Sardínia je druhý najväčší ostrov Stredozemného mora. Taliansko pre obyvateľov Sardínia neznamená "naša krajina", ale "kontinent" a vína určené na talianske trhy sa považujú za "export". V roku 1979 tu ročná produkcia dosahovala 4 milióny hektolitrov. O 20 rokov neskôr to bolo už len 750 000 hl.

Zo 40 vinárskych družstiev ich zostalo len 16. Výrobcovia si uvedomili, že nevydrží len s produkciou stolových vín. A tak vo vinohradníctve a vinárstve Sardínie prebehla revolúcia, ktorá zmodernizovala výrobu. Namiesto ťažkých a fádnych vín sa začala vyrábať vína svieže, ľahšieho štýlu a tiež bolo vyznačené 20 vinohradníckych zón DOC a jedna DOCG pre Vermentino di Gallura.

Vermentino

Ešte pred desiatimi rokmi sme mali Problems výslovnosťou tejto odrody a dnes je to jedna z najobľúbenejších bielych odrôd v Taliansku a čím ďalej tým lepšie sa jej darí aj v Kalifornii. Vermentino je relatívne neskoro dozrievajúca biela odroda, ktorá je hojne zastúpená na Sardínii, v Ligúrii (pod menom Pigato), v Toskánsku, čiastočne na Korzike, v Piemonte (pod názvom Favorita) a stále viac viníc je osadilo touto odrodou v Languedoc- Roussillon.

Listy sú tmavo zelené, päťuholníkového tvaru. Hrozno sú jantárovo žlté a visí v pyramídových zväzkoch. Vinice sú najčastejšie vo svahoch orientovaných smerom k moru, kde ťaží zo svetla odrážajúceho sa od morskej hladiny. Najslávnejšie vína vyrobené z odrody Vermentino sú pravdepodobne DOCG Vermentino di Gallura a Vermentino di Gallura Superiore, ktorá sa vyrába v provincii Olbia - Tempio, na severe Sardínie.

Odroda má schopnosť produkovať vína s pevnou kyselinou a dobrou chuťou i za horúceho počasia. Očakáva sa, že táto odroda bude hrať významnú úlohu vo vinárskych oblastiach, ktoré sú príliš teplé na pestovanie a výrobu vína z odrody Chardonnay.