požehnaným územím pre pestovanie Pinot Noir, tak v Côte de Beaune to isté platí o odrode Chardonnay. V regióne s rozlohou 35 ha sa ročne vyrobí 170 000 fliaš (2/3 červených a 1/3 bielych). Hoci tu nájdeme známa červené vína ako Pommard alebo Corton, tento región stavia svoju slávu predovšetkým na vínach bielych. Sedem z ôsmich bielych burgundských Grand Crus to len potvrdzuje. Prestížny Puligny-Montrachet, Corton Charlemagne, Chassagne- Montrachet netreba dlho predstavovať.

Beaune, hlavné mesto Bourgogne

Beaune je právom považované za srdce a hlavné mesto Bourgogne. Život je tu výrazne ovplyvnený nielen produkciou, ale aj konzumáciou miestnych prestížnych vín. Beaune je prastaré keltské a neskôr rímske sídlo, mestské práva však dostalo až roku 1203.

Od 14. storočia bolo (vedľa Dijonu) sídlom mocných burgundských vojvodov, ktorí postavili dodnes zachovanú mestskú hradbu. Keď roku 1477 zomrel posledný z nich (Charles de Bold), francúzsky kráľ Ľudovít XI. mesto po dlhšom obliehaní dobyl a pripojil k Francúzsku.

V roku 1443 kancelár burgundského vojvodu Nicolas Rolin založil nemocnicu a chudobinec Hospic de Beaune. Tým začína dlhá história charitatívnej činnosti v Beaune.

Dodnes Beaunské nemocnice stále spravujú nadačné imanie asi 60 ha viníc. Tu sa tiež konajú každoročné slávnej charitatívnej dražby, z ktorých výťažku (niekoľko miliónov EUR) sa čiastočne financujú nemocnice a starobinec mesta Beaune. Dnes je Beaune príjemné a prosperujúce mesto, v ktorom žije 25 000 ľudí.

Aukcia vín v Hospices de Beaune

Každú tretiu nedeľu v novembri prebieha v stredovekom mestečku Beaune v Burgundsku charitatívnej aukcie vín, ktorá patrí vo vinárskom svete k najprestížnejším udalostiam roka. Zúčastňuje sa jej väčšina najslávnejších mien francúzskeho vinárstva, reštauratéri s celosvetovou prestížou, rad obchodníkov a celebrít. Keď v roku 1443 založil kancelár burgundského vojvodu Nicolas Rolin nemocnicu a chudobinec Hospic de Beaune, zahájil tým dlhú históriu charitatívnej činnosti v meste.

Hospices de Beaune sa od bežných nemocníc líši vlastníctvom veľkého majetku a viníc, ktoré získala za stáročia svojej existencie. Zisky z užívania tohto majetku a podnikanie s ním, umožňujú investovať každým rokom do modernizácie nemocničných zariadení, do špičkových lekárskych materiálov, stavby komfortnejších zariadení a ďalších odvetví spojených so zdravotnou starostlivosťou. Príjmy získané z aukcie vín sa totiž dodnes používajú iba na investície a nie na bežné výdavky.

Najznámejšou stavbou v majetku Hospices de Beaune je Hotel de Dieu v Beaune, ktorý je symbolom mesta a je vidieť na dálkudíky streche s farebnými taškami. Táto krásna stavba (až do roku 1971 fungujúci ako nemocnica) je dnes turistickou pamiatkou, ktorú navštívi ročne vyše 400 tisíc návštevníkov.

Hotely aj reštaurácie v Beaune sú v aukčnej víkend beznádejne plné. Profesionáli z radov investorov aj zástupcovia najprestížnejšieho svetového vinárskeho tlače starostlivo ochutnávajú vína zaradená do nedeľnej aukcie a zúčastňuje sa celého radu ďalších sprievodných akcií. Milovníci vína a turisti si užívajú mnohých pre ne určených špeciálnych degustáciou, ale aj nádherné atmosféry mesta.

Miestne vinotéky a bary sú tento víkend otvorené do neskorých nočných hodín. Povestné burgundské "umenie žiť" tu cítite na každom kroku. Place Carnot v Beaune je plné stánkov s typickými burgundskými produktmi. Na ulici môžete ochutnať miestne syry, salámy, ale aj ustrice so skvelým Chablis, Meursault či Champagne. Pojazdná "žabí reštaurácie" pripravuje špeciality na všetky predstaviteľné spôsoby. Pochodujú tu sprievody historických bratstiev a duní plechové orchestre. Mesto tancuje, spieva a oslavuje ...

Michal Šetka,
šéfredaktor časopisu Wine & Degustation